Şubat ayı şiddet çetelesi: 24 kadın katledildi, 26 şüpheli ölüm

  • 09:09 5 Mart 2022
  • Şiddet Çetelesi
Gülşen Koçuk
 
HABER MERKEZİ - Şubat ayına dair derlediğimiz verilere göre erkekler bir ayda 24 kadını, 2 çocuğu katletti, 26 kadın, 7 çocuk şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Katletme girişimlerinin de yaşandığı Şubat’ta bir kadın ve çocuk özsavunmasını kullandı.
İktidarın, eril medyanın öncülüğünde kadınlara dönük geliştirilen ve failleri cesaretlendiren dil, her gün kadınların, çocukların hedef alınmasını beraberinde getiriyor. Yargının da failleri koruyan kararları ile birlikte şiddet daha fazla yayılıyor, cezasızlık politikası ile önü açılıyor. Ajansımızın verilerine göre Ocak ayında 31 kadın, 4 çocuk katledildi; 30 kadın, 11 çocuk ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Şubat ayında ise 24 kadın katledildi, 26 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi; 2 çocuk katledildi, 7 çocuk şüpheli şekilde hayatını kaybetti.
 
24 kadın katledildi
 
Kadın örgütlerinin “kırım” olarak tanımladıkları kadın katliamları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne gidilirken, yine kadınların vurgu yaptıkları başlıklardan biri. JINNEWS olarak basından derlediğimiz verilere göre, Şubat ayında 24 kadın katledildi, 26 kadın şüpheli şekillerde yaşamını yitirdi.
 
En fazla katletme İstanbul’da
 
Verilerimize göre İstanbul’da 4, Samsun’da 2, Zonguldak’ta 1, Urfa’da 2, Elazığ’da 1, Sakarya’da 1, Sivas’ta 1, Uşak’ta 1, Bursa’da 2, Kocaeli’de 2, Balıkesir’de 1, Konya’da 1, Mersin’de 1, Düzce’de 1, Maraş’ta 1, Ankara’da 1, İzmir’de 1 kadın katledildi. 
 
12 kadının faili evli olduğu erkek!
 
Katledilen kadınlardan 12’sinin faili evli olduğu erkek, 4’ünün faili akrabası, 3’ünün faili erkek arkadaşı, 2’sinin faili oğlu, 1’inin faili erkek kardeşiydi. 2 kadının failleri ise hala açığa çıkarılmadı. Diğer yandan kadınlardan 4’ü boşanma aşamasında olduğu erkekler tarafından katledildi. 1 kadın ise kendisine şiddet uygulayan erkeği özsavunmasını kullanarak yaraladı.
 
Şiddet
 
Şubat ayı içerisinde 14 kadına yönelik katletme girişimi, 10 kadına yönelik şiddet vakası yaşanırken, 1 kadın tecavüze, 2 kadın tacize uğradı. 1 kadın alıkonuldu, 2 kadın şüpheli şekilde yaralandı. Bir muhabir erkek ise, haber sunumunda cinsiyetçi söylemlerde bulundu.
 
2 çocuk katledildi, 7 şüpheli ölüm
 
Yine Şubat ayında 2 çocuk katledildi, 7 çocuk şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Bu ay içerisinde 1 çocuk şüpheli şekilde yaralanırken, 2 çocuk katletme girişimine, 3 çocuk fiziksel şiddete, 11 çocuk tacize maruz bırakıldı. 1 çocuk ise kendisine şiddet uygulayan erkeğe karşı özsavunmasını kullandı.
 
