Newaya Jin’in yeni sayısı çıktı
- 09:07 3 Şubat 2025
- Güncel
HABER MERKEZİ – Newaya Jin, “Kaostan çıkışın yolu özgürlükçü paradigma” manşetiyle okuyucularıyla buluştu.
Avrupa’da yayın yapan aylık kadın gazetesi Newaya Jin’in 239’uncu sayısı “Kaostan çıkışın yolu özgürlükçü paradigma” manşetiyle okuyucuyla buluştu.
PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplo ve komploya karşı mücadeleyi odak alarak hazırlanan sayıda Havin Güneşer, Ruşen Samsat, Elif Mercan, Zeynep Kızılırmak, Berfin Güneş, Şervin Nudem, Nurhak Gülbahar, Dengir Güneş, Güler Yıldız’ın yazılarının yanı sıra Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Foza Yûsif ve Latin Amerika’da Abdullah Öcalan’a özgürlük kampanyası yürütücülerinden Manu Gonzalez’le söyleşiler de yer alıyor.
Komplolar gerçeğiyle yüzleşmek
Gazete yazarlarından Havin Güneşer, “Demokratik modernite halkların kurtuluşudur” başlıklı yazısında Abdullah Öcalan’ın son mesajlarını Orta Doğu’daki gelişmeler ekseninde yorumladı.
“Komplolar tarihi ve gerçeğiyle yüzleşmek” başlıklı makalesinde Ruşen Samsat, 15 Şubat uluslararası komplonun sadece Kürt Özgürlük Hareketi ve Abdullah Öcalan’a karşı bir saldırı olmadığının altını çizerek, “Uluslararası komplo Orta Doğu’ya köklü bir müdahale, kaos ve savaş ile bölgeyi müdahalelere açık hale getirme, güç ilişkisi ve dengelerini yeniden dizayn etmenin temel adımıdır” dedi.
Sykes-Picot’un yıldönümünde yeni planlar
Suriye’deki son gelişmeleri analiz eden Zeynep Kızılırmak ise, “Saatli bomba bu kez sahiplerinin elinde patlayacak” başlıklı yazısında, “iflas etmiş ulus-devletçi paradigmanın mezhepçi-dinci versiyonu ile yeniden çözüm aramaya girişmek, tarihi tekerrüre mahkum etmeyen çalışan kapitalist sistemin kurgusundan başka bir şey değil” ifadesini kullandı.
İlişkiler evreni
Elif Mercan’ın “İlişkiler evreni: Rêber Apo” yazısında, Abdullah Öcalan’ın toplumsal ilişkilere atfettiği değer konu edildi. Yazıda şöyle denildi: “Söz konusu Önder Apo olunca hem bir çocuktan, hem bir bilgeden, filozoftan; hem bir önderden, hem bir devrimci-sosyalist, hem bir enternasyonalist, hem bir kadın özgürlükçüsünden bahsediyoruz. 35-40 yıldır insan ve toplumsal ilişkileri bir sanat inceliğinde ele alan, etik ve estetikle, bilinçle donatan bir düşün ve emek insanından bahsediyoruz.”
Latin Amerika’dan söyleşi
Gazetede Kasım ayında Latin Amerika’da düzenlenen “Abdullah Öcalan’a Özgürlük” kampanyasının yürütücülerinden Manu Gonzales’le Dilber Aydın’ın yaptığı söyleşi de yer aldı. Manu Gonzales, Öcalan’ın fikirlerinin mücadelelerine rehberlik ettiğini vurgulayarak, “Öcalan kapitalist modernite kavramıyla, tüm dünyada hepimizi, hayatlarımızı tehdit eden şeyi bütünlüklü görmemizi sağladı” dedi.
Abdullah Öcalan: Ya çözülme ya çıkış
Berfin Güneş, komploya karşı direniş biçimi olarak Jineolojî’yi ele alırken, forum sayfasında Abdullah Öcalan’ın 5’inci savunmasından bir derleme yer aldı. Derlemede Abdullah Öcalan, Orta Doğu’da ulus-devlet sisteminin yarattığı yapısal krizlere dikkat çekerek, “Demokratik modernitenin demokratik ulus zihniyeti ve demokratik özerklik yapılanması, bu kaotik durumdan çıkışın en uygun eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik modelidir, yeni paradigmasıdır” tespitinde bulunuyor.
Kürtçe sayfalarda Nurhaq Gülbahar, 15 Şubat komplosuna karşı mücadeleyi; Şervîn Nûdem Kuzey ve Doğu Suriye halklarının komplonun bugün devam eden boyutlarına karşı duruşunu, Tişrîn direnişi üzerinden ele aldı.
Foza Yusif: Halkların kazanımlarını koruyacağız
Newaya Jin’in sorularını yanıtlayan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanlık Divanı üyesi Foza Yûsif de Suriye’deki son gelişmeleri, Kuzey ve Doğu Suriye’de halkların özerk sistemine dönük tehditleri değerlendirdi. Foza Yusif, Suriye’de yaşanan siyasi ve toplumsal depremle birlikte yoğunlaşan saldırılara karşı, halkların ve kadınların kazanımlarını koruma mücadelesi verdiklerinin altını çizdi.
Tişrîn: Yeni toplum modeli
Güler Yıldız ve Dengîr Güneş ise, Tişrîn Barajı’nda devam eden nöbeti ekoloji yönüyle mercek altına aldı. Dengîr Güneş, “Tişrîn işgale karşı bir kalkandır” derken, Güler Yıldız ise, “Tışrîn barajı etrafında kenetlenen bu insanlar, doğadan yana dönüşmüş yeni insan/yeni toplumun simgesidir” ifadesini kullandı.
Gazetenin Şubat sayısında 20’nci yüzyılın önde gelen Arap feministlerinden Sudanlı Fatime Ahmed İbrahim ve Kürt Kadın Hareketi öncülerinden Nuda Karker’in portreleri, anı sayfasında ise Tekoşin Devrim’in 8 Ağustos 2024 tarihinde Batı Zap’ta yaşamını yitiren Asmin Seyit (Zehra Angay) üzerine anı yazısı da yer alıyor.
Gazetenin Şubat sayısı içerikleri ve daha fazlasına newayajin.net adresinden ulaşılabilir.