HDP Çocuk Komisyonu: Bu iktidar çocuk düşmanıdır

  • 23:12 22 Mart 2023
  • Çocuk
ANKARA – Amed’in Licê ilçesinde çocukların Newroz ateşi yaktıkları sırada polis saldırısına uğradığına değinen HDP Çocuk Komisyonu “Newroz’da çocuklara yönelik yapılan ırkçı saldırılar münferit değil” dedi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çocuk Komisyonu Eş Sözcüleri Nuray Türkmen ve Hüseyin Kaçmaz, 2023 Newrozu’nda çocukların maruz kaldığı ırkçı muamele ve saldırılara dair “Newroz’da çocuklara yönelik yapılan ırkçı saldırılar münferit değil” başlıklı açıklama yayınladı.
 
Çocukların giydikleri kıyafetin renginden mahallede yaktıkları Newroz ateşine kadar suçlu gösterildiğine ve şiddete uğradığına yer verilen  açıklamada, “İktidar ve ona bağlı kolluğun, Newroz alanına giden 5 yaşındaki çocukları kıyafetleri yüzünden gözaltına almaya kadar varan çocuk düşmanlığına ve ırkçı saldırısına bu Newroz’da bir yenisi daha eklendi” denildi.
 
21 Mart akşamı Amed’in Licê ilçesinde çocukların, bayram kutlama amacıyla Newroz ateşi yaktıkları sırada polis saldırısına uğradığının hatırlatılan açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: 
 
“Saldırı sonrası polis aracına bindirilen ve Lice dışında bir yere götürülen 14 yaşındaki Y.D. araçtaki 4 polisin küfürlerine, hakaretine ve fiziksel şiddetine uğradı. Türk olduğunu söylemesi için baskı yapılan Y.D., ‘Kürtlere küfret’, ‘İstiklal Marşı’nı ezberle, Gençliğe Hitabe'yi ezberle. Ezberlemezsen gelip senin kafana sıkarız. Seni nerede olsan buluruz, sana çip taktık’ gibi sözlerle tehdit edildi ve silah dipçikleriyle darp edildi. Elleri ve ayakları bağlanmış bir şekilde dere kenarında bataklığa bırakılan Y.D. bir köylünün fark etmesi üzerine hastaneye kaldırıldı. 14 yaşındaki çocuk şu an hala hastanede ve bir gözünü kaybetme riskiyle karşı karşıya.
 
Bu iktidar çocuk düşmanıdır
 
HDP Çocuk Komisyonu olarak Y.D.’ye bunu yapanlar hakkında derhal gerekli soruşturmaların başlatılmasını talep ediyoruz. Güvenliği sağlamakla görevli olanların, çocuklara işkencesini asla kabul etmiyoruz, lanetliyoruz. Soruşturma sürecinin sonuna kadar takipçisi olacağız ve bir kez daha söylüyoruz: Bu iktidar ırkçı ve çocuk düşmanıdır! Bu topraklarda on yıllardır sürdürülen ırkçılığa ve milliyetçiliğe rağmen, Kürt çocuklar yaşam coşkusunu ve inancını Newroz’un ateşinden almaya devam ediyor. Newroz’da gözaltına aldığınız, şiddet uyguladığınız, ırkçı sözlerle ve küfürlerle tehdit ettiğiniz Kürt çocuklar, bu bahar ve gelecek baharlarda Newroz ateşini daha güçlü bir şekilde harlayanlar olacak. HDP Çocuk Komisyonu olarak aklımız, kalbimiz ve sözümüz her zaman olduğu gibi çocukların ve onların Newroz ateşinin meşruiyetinin yanındadır.”