Kadın sığınma evi kapatıldı
 
Erkek-devlet şiddeti, her geçen gün artarken, iktidar şiddeti önlemek yerine şiddetle mücadele alanlarını bir bir kapatıyor. 2016 yılı ile birlikte özellikle bölgedeki HDP’li belediyelere kayyımlar atandıktan sonra kadın kurumlarının, sığınma evlerinin kapatılması ile hala eleştirilen iktidar, bu uygulamasına hala devam ediyor. İstanbul Eyüpsultan Belediye Meclisi, Kadın Sığınma Evi’nin kapatılarak çocuk evine dönüştürülmesiyle ilgili teklifi görüştü. Belediye Meclisi, 10 yıldır hizmet vermekte olan “Kadın Konukevi” olarak adlandırılan kadın sığınma evinin, adresinin deşifre olduğunu iddia ederek güvenlik zafiyetinin olacağı gerekçesiyle kapatılmasını istedi. Belediye, İstanbul Valiliği’nden aldığı onay ile ilçedeki “Kadın Sığınma Evi’ni” kapatma kararı aldı. AKP’li üyeler Meclis’te, söz konusu teklifi dikkat çekici ifadelerle savundu. AKP’li meclis üyesi Mürsel Tekneci, “Oraya gidenlerin kocaları sürekli olay çıkarıyordu. Can güvenliği söz konusuydu” ifadelerini kullandı. 
 
Mücadele eden kadınlar yine hedefte
 
Şiddet faillerini yargılamayan, verdiği cezalarda indirimler uygulayan yargı sistemi, Şubat’ta da bu politikasından taviz vermedi. Yine birçok davada faillerin geleceği düşünüldü, iyi hal indirimleri uygulandı. Diğer yandan mücadele eden kadınlar da yargılanmaya başlandı. Geçtiğimiz yıl 8 Mart’ta İstanbul’daki Gece Yürüyüşü’nde zıpladıkları için haklarında dava açılan kadınların ilk duruşması görüldü. Yine kadın hakları aktivisti avukat Ruşen Seydaoğlu’ya da Diyarbakır’da hakkında açılan davada 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
 
Hülya Halaçkay’ın cezası onandı
 
İstanbul Güngören’de 25 Ağustos 2019 tarihinde sistematik şiddet gördüğü ve evli olduğu Kadir Ören’e karşı özsavunmada bulunarak öldürmek zorunda kalan Hülya Halaçkay’a bir yıllık yargılamanın sonunda 15 yıl hapis cezası verilmişti. Kararı istinafa taşıyarak itiraz eden Hülya’nın avukatlarının başvurusu İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi tarafından reddedildi. Ardından Yargıtay’a taşınan cezayı Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, “hukuka uygun” buldu. Kasım 2021’de verilen karar, Hülya’nın avukatına birkaç ay sonra tebliğ edildi.
 
Katledilen kadınlar
 
* Samsun'un Kavak ilçesinde, evli olduğu kadına şiddet uyguladığı için 1 aylık uzaklaştırma kararı olan Baki Kaya, boşanma aşamasında olduğu Gülbahar Kaya'yı kesici aletle katletti.
 
* Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde Ahmet Ayçelebi, evli olduğu Şahizer Ayçelebi'yi  işkenceyle katletti.
 
* Urfa’nın Bozova ilçesinde köy korucusu İzzet D., kardeşi Aysel Yaşar ile eşi İbrahim Yaşar’ı ateşli silahla katletti.
 
* İstanbul’un Ümraniye ilçesinde yaşayan Ozan Dum, dini nikahla evli olduğu Hasret Dalkoparan’ı işkence ile katletti.
 
* İstanbul’un Silivri ilçesinde Celal K. isimli erkek,  kardeşi Ahmet K. ve kardeşinin eşi Türkan K.,’yi ateşli silahla katletti.
 
* Elazığ’da Musa Adıyaman, 16 yaşındayken kendisiyle zorla evlendirilen ve sistematik şiddet uyguladığı Hilal Adıyaman’ı (21) ateşli silahla katletti.
 
* Sakarya’nın Ferizli ilçesinde 19 yaşındaki Damla Kuş, erkek arkadaşı M.C.B. ile gittiği bir evde ateşli silahla vurularak yaşamını yitirdi. M.C.B. tutuklandı.
 
* Bursa’nın Nilüfer ilçesinde polis Bilal Ağır, boşanma aşamasında olduğu Yasemin Ağır’ı ateşli silahla katletti. Saldırı sırasında yoldan geçen Şeyma Ü.’yü yaraladı. 
 
* Bursa’nın Nilüfer ilçesinde Muhammet Ergül, annesi Azime Akman’ı katletti, üvey kız kardeşi M.A.'yı katletme girişiminde bulundu.
 
* İstanbul Sancaktepe'de Cihan Arda, amcasının eşi Arife Arda’yı ateşli silahla katletti.
 
* Kocaeli’nin Gebze ilçesinde kimliği belirlenemeyen fail ya da failler, bir otomobile silahlı saldırıda bulunarak Tuğçe Arslan ve Emine Çöp’ü katletti.
 
* Uşak'ta Önder Bulut, evli olduğu Nazife Bulut'u ateşli silahla katletti.
 
* Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Kadir Meşe isimli erkek dini nikahlı olduğu 4 aylık hamile Hazal Alpyörük’ü kesici aletle katletti. 
 
* Konya'da Serdar Özgün, dini nikahla evli olduğu Güler Gül'ü ateşli silahla katletti.
 
* Mersin'in merkez Toroslar ilçesinde Mehmet Can Yılmaz, konuşma ve işitme engelli Edanur Esendere’yi katletti.
 
* Samsun’un Alaçam ilçesinde zihinsel engelli Hüsne Ersoy (62) isimli kadın, darp edilerek katledildi.
 
* Düzce’de Faruk Ş., Tülin Çetin’i ateşli silahla katletti.
 
* Maraş’ın Pazarcık ilçesinde B.D. isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu Hatice Dik’i ateşli silahla katledildi.
 
* Ankara Sincan’da hakkında uzaklaştırma kararı bulunan Mehmet Kuyar, bir okulda temizlik görevlisi olarak çalışan boşanma aşamasında olduğu Gülsüm Kuyar’ı kesici silahla katletti.
 
* Urfa’da İbrahim Halil Badıllı, annesi Hanife Badıllı’yı katletti, babası Emin Badıllı’yı yaraladı.
 
* İzmir'in Ödemiş ilçesinde Vedat Emektar, evli olduğu Vasfiye Emektar’ı kesici silahla katletti.
 
* Sivas’ın Şarkışla ilçesinde 24 yaşındaki Duriye Taşdelen, hırsızlık için evine giren eşinin kuzeni Nihat Kara tarafından katledildi.
 
* İstanbul’un Pendik ilçesinde Nihat Erdem, evli olduğu Olha Erdem’i ateşli silahla katletti. 
 
Şüpheli kadın ölümleri
 
* İstanbul’da trans kadın Zirve Soylu yaşadığı toplum baskısı sonucunda intihara sürüklendi. Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği yaptığı paylaşımla Zirve Soylu’nun yaşamını yitirdiğini duyurdu. Zirve, 2015 yılında da çeteler tarafından saldırıya uğramış ve ağır yaralanmıştı. Zirve Soylu’nun bunun üzerine açtığı dava sonucunda fail  Emre Erdoğan’a kasten yaralama suçundan 2 yıl hapis cezası verilmişti.
 
* Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde evli olan Yasemin ve Barış Arı, evlerinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Isparta Pirimehmet Mahallesi’nde Yeliz Ç., kaldığı apart dairesinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Samsun'un Bafra ilçesinde 71 yaşındaki Esma Yaşar, evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Manisa'nın Salihli ilçesinde evli olan Serpil (75) ve Ali Osman Akıncı (84) evlerinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Maraş’ın Onikişubat ilçesinde 23 yaşındaki Cennet Müslim, şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. Cennet’in 8 aylık hamile olduğu belirtildi.
 
* Şırnak'ın İdil ilçesinde Kader Yağbasan (23) şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 
 
* Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde 77 yaşındaki Havva Şahin evinin bahçesinde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* İzmir'in Ödemiş ilçesinde Duygu Huriye Altınkaynak'ın (21), bulunduğu evde şüpheli şekilde fenalaştıktan sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
 
* Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde Hayriye Çetin (80), evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
* Şırnak'ın Silopi ilçesinde Aydi Yiğit (75) isimli kadın, şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. 
 
