Gün batımında kızıl şölen!
- 09:04 26 Ekim 2023
- Jin Galeri
WAN - Kış mevsiminin yaklaştığı bugünlerde gün batımıyla kızılın bin bir rengine bürünen Wan Gölü, izlenmeye değer. Ayanıs Sahili’ne akın eden yurttaşlar, bu ana hem tanıklık ediyor hem de fotoğraflıyor.
Wan Gölü, Tuşba ilçesine bağlı Ayanıs Sahili’nden gün batımıyla oluşan kızıllığın gölün yüzeyine yansımasıyla adeta kartpostallık görüntülere sahne oluyor. Kış mevsiminin de yaklaştığı bu günlerde, yurttaşların, yüzmek için değil, kısa gezintiler yaptığı gölün suyu da yavaştan soğumaya başladı. Kentin gürültüsünden uzaklaşmak isteyen yurttaşlar, akşam saatlerinde ziyaretlerini daha sık yaptığı gölde gün batımı ve dalga sesleriyle derin bir dinlenmeye çekiliyor.
En güzel gün batımının birçok açıdan kaydedilebileceği sahile akın eden yurttaşlar, çektikleri fotoğraf ve görüntülerle o ana dair anılar biriktiriyor.
Göl nasıl oluştu?
Oluşumu milyonlarca yıl öncesine dayanan Wan Gölü Volkanik Nemrut Dağı’nın patlaması sonucu oluşan Türkiye’nin en büyük gölleri arasında yer alıyor. Wan Gölü, beslendiği akarsular ve iklim kuşağı ile zamanla dolmuş volkanik göller arasında. Dünyanın en büyük sodalı gölü olarak da bilinen Wan Gölü sodalı olma özelliği ile biyoçeşitliliği sınırlayan bir faktör olmasının yanı sıra tuzlu ve sodalı suyunun birçok cilt hastalığına şifa olmasıyla biliniyor. Ayrıca göl nadir balık türünden olan İnci Kefali balığına ev sahipliği yapmakta.
Gölün yüz ölçümü ve derinliği
Göl etrafı 3 bin 713 kilometre yüz ölçümüne sahip denizden bin 646 metre yükseklikte. En derin noktası 451 metre olan gölün ortalama derinliği ise 175 metre civarında.
Kayyım gasp projeleri ile yok ediliyor
Son yıllarda artan küresel ısınmanın iklim üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle sularının çekilmesiyle gündemde olmaya devam eden Wan Gölü diğer yandan kayyımların rant politikalarıyla etrafının taş ocakları, maden ocakları ve kurumsal binaların işgaliyle de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Yine kayyımın çevre yolu ve çeşitli istila projeleri kapsamında etrafında bulunan ve birçok canlı çeşidinin yaşam olanı bataklıkların kurutulmasıyla yok ediliyor.
Görüntü ve Foto: Zelal Tunç