Bu fotoğraf ne diyor?

  • 09:55 2 Mayıs 2023
  • Kadının Kaleminden
 
"Bu görüntüler de kadınların iktidar ve iktidara destek veren zihniyetin ne kadar kadın düşmanı olduğunu bir kez daha gösteriyor. Bu zihniyete karşı kadınların 'Jin jiyan azadî' diyerek yani kadının yaşam ve özgürlükle eşdeğer olduğunu ısrarla dile getirmelerinin ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor."
 
Sema Başköy
 
Yazıya böyle bir başlık koydum. Ona geleceğim. Ama önce şunu söyleyeyim. 
 
Kadınlar yıllardır ısrarla şöyle diyor: Bu iktidar kadın düşmanı. 
 
Bu tespit öylesine yapılmış, dile gelmiş bir şey değil. Çünkü kadınlar dişleri, tırnakları, mücadeleleri ve büyük emekleri ile elde ettikleri kazanımların adım adım gasp edildiğini görüyor. Kazanımlarının gasp edilmesi bir yana yaşamlarının giderek daha fazla tehlike altında olduğunu her gün bir birkaç kadının katledilmesinden görüyor, biliyor. Eğer “şanslı” ise canını kurtarmışsa bu kez gittiği devlet kurumları tarafından, karakollardan, emniyetlerden, mahkemelerden canına kast edilecek yere tekrar tekrar gönderilmesinden biliyor.
 
Ve seçim sürecine giderken kadınlar bir yandan AKP-MHP iktidarının zihniyeti diğer yandan aynı zihniyeti taşıyan partilerle kurduğu ittifaklarla tehlikenin giderek daha da büyüdüğünün farkında. Bu yüzden de ısrarla “bu sistem değişmeli, bu iktidar gitmeli” diyor ve mücadele ediyor.
 
Bir gecede “oynamıyorum” denilip çekilinen İstanbul Sözleşmesi ya da seçim ittifaklarının oluşturulduğu süreçte 6284 Sayılı yasanın pazarlık konusu yapılmasından da söz etmiyorum. Sadece bir hafta içerisinde yansıyan iki görüntüye dikkat çekeceğim. 
 
Geçen hafta AKP-MHP iktidarının yeni ortağı Yeniden Refah Partisi’nin Aydın İl Başkanlığı’nda bir kavga yaşandı. Neden mi? Evet nedeni kadın adayın vereceği görüntü…. Çekilen bir fotoğraf ve görüntüde kadın adayın erkeklerle görüntü vermesine karşı çıktı oradaki bir erkek. Bu erkek de adı geçen partinin il başkanı Osman Çağrı. Zihniyetini de şu sözlerle dile getirdi: Kadın erkek yan yana fotoğraf çektiremez. Bir milyon insan izleyecek bu görüntüyü. 
 
“Türkiye ikinci yüzyıla hazırlanıyor” diye propaganda yapanların durduğu yer ve zihniyetleri bu. Kadına bakış açıları da bu. Kadınlar için nasıl bir gelecek düşündüklerinin de somut ifade bu. 
 
Ve dün yansıyan bir başka görüntü. Yine AKP-MHP’nin kadın bakış açısını en iyi yansıtan Yeniden Refah Partisi…. Her yerde seçim çalışmaları mitinglerden tutalım, bir çok etkinliğe kadar devam ederken. Bir görüntü yansıdı. Düzce’de adı geçen partinin seçim propagandası için giydirilmiş bir aracında adaların fotoğrafları görülüyor. Erkek adaylar Nezir Merttürk ile Mithat Kütükoğlu ve Fatih Erbakan görülüyor. Fotoğrafta bir de görülmeyen bir şey var. Bir gölge, bir yansıma… Bir kadın gölge olarak yansıyor aracın üzerine. Kadın aday Çiğdem Kulalı Seçkin’in fotoğrafı çekilmiş ancak fotoğrafın kendisi yerine karartılmış, gölge haline getirilmiş hali iki erkek adayın arka planında verilmiş!
 
Bu görüntüler de kadınların iktidar ve iktidara destek veren zihniyetin ne kadar kadın düşmanı olduğunu bir kez daha gösteriyor. Bu zihniyete karşı kadınların “Jin jiyan azadî” diyerek yani kadının yaşam ve özgürlükle eşdeğer olduğunu ısrarla dile getirmelerinin ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor. Kadını varlığı, kimliği ve kazanımları ile yok sayanlara gölgeleştirenlere karşı kadınlar şunu söylüyor: “Şimdi kadın zamanı”, “Jin jiyan azadî ile kadın devrimine doğru” ve bu yüzyılı kadın yüzyılı yapma zamanı… Kadının adı yok diyenleri, kadını gölgeleştirenleri gönderme zamanı!