* Uşak'ın merkeze bağlı Karakuyu köyünde kaybolan zihinsel engelli Şerife Sönmez (39), yaşadığı yere bir kilometre uzaklıktaki bir su kuyusunda şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Mersin’in Mezitli ilçesinde bir apartmanın asansöründe bir kadına ait cenaze bulundu. Şüpheli şekilde yaşamını yitiren kadının, 62 yaşındaki Fikriye Eke olduğunu belirledi. Bir kişi gözaltına alındı.
 
* Mardin'in Artuklu ilçesinde Gülden Ç. isimli kadın, bir apartmanın 12’nci katında ailesine ait evden şüpheli şekilde düşerek yaşamını yitirdi.
 
* Afyon’un Bayat ilçesinde Hava Er (23), evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
* Muğla’nın Bodrum ilçesinde Firdevs Alkan, evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Antalya'nın Kepez ilçesinde özel bir anaokulunda öğretmenlik yapan Şeyda Yazgan (32), evinde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Kayseri’nin Talas ilçesinde bir hafta boyunca kendisinden haber alınamayan Rabia Mansur, şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Sinop’un Boyabat ilçesinde Canan Korkmaz, erkek arkadaşı olduğu öne sürülen M.T. (43) ile tartıştıktan sonra oturduğu dairenin balkonundan şüpheli şekilde düşerek yaşamını yitirdi.
 
* Isparta’da Kutlubey Mahallesi’nde Zehra K. (48), yaşadığı apartta şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Isparta Zafer Mahallesi’nde bulunan bir apartmanda yaşayan 20 yaşındaki Merve Başkal, evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* İzmir’in Ödemiş ilçesinde Gölcük Gölü kenarında bir kadın yaşamını yitirmiş halde bulundu. Kadının 42 yaşındaki Yıldız G. olduğu tespit edildi.
 
* Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde Şaha Erdin adlı kadın, şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 
 
* Ankara Keçiören’de evinde doğalgaz sızıntısı olduğu belirtilen Döndü Batmaz (34) ile 11 ve 5 yaşlarındaki iki çocuğu yaşamını yitirdi.
 
* Bursa'nın Osmangazi ilçesinde Nihal Arslan (39) evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* İstanbul Sarıyer’de sahilde bir kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. Kadının, babası tarafından kayıp ihbarında bulunulan 27 yaşındaki Kübra Diri olduğu tespit edildi.
 
Kadına yönelik katletme girişimi
 
* Adana’nın Seyhan ilçesinde Ahmet Kayadelen, evli olduğu ve ayrılma kararı alan Pınar Kayadelen’in ailesi ile kaldığı evi, 1 buçuk yaşındaki bebekleri, Pınar’ın annesi F.A. (40), kız kardeşi Z.Y. (19) ile erkek kardeşi G.Y.’nin (18) evde bulunduğu sırada ateşe vererek katletme girişiminde bulundu.
 
* İstanbul Maltepe’de Özal Toraman, özel bir hastanede ebe olarak görev yapan evli olduğu Cemile Toraman’ı katletmeye çalışarak yaraladı.
 
* Urfa’nın Suruç ilçesinde Mahmut Ötügen, evli olduğu Birgül Ötügen’e şiddet uyguladı, ardından ateşli silahla katletme girişiminde bulundu.
 
* Bursa’nın Nilüfer ilçesinde Muhammet Ergül, annesi Azime Akman’ı katletti, kız kardeşi M.A.'yı katletme girişiminde bulundu.
 
* Aksaray’da Yüksel Ö., evli olduğu Döndü Ö. ve kızı A.Ö.’yü katletme girişiminde bulundu.
 
* Iğdır merkezde Mikail B., evli olduğu Güneş B.’yi kesici silahla katletme girişiminde bulundu.
 
* Erzurum’un Palandöken ilçesinde Mustafa Ağdaş, annesi Esragül Aciçimen’i katletmesine engel olmaya çalışan kardeşi Yahya Ağdaş (14) ile Esragül’ü vurdu. Hastaneye kaldırılanlardan Yahya hayatını kaybetti, Esragül tedavi altına alındı.
 
