Irak ordusu Mexmûr'dan çekildi

  • 20:40 4 Haziran 2023
  • Güncel
 
HABER MERKEZİ - Mexmûr Demokratik Halk Meclisi, Irak ordusunun kampın etrafından çekildiğini ve nöbet eylemini sonlandığını açıkladı.
 
Irak ordusunun 20 Mayıs’ta Mexmûr Kampı’na yönelik başlatmış olduğu ablukaya karşı direniş 16'ncı gününde sürdü. Mexmûr Demokratik Halk Meclisi ile Diplomasi Komitesi, Irak ordusunun ablukayı sonlandırılması için Iraklı yetkililerle birçok görüşme gerçekleştirildi.
 
Rojnews’te yer alan habere göre Mexmûr Kampı’nda düzenlenen basın açıklamasında varılan anlaşma sonucunda Irak ordusunun Mexmûr Kampı çevresinden çekildiği ve nöbet eyleminin de bu temelde sonlandırıldığı ifade edildi.
 
‘Kuşatma gündemi yeni değil’
 
Mexmûr Kampı adına açıklamalarda bulunan Demokratik Halk Meclisi Eşbaşkanı Yusuf Kara, “Halkımız 16 gündür Irak ordusunun kuşatmasına karşı direniyor. Kampın kuşatılması konusu, gündemimize yeni girmiş değildir. 2021 yılında da kampımız tel örgülerle kuşatılmak istendi. Söz konusu saldırılar Türk devletinin ve Barzani ailesinin baskısıyla geliştiriliyor. KDP ve Türk devleti Mexmûr Kampı’nı boşaltmak istiyor. Kampta yaşayan halk, Irak yasalarını şu ana kadar ihlal etmemiştir. Bizler, Irak’la yaptığımız görüşmelerde, kendilerine Türk devletinin ve KDP’nin istedikleri doğrultusunda hareket etmemeleri gerektiğini sürekli hatırlattık. 20 Mayıs’ta bir kez daha iş makinaları, zırhlı araçlar ve askeri güçlerle Mexmûr’u kuşatmak ve tel örgülerle esir almak istediler. Ancak bu kuşatmaya karşı halkımız direniş geliştirdi” ifadelerinde bulundu.
 
‘Irak güçleri geri çekildi’
 
Direniş devam ederken birçok görüşme gerçekleştirdiklerini dile getiren Yusuf, “Son görüşmemizi Bağdat’ta gerçekleştirdik. Yapılan görüşmeler neticesinde sorunların diyalogla çözülmesinde anlaşmaya vardık. Irak ordusu, Mexmûr Kampı’nı kuşatmak amacıyla konuşlandırdığı güçlerini geri çekmiştir. Bizler de bu nedenle eylemlerimizi sonlandırmış bulunuyoruz. Ancak bilinmelidir ki ne zaman bir saldırı olursa ve Mexmûr halkının iradesi teslim alınmak istenirse bu halkın direnişiyle karşılaşılacaktır. Mexmûr halkı olarak, bizlere destek sunan ve ayağa halkan tüm kurumlar, partiler ve bireylere teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.