Kürtçe dil çalışmalarında yeni bir dönem: Kürt Çalışmaları Ağı

  • 09:05 23 Haziran 2024
  • Kültür Sanat
Rozerin Gültekin 
 
İSTANBUL – İstanbul'da Kürtçeye dair çalışma gerçekleştirmek amacıyla oluşturulan Kürt Çalışmaları Ağı’nda yer alan Kürt Araştırmaları Derneği Eşbaşkanı Remziye Alparslan, “Kimliğimiz, dilimiz için güçlerimizi birleştirip ortaya bir şeyler çıkarmak istiyoruz” dedi.
 
Özel savaş politikaları ile hedef alınarak inkar ve asimilasyon yoluyla yok edilmeye çalışılan Kürtçe için birçok alanda çalışmalar, bir araya gelmeler gerçekleştiriliyor. Gerçekleştirilen çalışmalar ile “Türkçe konuş, çok konuş” zihniyetine karşı “anadilini konuş” anlayışı büyütülmeye çalışılmakta. Kürtçe için yapılan çalışmalardan biri de 4 farklı kurumun bir araya gelerek oluşturduğu Kürt Çalışmaları Ağı oldu. Çalışmalarına yeni başlayan ağa dair Kürt Araştırmaları Derneği Eşbaşkanı Remziye Alparslan, ajansımıza konuştu.
 
Kürt Çalışmaları Ağı’nın amacı 
 
Kürt Araştırmaları Derneği, Mezopotamya Vakfı, İsmail Beşikçi Vakfı ve Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün (DİSA) bir araya gelmesiyle oluşan Kürt Çalışmaları Ağı’na dair konuşan Remziye, bu kurumların ağ içerisinde yer aldığını belirtti. Remziye, “Hafıza Merkezi’nin öncülüğünde bir araya geldik. Bu bir araya gelen kurumların her biri zaten Kürtçeye dair çalışmalar yürütüyordu. Hafıza Merkezi bir arada çalışma yürütmemiz yönünde öneri sundu, biz de bir araya gelerek çalışmalara başladık. Yaklaşık bir yıldır beraber çalışma yürütüyoruz. Birlikte neler yapabileceğimizi görebilmek için bir araya geldik. Başlarda nasıl bir araya geleceğimiz ve hangi konularda birlikte çalışmalar gerçekleştireceğimiz üzerine tartışmalar yürüttük. Bunun devamında çalışmaya başladık. 
 
Her kurumun zaten kendi alanında çalışmaları var ama savunuculuk ve daha geniş kesimleri yan yana getirme gibi konularda kurumların kendi başlarına olanakları kısıtlı oluyordu ve bunun altından kalkma imkanları olmuyordu, biz de ortaklaşarak birbirimize destek olma ve tek tek kurumların kapasitesini aşan konularda işbirliği yapma amaçlarıyla bu yola çıktık. Kürtçe dilinin standardizasyonu (yazılı dilin kurallarını belirlemek, aksayan ve eksik kalan alanları ortaya çıkarmak, daha geniş kapsamlı planlamalar konusunda görüşmeler yapmak), dijitalizasyon için imkanlar oluşturmak ve bu alanda Kürt kurumlarını desteklemek, arşivler oluşturmak gibi alanlar , birlikte çalışmayı düşündüğümüz alanlar arasındadır” dedi.
 
Yayıncılara kulak veriliyor
 
“Amed’de Kürt Yayıncılar Çalıştayını gerçekleştirdik önümüzdeki ay bir program daha gerçekleştireceğiz” diyen Remziye şöyle devam etti: “Bu çalışma ile Kürtçe yazı dilinin kullanımı konusunda karşılaşılan sorunların neler olduğu, hangi konularda ne tür dilsel çalışmalar yapmak gerektiği ve mevcut yazı dilinin nerelerde eksik kaldığı gibi konuları tartışmak istiyoruz. Aynı zamanda yayıncıların yayıncılık alanında karşılaştıkları sorunlar, örgütlenme sorunları vb. başlıklarda da öneriler sunuldu ve görüşler dile getirildi. Bu yaptığımız çalışmalardan kesin bir sonuç çıkartmak için henüz erken. Gerçekleştireceğimiz ikinci çalıştaydan sonra daha somut şeyler ortaya çıkacaktır. Kürtçe standardizasyonu bu zamana kadar belli ölçüde Kürtçe gazeteler, kitaplar, romanlar sayesinde sağlanmıştır ve yayıncılık da önemli alanların başında gelmektedir. Burada yaptığımız var olana ek olarak ne tür sorunlar olduğunu tespit etmek, bu konuyu tartışmalarla zenginleştirmek ve geliştirmektir. Kürtçenin eğitimde ve diğer alanlarda da rahatça kullanılması ve var olan eksikliklerin giderilmesi için bu konularda çalışmalar yapan kurumlarla yazı dilini en önemli şekilde temsil eden kurumlar olan yayıncıların bu tür bu çalışmalarla bir araya gelmesi gerekiyor ve bu önemli bir adımdır.”
 
‘Kürtçe dil çalışmalarında birlik sağlanmasını amaçlıyoruz’
 
Remziye son olarak şöyle konuştu: “Rojava’da da bu konuya dair çalışmalar gerçekleşiyor. Dilimiz için bir ilerleme sağlamak ve taş üstüne taş koyabilmek istiyoruz. Kürtçe dil çalışmalarında da birlik sağlanmasını amaçlıyoruz. Kimliğimiz, dilimiz için güçlerimizi birleştirip ortaya bir şeyler çıkarmak istiyoruz. Bu çalışmada bunun için bir yol. Bizim başarılı olmamız da bizim yapacağımız çalışmalara bağlı” diyerek çalışmalarının süreceğini belirtti.