* Kocaeli'nin Derince ilçesinde Mustafa Ş., aralarında husumet olduğu belirtilen Belfun Doğramacı ve eşi Sevda Doğramacı’ya, ateşli silahla saldırdı. Belfun yaşamını yitirdi, Sevda tedavi altına alındı.
 
* İstanbul Sultangazi’de Zafer Bozkurt, evli olduğu Esra Bozkurt’a şiddet uygulayarak katletmeye çalıştı.
 
* Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesinde yaşayan Yasin Y., boşanma aşamasında olduğu Melike Y., Melike’nin annesi Münevver V., babası Mehmet V., kardeşi Mustafa V.’yi kesici aletle katletme girişiminde bulundu.
 
* İstanbul Beyoğlu'nda şiddete maruz kalan trans kadınlardan biri, kendisini Bozok Kurt olarak tanıtan erkek tarafından katledilmek istendi.
 
Erkek şiddeti, taciz, tecavüz, şüpheli yaralanma
 
* Dersim merkez Moğultay Mahallesi’nde yaşayan ve Tarım Kredi Kooperatifi’nde çalışan G.Ö. isimli kadının, işten çıkarılması nedeniyle intihara sürüklendiği iddia edildi. Kadın ağır yaralandı.
 
* Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde Yeliz Balkaş’ın ikamet ettiği 8 katlı binanın 5’inci katından şüpheli şekilde düşerek ağır yaralandı. 
 
* Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde bir erkek, evli olduğu kadına ve çocuklarına şiddet uyguladı.
 
* Bursa’nın Nilüfer ilçesinde polis Bilal Ağır, boşanma aşamasında olduğu Yasemin Ağır’ı ateşli silahla katletti. Saldırı sırasında yoldan geçen Şeyma Ü.’yü yaraladı. 
 
* Aydın’ın Efeler ilçesinde Onur Meydan, alıkoyduğu kadına işkence ve tecavüzde bulundu. 
 
* Muğla’nın Milas İlçesinde sahte iş ilanı üzerinden kadınlara ulaşarak fuhşa sürükleyen çete üyeleri, Ayşe Gündüz, Pınar Gündüz, Ali Lofçalı ve aynı zamanda tecavüz faili Mutlu Erbey hakkında dava açan S.F.Y.’nin Bodrum’daki evine kimliği belirsiz kişiler girerek dava dosyalarını çaldı.
 
* İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan bir mağazada çalıştığını belirten “Kübra” isimli dijital medya kullanıcısı, mağazaya gelen bir müşteri tarafından cinsel tacize uğradığını açıkladı. Fail E.Ç., gözaltına alındı.
 
* İstanbul Beyoğlu'nda bir grup erkek tarafından şiddet gören, tehdit edilen ve haraç vermeye zorlanan trans kadınlar İHD’ye başvurdu.
 
* Aksaray’da Mehmet A., arkadaşı Bahar Gül A.’yı, bir evde bir hafta boyunca alıkoydu. Bir haftanın ardından Mehmet A.’nın üzerine kapıyı kilitleyerek evde bıraktığı Bahar, itfaiye ekiplerince evden çıkarıldı.
 
* Şırnak'ın Cizre ilçesinde Ramazan Arslan, evli olduğu Mevlüde Gök’e şiddet uygulayarak yaraladı.
 
* Akdeniz Üniversitesi kampüsünde 30 kişilik ırkçı grup, kampüs içerisindeki bir mekânda oturan Kürt öğrenciler Hatice Tonğ, Botan Artuç ve Feyzi Akan’a saldırdı. Öğrenciler yaralandı.
 
* Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde nöroloji uzmanı olarak görev yapan Dr. Ebru Ergin, muayene ettiği kişinin şiddetine maruz kaldı.
 
* Dersim’de 5 Ocak 2020’de kaybolan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun annesi Bedriye Doku, babası Halit Doku ve ablası Aygül Doku’nun Adalet Bakanlığı ile görüşme talebinde karşılık polis şiddet uyguladı.
 
