Serhat kentlerinde sel

  • 13:25 10 Temmuz 2024
  • Yaşam
 
HABER MERKEZİ - Serhat bölgesinin kuzey kentlerinden Erzirom ve Agirî’nin ilçelerinde şiddetli yağışlar sonucu sel meydana geldi. 
 
Erzirom’un Tatos (Tekman), Qereyazî (Karayazı) ve Xorasan (Horasan) ilçelerinde Agirî’nin ise Zêtka (Eleşkirt) ve Bazîd (Doğubayazıt) ilçelerine bağlı birçok kırsal mahalle, şiddetli yağışların neden olduğu selden etkilendi.
 
Tatos
 
Tatos’un, Hecîcergo, Merxok, Şem, Qilêçî ve Melemihemed kırsal mahallelerinde yoğun yağışlar nedeniyle sel meydana geldi. Hecîcergo ve Merxok köylerinin yakınında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün (DSİ) dere üzerine yaptığı su setinin patlaması sonucu köylerde büyük hasar oluştu. Baraj suları, köylere akarak birçok araba, ev ve ahıra zarar verdi. Köylüler, sel nedeniyle hayvanlarını kurtarmaya çalışırken, patlayan set sonucu yüzlerce hayvan sel sularına kapıldı.
 
Qerayazî
 
Qerayazî ilçesine bağlı kırsal Sukanok Mahallesi’nde, sağanak sonrası debisi yükselen dereyi geçerken suya kapılan çoban Yakup Eren’in (23)  cenazesine ulaşıldı. Yakup’un sabah saatlerinde düştüğü yere 40 kilometre uzaklıktaki Agirî’nin Dûtak (Tutak) ilçesine bağlı Çello köyü girişindeki dere kenarında bulundu. Cenazesi, Karayazı Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
Xoresan
 
Xoresan ilçesinde meydana gelen sel, bazı mahallelerde su baskınlarına yol açtı. Kadıcelal, Akçatoprak, Ağıllı ve çevresindeki mahallelerde etkili olan şiddetli sağanak yağışlar, derelerin taşmasına neden oldu. Kadıcelal köyünde sele kapılan 12 büyükbaş hayvan hayatını kaybetti. Kırsal mahallelerde bazı tarım arazileri, ev ve ahırlar su altında kaldı.
 
Agirî
 
Agirî’nin Zêtka (Eleşkirt) ve Bazîd (Doğubayazıt) ilçelerine bağlı kırsal mahallelerde de şiddetli yağışlar sonucu sel meydana geldi. Zêtka ilçesine bağlı Avxark köyünde evler, ahırlar, yollar ve tarım arazileri büyük zarar gördü.