Tülay Hatimoğulları: Sınır kapılarındaki ayrımcılığa son verin

  • 15:31 25 Temmuz 2024
  • Siyaset
AGIRÎ - Gürbulak Sınır Kapısı’nda açıklama yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları,  “Kürt halkının siyasi ve toplumsal olarak yaşadığı ayrışmaya çok fazla tanıklık ettik. Kentlerimize zaten yatırım yapmadılar ama sınır kapısından Kürtlerin faydalanmasının da önüne geçiliyor” dedi.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti ) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve beraberindeki heyet, "Ekmek ve Adalet" kampanyası kapsamında Agirî'ye geldi. Bazîd ilçe girişinde karşılanan Tülay, ardından Gürbulak Sınır Kapısı'na geçti. Burada yurttaşlarla bir süre sohbet eden Tülay, ardından basın açıklaması yaptı.
 
‘Gelen eşyaların gümrüklenmesine de izin verilmiyor’
 
Yoksulluğun en fazla olduğu ve gençlerin en fazla göç ettiği kentlerin başında yer alan bir kentte olduklarını belirten Tülay, “Türkiye’de birçok yerde olmayan uygulamalar burada halkımıza reva görülüyor. Sınır kapısındaki harçlar 150 TL iken 500 TL oldu. Karşıya geçen bir insan getirdiği iki paket çayı burada satıyor ve geçimini yapıyordu. Ama devlet buna da göz dikti ve fiyatı yükselti. Biz bunu asla kabul etmiyoruz. En önemli sorunlardan biri de İran tarafından geçen yükler burada aylarca bekletiliyor. Yine burada gelen eşyaların gümrüklenmesine de izin verilmiyor. İhtisas Gümrük uygulamaları adı altında birçok ürün aylarca depolarda bekletiliyor çünkü burada gümrük işlemleri yapılmıyor. Buradan Mersin-İstanbul’a gönderilerek oralarda işlemleri yapılıyor” dedi.
 
‘İnsanlar engelleniyor’
 
Hiçbir vicdanın bu uygulamayı kabul etmeyeceğini söyleyen Tülay, “Kürt halkının siyasi ve toplumsal olarak yaşadığı ayrışmaya çok fazla tanıklık ettik. Kentlerimize zaten yatırım yapmadılar ama sınır kapısından Kürtlerin faydalanmasının da önüne geçiliyor. Bu kapıdan bir geçim elde etmek isteyen insanlar engelleniyor. Yani özel olarak Bazid ve Agirî halkı yoksullaştırılmak isteniyor. Bunları kabul etmem mümkün değil. Burada TIR’lar için işlem yapılmama gerekçesini ise, ‘Orada daha sağlıklı yapılıyor’ diyorlar. Yalan söylüyorlar. Bu sınır kapısı standartlara uygun değilse neden işliyor? Bu uygulamalar halkın daha fazla fakirleştirilmesi için yapılıyor. Ne biz ne TIR sürücüsü arkadaşlarımız bunu kabul etmeyecek” diye konuştu. 
 
‘Birlikte kazanacağız’
 
Sınır kapılarındaki bu uygulamalara derhal son verilmesini isteyen Tülay, “Bugün buradaki herkes bu uygulamadan rahatsız. İhtisas Gümrük Uygulaması kaldırılmalı, geçişler kolaylaştırılmalı, pul harcı kaldırılmalıdır. Sınır ticareti yapan yurttaşlarımız için kota uygulaması kaldırılmalıdır. Memurlarının keyfi tutumlarını kabul etmiyoruz. Mersin’de uyuşturucu geçtiği zaman tırlar bekletilmiyor ama oyuncak getiren, gıda getiren tırlar bekletiliyor. Birlikte direnecek ve birlikte kazanacağız” dedi. 
 
Tülay, ardından halk toplantısına katılmak için ilçeye doğru hareket etti.