* Habertürk’te yayınlanan Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşın tartışıldığı programa katılan kanalın Ukrayna muhabiri Çetiner Çetin, “Ukraynalı kadınlar, kocalarını bırakıp ülkeyi terk ediyorlar!” şeklinde cinsiyetçi söylemlerde bulundu.
 
* Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi’nde hemşire Kamer Yurt Dizdar, tedavi için hastaneye gelen Sema Bekdemir tarafından şiddete uğradı.
 
* İzmir Kemalpaşa ilçesinde bir okulda öğretmen, öğrencisi tarafından sözlü şekilde taciz edildi.
 
Çocuğa yönelik katliam
 
* Giresun’un Erikliman Köyü’nde 16 yaşındaki Sıla Şentürk, bir süre önce ailesinin zorla 'nişanlandırdığı' Hüseyin Can Gökçek tarafından kesici aletle katledildi. 
 
* Erzurum’un Palandöken ilçesinde Mustafa Ağdaş, annesi Esragül Aciçimen’i katletmesine engel olmaya çalışan kardeşi Yahya Ağdaş (14) ile Esragül’ü vurdu. Yahya hayatını kaybetti, Esragül tedavi altına alındı.
 
Şüpheli çocuk ölümleri
 
* Kocaeli’nin Darıca ilçesinde Beydun E. (15) isimli çocuk, 3 katlı bir binanın terasından şüpheli şekilde düşerek yaşamını yitirdi.
 
* Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde kayıp olarak aranan 14 yaşındaki Lale Narin Görmez şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Ankara Keçiören’de evinde doğalgaz sızıntısı olduğu belirtilen Döndü Batmaz (34) ile 11 ve 5 yaşlarındaki iki çocuğu yaşamını yitirdi.
 
* Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde Zilan O.ve Melik A. isimli 2 çocuk, su dolu kuyuda şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde Hilal Atlas isimli çocuk, evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
Çocuğa yönelik katletme girişimi, şiddet, taciz ve tecavüz
 
* Adana’nın Çukurova ilçesi Toros Mahallesi'nde çocuğu ile gezdikten sonra evinin önüne gelen Kaya Erkara ve çocuğu, otopark girişinde silahlı saldırıya uğradı. Kaya yaşamını yitirdi, çocuk ise yaralandı.
 
* Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Yenimahalle’de ailesiyle yaşayan 13 yaşındaki  Z.T.’nin intihar girişiminde bulunduğu öne sürüldü.
 
* Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesine bağlı Huzurevleri Mahallesi'nde bir erkek, evli olduğu kadına ve çocuklarına şiddet uyguladı.
 
* Eskişehir'in Alpu ilçesinde bir ortaokulda ve bir imam hatip okulunda müdürlük görevlerini yürüten M.K. isimli erkek, 10 öğrenciye yönelik cinsel tacizde bulundu. fail tutuklandı.
 
* Van’ın İpekyolu ilçesinde bir çocuk işkenceye maruz kaldı. İki fail tutuklandı.
 
* Zonguldak'ın  Alaplı ilçesinde bir ortaokulda eğitim gören çocuk, ailesine okul müdürü tarafından taciz edildiğini söyledi. Ailenin şikayeti üzerine taciz faili okul müdürü M.Ş. gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.
 
* İzmir Konak'ta 21 Şubat tarihinde 8 Mart bildirisi dağıtırken gözaltına alınan ve gözaltında olduğu süre içerisinde kendisinden haber alınamayan Yeni Demokrat Kadın (YDK) üyesi 17 yaşındaki Ceren Ağaç, yerleştirildiği yurtta psikolojik şiddete maruz kaldığını söyledi. 
 
* Adana’nın Seyhan ilçesinde Ahmet Kayadelen, evli olduğu ve ayrılma kararı alan Pınar Kayadelen’in ailesi ile kaldığı evi, 1 buçuk yaşındaki bebekleri, Pınar’ın annesi F.A. (40), kız kardeşi Z.Y. (19) ile erkek kardeşi G.Y.’nin (18) evde bulunduğu sırada ateşe vererek katletme girişiminde bulundu.
 
