5 Haziran 2015: HDP mitingine DAİŞ saldırısı

  • 09:04 5 Haziran 2023
  • Tarihte Bugün
 
HDP’nin Amed İstasyon Meydanı’nda düzenlediği seçim mitingine DAİŞ tarafından bombalı saldırı gerçekleştirildi.
 
Amed’de 5 Haziran 2015’te Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirdiği final mitingine yönelik DAİŞ çeteleri tarafından saldırı gerçekleştirildi. O dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın sahneye çıkacağı sırada meydana gelen patlamada saldırı sonucu Ramazan Yıldız (16), Necati Kulur (47), Şehmuz Kaçan (34), Civan Arslan (17) ve Ali Türkmen (65) katledildi, 400’ü aşkın kişi yaralandı. HDP’lilerin müdahalesi daha büyük bir facianın yaşanmasının önünü alırken, göz göre göre gerçekleşen katliamla ilgili açılan davanın üzerinden 6 yıl geçti. Ancak katliamın asıl failleri yargılanmadı.
 
Tarihte bugün yaşanan kimi gelişmeler şunlar:
 
1973: Doris A. Davis ABD’de büyükşehir belediye başkanı olan ilk Afrikalı-Amerikalı kadın oldu. Oyların yüzde 55’ini alan Doris A. Davis California Eyaleti Compton şehrinin belediye başkanı seçildi.
 
2016: Ankara Feminist Kolektif, Ankara Kadın Platformu bileşenlerinden ve bağımsız kadınlardan oluşan bir grup kadının bir araya gelerek oluşturduğu, "Savaşa ve Şiddete Karşı #Kadınlar1Arada" kampanyasının ilk etkinliği Kuğulu Park'ta gerçekleşti. Bölgedeki kadınlarla dayanışmak ve metropollerde bulunan kadınlarla "barış" sesini yükseltmek için bir araya gelen kadınlar, forum düzenleyerek bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Barışa dair umutlarını konuşan ve beyaz tülbentlere döken kadınlar, beyaz tülbentleriyle tek sıra halinde parkta yürüyüş gerçekleştirdi.
 
2016: Güney Kurdistan’da KDP asayişi, Kürt Kadın İlişkileri Merkezi (REPAK) Hewlêr Ofisi’ne baskın düzenledi. Baskın esnasında ofiste bulunan REPAK üyelerini dışarı çıkaran KDP’liler, ofisin kapısına kilit vurdu. Baskının ardından yazılı açıklama yapan REPAK, “Bir bütünen ulusal birlik önünde engel oluşturan KDP, aynı zamanda Kürt Kadın Özgürlük Hareketi karşısındaki tavrını da bu baskınla doğrudan ortaya koymuş oldu. REPAK olarak ne merkezimizin kapatılmasını kabul ediyoruz ne de Başûr'da yeni sınırlar inşa etmeye çalışan erkek zihniyeti karşısında boyun eğiyoruz. Bundan sonra çok daha güçlü bir şekilde ve kararlılık ile çalışmalarımızı sürdürüp Kürt kadınlarının sesini iç ve dış kamuoyuna ulaştırmaya devam edeceğiz” dedi.
 
2019: İmralı Adası’nda tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, Hamili Yıldırım’ın kardeşi Polat Yıldırım, Ömer Hayri Konar’ın kardeşi Emin Konar ve Veysel Aktaş’ın ablası Sabiha İmralı'ya giderek görüş gerçekleştirdi.
 
2020: 4 Haziran’da Meclis Genel Kurulu’nda vekillikleri düşürülen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile HDP Amed Milletvekilli Musa Farisoğulları, Diyarbakır Adliyesi’ndeki işlemlerinin ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi.