Tutsak gazetecilere Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü

  • 12:06 22 Mart 2023
  • Güncel
 
İSTANBUL - 26’ncı Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri’nin kazananları belli oldu. Bu yılki Jüri Özel Ödülü, 16 Haziran ve 29 Ekim 2022 tarihlerinde tutuklanan JINNEWS ve Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirlerine verildi.
 
İstanbul’da 8 Ocak 1996’da gözaltına alındıktan sonra işkence ile katledilen Evrensel Muhabiri Metin Göktepe ve görevi başında yitirilen gazetecilerin anılarını yaşatmak, genç gazetecileri gerçekleri esas alan bir habercilik konusunda teşvik etmek amacıyla ilki 1998 yılında verilen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri’nin bu yıl düzenlen 26’ncısında kazananlar belli oldu.
 
Ödül jürisi
 
Ödülleri Banu Tuna, Celal Başlangıç, Meltem Akyol, Hüseyin Aykol, Mustafa Kemal Erdemol, Nazım Alpman, Pelin Ünker, Semra Kardeşoğlu ve Yücel Göktürk’ten oluşan jüri belirledi.
 
Tutsak gazetecilere Jüri Özel Ödülü
 
Jüri, bu yıl iki Jüri Özel Ödülü daha verdi. 16 Haziran ve 29 Ekim 2022 tarihlerinde tutuklanan JINNEWS ve Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirlerine Jüri Özel Ödülü verildi.
 
Hayatını kaybeden gazeteciler
 
Jüri, depremde hayatını kaybeden gazetecileri anmak ve yaralanan gazeteciler adına depremde yaralanan gazetecilerden İskenderun Ses Muhabiri Akın Bodur’a Jüri Özel Ödülü verilmesini kararlaştırdı. 6 Şubat’ta gerçekleşen depremde İskenderun Ses Gazetesi’nin sahibi ve kurucusu, Sürekli Basın Kartı sahibi Ayşe Figen Arlı da hayatını kaybetmişti.
 
Med Çıkmazı’na Jüri Özel Ödülü
 
Jüri, Görüntülü Haber dalında ise muhabir Tunca Öğreten, kameramanlar Murat Baykara ve Ömer Çakan’ın, Voys Media Youtube kanalında 12 Ocak 2023 tarihinde yayınlanan “Med Çıkmazı” başlıklı haberini Jüri Özel Ödülüne değer gördü. Haber, uyarıcı metamfetamin (med) maddesinin yaygın kullanımı, sonuçları, ne kadar kolay ve ucuza ulaşılabildiği, maddenin tedavi merkezlerinde dahi satıldığı gibi noktalara dikkat çekiyor.
 
H.K.G. haberine Yazılı Haber Ödülü
 
Bu yılki yarışmada Yazılı Haber Ödülü, Timur Soykan’ın 3 Aralık 2022 tarihinde BirGün’de “Karanlık dünya bir çocuğu yuttu” başlığıyla yayınlanan haberine verildi. Haberde İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G’yi 6 yaşındayken, 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli ile “evlendirdiği”, H.K.G’nin 6 yaşından itibaren sistematik tecavüze maruz bırakıldığı ortaya çıkmıştı.
 
Ferhat Encü’ye tokat görüntüsüne ödül
 
Artı TV kameramanı Mehmet Zeki Kaya da 18 Aralık 2022’de “Ferhat Encü’ye tokat, gazetecilere engelleme” başlıklı haberiyle görüntülü haber ödülünü kazandı. Haberde, hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması için 1 yıl boyunca gerçekleştirilen Adalet Nöbeti eyleminin finalindeki polis saldırısında, bir polisin Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü’ye tokat attığı görülüyor. Olayı görüntülen gazeteci Zeki gözaltına alınırken, kameraya el koyan polisin ise görüntüleri silmek istediği de kayıt altına alınıyor.
 
Deprem fotoğrafı
 
Bu yılki yarışmada Fotoğraf Ödülü’nü ise 19 Şubat 2023 tarihini taşıyan, BirGün’de yayımlanan “Biz de öldük ama gömülmedik” isimli fotoğrafıyla Uğur Şahin aldı. Antakya’da çekilen fotoğraf, on binlerce insanın yaşamını yitirdiği, milyonlarca insanı etkileyen 6 Şubat depremlerinden sonra yurttaşların durumunu anlatıyor.
 
Yerel Gazetecilik Ödülü Abdallar’a
 
Murat Güreş de Yerel Gazetecilik Ödülü’nü, Dersim Gazetesi’nde 26 Şubat 2023 tarihinde “Herkesin sesini duyan var, onların yok: Abdallar depremde de ayrımcılığa uğruyor” başlığıyla yayımlanan haberiyle aldı. Haberde, Dîlok’un (Antep) Nizip ilçesi, Şehreküstü, Karşıyaka gibi semtlerindeki açık alanlara, parklara derme-çatma çadır kuran Abdallar’ın, zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi anlatılıyor.
 
Ödül töreni 10 Nisan’da
 
Kazananlara ödülleri, Metin Göktepe’nin doğum günü olan 10 Nisan günü düzenlenecek törenle verilecek.