Erkeği değil kadını ifşa etmeyi önceleyen medya

  • 09:02 4 Haziran 2023
  • Medya Kritik
Derya Ceylan
 
HABER MERKEZİ - Eril medya, kadını vücut ölçülerine göre ele almaya devam ederken, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirmeyi kendine görev edinmiş. Erkeğe hizmet eden yayıncılığın ne zaman sona ereceği ise meçhul.  
 
Medyada kadınları nasıl ele alıyor? Cinsiyet eşitsizliğine karşı yıllardır verilen mücadelenin medyaya yansıması neden bu kadar düşük seviyede ya da yok? Kadını özne olarak görmeyen medyada, kadına yönelik  erkek şiddeti, tecavüz, katliam geniş bir şekilde yer alırken, söz konusu suçların önlenmesi için yapılması gerekenleri tartışmamak, aksine erkek bakış açısıyla kadının vücudu, medyanın daha fazla öne çıkardığı ve tartıştırdığı konuların başında geliyor. 
 
Erkeğe hizmet eden haber anlayışı 
 
Bahsettiğimiz konuya dair çok yakın zamanda havuz ya da muhalif görsel ya da yazılı birçok medya organının paylaştığı olaylardan biri de Brezilya’da bir kadının yaşamını yitiriş biçimi oldu. Pek çok açıdan şüphe barındıran olay 31 Mayıs günü yaşandı. Brezilya’da Lygia Fazio, özel bir klinikte geçirdiği ameliyatın ardından yaşanan komplikasyonlar sonucu yaşamını yitirdiği öne sürüldü. Lygia’nın şüpheli ölümü üzerinde durulmazken, aksine neden ameliyat olduğuna odaklanan medya, bu haberi şöyle gördü: Posta gazetesi, “Erkek arkadaşı istediği için kalça estetiği oldu, hayatını kaybetti”, Tele1 ise bu olayı, “Brezilyalı model güzellik uğruna can verdi, kalça slikonundan enfeksiyon kaptı”, TV100 ise “Kalça ameliyatı olup sevgilisini etkilemek istemişti, ünlü modelin sonu feci oldu”. Bu başlıklarla beraber Lygia’nın farklı açılardan birçok fotoğrafını da sayfalarına taşıyan medya, haberi de Lygia’nın bedeni üzerinden servis ederken, cinsiyetçi dili de meşrulaştırmayı sürdürdü. 
 
Saliha’nın ölümüne değil görünüşüne özen gösterdi
 
Şüpheli kadın ölümünü, farklı açılardan fotoğraflarla kadının vücudunu öne çıkararak servis eden eril medya organlarından biri de Hürriyet gazetesi. 24 Mayıs günü Aksaray’da birlikte olduğu doktor arkadaşı Halil İbrahim A.’nın bir rezidansın 7. katında bulunan evinin balkonundan 3 kattaki bir evin balkonuna düşerek şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Saliha Tuncel’in vücudunu öne çıkaran fotoğraflarla haberi servis eden gazete, cinsiyetçi bakış açısıyla Saliha’nın şüpheli ölümünden çok görünüşüne özen gösterdi. 
 
Kadınların vücut ölçüleri öne çıkarılıyor
 
Kadınları daha çok sağlık, alışveriş, magazin, ev ve yemek gibi konularda haberin öznesi olarak kullanan medya, siyasi tartışmalarda ise kadınları çoğunlukla moderatör olarak ekrana taşımaya devam etti, ediyor. Yine moderatör olarak seçilen kadınların da vücut ölçüleri baz alınıyor. Dikkat ederseniz, birçok medya kanalında, kısa boylu ya da standartların dışında vücuda sahip olan kadınlar sunucu ya da moderatör olarak ekranda yer almıyor. 
 
Medya eril dilden vazgeçmiyor!
 
Kadını cinsiyetçi bakış açısıyla ele alan birçok medya organı, eril dilden vazgeçmezken, tıklanma oranını artırmak için ise kadını görsel açıdan paylaşmaktan geri kalmıyor. Bugün siyasette, ekonomide ve daha birçok alandaki çalışmalarıyla erkek zihniyetini geride bırakan kadınları haber değeri olarak görmeyen medya, kadını “mağdur” olarak gösterip, magazinleştirerek, eril zihniyete hizmeti sürdürüyor. 
 
Erkeği değil kadını ifşa etmeyi önceliyor
 
Muhalif de olsa havuz da olsa kadın haberlerinde benzer dil tercih edilirken, erkeğin yerine kadını ifşa etmeyi önceleyen medyanın “toplumsal cinsiyet eşitliği” üzerine ne zaman kafa yoracağı da meçhul! 
 
 
 
 
 
 

Etiketler:

Okumadan geçme!