Cinsel saldırı davasında fail tutuklanmadı

  • 22:00 5 Haziran 2023
  • Hukuk
MUĞLA -  İki çcuğa yönelik cinsel saldırı suçundan Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan fail Talip A. yine tutuklanmazken yurtdışına çıkış yasağının da para karşılığı kaldırıldığı ortaya çıktı.
 
Muğla’nın Bordum ilçesinde 2019 yılında iki çocuğuna cinsel saldırıda bulunan Talip A. hakkında 2022 yılında “çocuğun cinsel istismarı”, “eşe karşı sistematik cinsel saldırı”, “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ suçlarından açılan davanın ilk duruşması Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada taraf avukatları, fail erkek ve çocukların annesi hazır bulunurken tutuksuz yargılanan fail erkek,  İstanbul’dan SEGBİS ile bağlandı. Duruşmayı Bodrum Kadın Dayanışma Derneği üyeleri ve feminist aktivistler de takip etti.
 
Duruşmada Muğla Barosu Kadın Hakları Komisyonu müdahillik talebinde bulundu ancak talebe ilişkin karar bir sonraki duruşmaya bırakıldı.
 
Duruşma kimlik tespiti ile başladı. Duruşmada dinlenen çocukların annesi, fail erkekle boşanma aşamasında olduklarını, fail erkeğin 2019’dan itibaren çocuklara yönelik cinsel saldırıda bulunduğunu ancak ilerleyen süreçlerde çocuklar büyüyünce fark ettiğini belirterek fail hakkında savcılıkta verdiği ifadeleri yineledi. Fail erkek ise kendisine komplo kurulduğunu iddia etti.
 
Tanıkların dinlenmesi kararıyla duruşma 30 Kasım'a ertelendi.
 
Duruşma sonrası adliye önünde açıklamada bulunan Muğla Barosu adına katılan Avukat Özgecan Tut, davanın takipçisi olacaklarını dile getirdi.
 
‘İstismar şikayete konu edilene kadar zaman geçmiş’
 
Avukat Meltem Anayaroğlu ise failin çocuklara yönelik 2019’da sistematik cinsel saldırıya başladığını belirterek,  “Suçun şikayete konu edilmesi epey zaman almış, süreç almış. Çünkü eşi, böyle bir şeyi Talip A.’ya yakıştıramamış, emin olamamış. Önce uzun bir süre gözlemiş. Fakat artık şüphe götürmeyecek hale gelince çocuklarının elinden alınmasından ürkmüş. Bu da kendisine bir süre kaybettirmiş. Artık her şeyi göze alınca ‘Ben bunun peşine düşeceğim’ diyebildiği anda şikayet etmiş” şeklinde ifade etti.
 
Fail yurt dışı yasağını para karşılığında kaldırdı
 
Failin savunmasında kadının hayal gördüğünü iddia ettiğini ifade eden Meltem, “Aslında ceza kanunumuzda tanımlanan bazı suçlar, tereddütsüz bir şekilde tutuklu olarak yargılanmayı gerektirir. Bu da onlardan bir tanesi. Katalog suç deriz. Katalog suç, çocuğun cinsel istismarı. Ensestten bahsediyoruz. Aslında tutuklu yargılanması gerekir. Ama ne yazık ki bu dosyada yargılama bu şekilde ilerlemiyor. Aslında adli kontrolün içinde yurtdışına çıkış yasağı vardı. Cüzi bir para karşılığında mahkeme bunu kaldırdı. Dolayısıyla sanık istediği şekilde seyahat edebiliyor” diye konuştu.