Nisêbîn’de Kürt şair Leyla Saraç’ın şiir kitabı imzalandı

  • 14:27 22 Ocak 2025
  • Kültür Sanat
 
 
MÊRDÎN - Kürt şair Leyla Saraç, “Dema tu çûyî” adlı şiir kitabının imza etkinliğinde Türkiye’nin Rojava’ya yönelik saldırılarına ve sivil katliamlarına dikkat çekti.
 
Mêrdîn’in Nisêbîn ilçesinde Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde Kürt şair Leyla Saraç’ın son çıkan “Dema tu çûyî” adlı şiir kitabının imza etkinliği gerçekleştirildi. Rengin Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe, Barış Anneleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mêrdîn Miletvekili Beritan Güneş, yerine kayyım atanan Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Devrim Demir’in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
 
Rojava’ya dikkat çekti
 
Leyla Saraç, tanıtılmasının ardından söz alarak, “Sözlerime başlamadan önce dört parça Kürdistan’da üzerimize yönelik saldırıları kınamakla başlamak istiyorum. Özellikle Rojava’da Tişrîn Barajı’nda yapılan katliamda yaşamını yitirenleri anmak istiyorum. Bizler Bavê Teyar ile büyüdük. Onun şakaları ile büyüdük. Sanatımız, gazetecilerimiz katlediliyor. Türkiye eliyle gerçekleştirilen bu saldırıları bir kez daha kınıyoruz. Yine İran’da Pexşan Ezîzî’ye yönelik idam cezasını kınıyoruz ve bu karardan bir an önce çekilmesini istiyoruz. Yine 6 gazeteci arkadaşımız tutuklandı. Kürt-Pen hukuksuz bir şekilde basıldı. Onlarca gazete ve kitabımıza el kondu. Tüm bunlar Kürtçeye tahammülsüzlüğün bir göstergesidir” ifadelerine yer verdi.
 
 Tutsaklık sürecini anlattı
 
Kültür ve sanat çalışmalarına çocukken başladığını ifade eden Leyla Saraç, ardından siyasi nedenlerle tutsak edildiğini kaydetti. Ancak kültür sanat faaliyetlerini cezaevinde de sürdürdüğünü belirten Leyla Saraç, “Cezaevine girmeyenimiz neredeyse yok. Ancak orası bir mücadele alanı. Yasaklanan dilimize karşı orada da bir mücadele yürütüyorduk. Halkıma ‘Eğer yazacaksam Kürtçe yazmalıyım’ diye söz verdim ve cezaevinde Kürtçe yazmaya başladım” dedi.
 
‘Kürtçe okumaya teşvik etmeliyiz’
 
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu hatırlatan Leyla Saraç, “Cumhuriyet Kürtlerin inkarı üzerine inşa edildi ve sonrasında da birçok plan devreye konuldu. ‘Türkçe konuş çok konuş’ sloganı ile Kürtçe inkar edildi. 1923’ten bu yana dilimizi, kültürümüzü yok edemediler. Ancak tehlike devam ediyor. Dilimiz, varlığımız, kültürümüz için mücadele ediyoruz. O nedenle Kürtçe okumayı, yazmayı teşvik etmemiz gerekiyor” diyerek Kürtçenin önemine ve her yerde kullanılması gerektiğine işaret etti.
 
Konuşmasının ardından Leyla Saraç, kitabından şiirler okudu.
 
Etkinlik, kitapların imzalanması ile son buldu.