Çiğdem Kılıçgün Uçar: Toplumun yarısı kadın mücadelesinin arkasında

  • 10:38 5 Haziran 2023
  • Siyaset
 
ANKARA - Kadın Meclisi toplantısında konuşan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Açığa çıkan parlamento bize çok güçlü bir mücadele yürütmemiz gerektiğini gösterdi. Seçim sonuçlarında bu iktidarın kendisine hayır diyen yüzde 50’si hatta toplumun yarısından fazlası kadınların haklı mücadelesinin arkasında olduğunu gösterdi” sözleriyle seçim sonuçlarında ortaya çıkan tabloyu ve halkın verdiği mesajı dile getirdi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Kadın Meclisi, seçim sonrası değerlendirme ve yeni dönem mücadele hattını belirlemek için toplandı. Toplantının açılış konuşmasını Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar yaptı.
 
Konuşmasına 5 Haziran 2015 tarihinde HDP’nin Amed’de gerçekleştirdiği seçim mitingine yönelik saldırıya dikkat çeken Çiğdem, “Bugün 5 Haziran 2015 yılında Diyarbakır’daki saldırıda hayatını kaybeden 5 arkadaşımızı anarak başlamak istiyorum. 400’e yakın arkadaşımız yaralandı bunlara karşı mücadele yürüttük bundan sonra da devam edeceğiz” dedi.  
 
‘Kürt ve Türkiye kadın hareketi mücadelesi seçimde rehberimiz oldu’
 
Ardından kritik bir seçimin geride bırakıldığını belirten Çiğdem, “Parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri açısından hem dün yaşadıklarımızın muhasebesini hem de gelecek dönemin nasıl inşa edileceğine dair yoğun çalışmalar yürüttüğümüz bir seçimi geride bıraktık. Seçimlere giderken yürüttüğümüz çalışmada hem Yeşil Sol ve HDP Kadın meclisleri açısından rehberimiz elbette vardı. Kürt ve Türkiye kadın hareketinin yürüttüğü mücadele dün olduğu gibi bugün de seçimde ve seçim sonrasında da bizim rehberimiz oldu olmaya da devam edecek. Beyannamemizde, söylemlerimizde, mücadelemizde kadın mücadelesini büyütmeyi hedefledik ve bundan sonraki çalışmalarımız da böyle devam edecek. Seçimlere giderken AKP-MHP iktidarı ve tek adam rejimine karşı mücadeleyi en çok da kadın politikaları açısından ele aldık. Kadın düşmanı politikalar ve buna yeni dönemde eklenen kadın düşmanı ittifaklarla birlikte yeni bir hat çizmeye çalıştıklarının farkındayız. Ama biraz önce de ifade ettiğimiz gibi bizim için önemli olan dün olduğu gibi bugün de kadın mücadelesinin kazanımlarını sahiplenmeye çalışmaktır” diye konuştu.
 
‘AKP seçimlere giderken kadın kazanımlarını hedef almaktan vazgeçmedi’
 
AKP’nin seçimlere giderken kadınların bütün kazanımlarını hedef aldığını belirten Çiğdem şöyle devam etti: “Seçim sonuçları itibariyle kadınlar olarak Yeşil Sol Parti ve HDP’nin yürüttüğü mücadele ile 29 kadın milletvekili ile yine eşit temsiliyeti ve en güçlü kadın temsiliyetini sağlamış durumdayız. Bizden önce çalışma yürükten kadın milletvekili arkadaşlarımız hem sokak hem de parlamentoyu kadın mücadelesi açısından en güçlü şekilde kullanmayı başardılar. Biz de yeni dönemde sizlerin emeği ve mücadelesi ile birlikte hem parlamentoyu hem de sokakları koruyacağız. AKP seçimlere giderken kadınların bütün kazanımlarını hedef almaktan vazgeçmedi. İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme, istismar düzenlemesiyle kadınların ve çocukların geleceğini gasp etme, 6284’ü seçim pazarlığı malzemesi yapma, nafaka hakkını gasp etme, nefret söylemini derinleştirme ana hattıydı. Bundan vazgeçmedi, bunu da ittifakları ile güçlendirmeye çalıştı. 
 
Eşit ve özgür bir dünya kurma mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz
 
Kadın mücadelesinin çok uzun bir yolculuğu var. Varlığımızın bile tartışıldığı bir parlamento karşımıza çıkmış durumda. Bizler AKP-MHP iktidarının, erkek devlet şiddetinin bütün saldırıları karşısında geri adım atmadık, mücadelemiz devam edecek. Hiçbir arkadaşımızın kuşkusu olmasın. Burada bulunan bütün arkadaşlarımız aslında bu mücadelenin en güçlü dinamikleridir. Eşbaşkanlık eşit temsiliyet hayatın her alanında kadınların varlığını güçlendiren politikalarımız devam edecek.
 
Toplumun yarısı hayır dedi
 
Kürdistan'da derinleşen özel savaş politikalarının olmadığı bir dünya, nefret cinayetleri ve söylemlerinin olmadığı bir dünya, kadınların bedenin ve emeğinin sömürülmediği bir dünya, sadece tahayyül ettiğimiz bir dünya değil, mücadelesini yürüttüğümüz bir dünya; sokaklarda da gelecek de elbette bizim olmaya devam edecek. Açığa çıkan parlamento bize çok güçlü bir mücadele yürütmemiz gerektiğini gösterdi. Seçim sonuçlarında bu iktidarın kendisine hayır diyen yüzde 50’si hatta toplumun yarısından fazlası kadınların haklı mücadelesinin arkasında olduğunu gösterdi.
 
Dün neredeysek bugün de oradayız
 
Biz bu güçle seçim sonuçlarını ele alırken bir başarısızlık demiyoruz. Çünkü kadın mücadelesinin başarısı seçimlerle ölçülebilecek bir başarı değildir. Dün neredeysek bugün de oradayız ve bunun güçlenmesi, büyütülmesi gerektiğinin farkındayız. Ben yeniden bu mücadeleye emek veren bütün kadın arkadaşlarıma her birimizin emeğimize sağlık olsun diyorum. Birlikte kazanacağız; sokaklar da bizim mücadele de bizim.”