Özsavunma
 
* Bolu'da Nurhayat A., kendisine şiddet uygulayan erkek arkadaşına özsavunmada bulundu. Şiddet faili yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılırken Nurhayat A. ise polis tarafından gözaltına alındı.
 
* Kars’ın Arpaçay ilçesinde bir çocuk, kendisini sistematik olarak “kaçırıp, evlenmekle” tehdit eden Birdal Doğan'ı (40) öldürdü. 
 
Erkek yargı kararları
 
* İstanbul’un Şişli ilçesinde boşanma aşamasında olduğu Şilan Topal'ı kaçıran ve kendisine sistematik şiddet uygulayan Mithat Topal ve ona yardım eden Maksut Yıldız’ın Gaziosmanpaşa 10’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılandığı davada failler hakkında tahliye kararı verildi.
 
* İstanbul Küçükçekmece’de, 2016 yılında Nurcan Arslan’ı katleden fail Abdullah Melih Barış’a mahkemenin “tasarlayarak öldürme suçundan” verdiği cezanın Yargıtay tarafından 2’inci defa bozulması üzerine failin yeniden yargılandığı davanın duruşması Bakırköy 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Faile üçüncü kez “tasarlayarak öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verildi, ancak cezada iyi hal indirimi uygulanarak müebbet hapse çevrildi.
 
* Yozgat’ın Şefaatli ilçesinde 14 Ağustos 2020 tarihinde evli olduğu Halime Yüksel’i katleden ve “intihar ettiğini” öne süren Mustafa Yüksel’in yargılandığı davanın karar duruşması Yozgat 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti faile verdiği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında iki kere indirim uygulayarak16 yıla düşürdü. Dosya istinafa taşınacak.
 
* Manisa'nın Efeler ilçesinde 11 Aralık 2020’de Canan Çeviren'i işyerinde ateşli silahla katleden Ferhat İnne’nin “kasten öldürme” suçundan yargılandığı davanın karar duruşması Manisa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Ferhat İnne’ye avukatların talebine rağmen “tasarlama” suçundan değil, “kasten öldürme” suçundan hapis cezası verildi.
 
* İstanbul’un Esenyurt ilçesinde 24 Ocak tarihinde 11 katlı  bir otelin 8’inci katından şüpheli bir şekilde düşerek yaşamını yitiren 17 yaşındaki Zerda Curka’nın ölümüne ilişkin soruşturmada Başsavcılık, katledildiğine ya da intihara yönlendirildiğine ilişkin “yeterince delil” olmadığı gerekçesiyle, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
 
* Belçika'da evli olduğu kadını ve hamile kız kardeşinin de aralarında bulunduğu dört kadını katledip, üç kişiyi ağır yaraladığı için ömür boyu hapse mâhkum edilen Osman Çallı, cezasının geri kalanını çekmek için iade edildiği Türkiye'de serbest bırakıldı.
 
* Van'ın Gürpınar ilçesinde korucu Faik Dural’ın, 23 Aralık 2021 tarihinde bir çocuğa tecavüzde bulunduğu ortaya çıktı. Fail, tutuklanmasının ardından baskı sonucu ailenin şikayetinden vazgeçmesi ile tahliye edildi.
 
* Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde 30 Mayıs 2020’de başhekimliğini yaptığı özel hastanede doktor olan V.E. isimli doktor kadına tecavüzde bulunan Abdullah Çiftçi’nin yargılandığı davanın karar duruşması Kırklareli 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti, cezada indirim uygulayarak 18 yıldan 15 yıla düşürdü.
 
* Ağrı'da 2018 yılında, kaybolduktan 18 gün sonra cenazesi bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir'in ölümüne ilişkin yeniden yargılanan 7 sanığın tamamı hakkında yerel mahkemece verilen beraat kararı, Bölge Adliye Mahkemesince hukuka uygun bulundu.
 
* Kayseri’nin Talas ilçesinde 15 Temmuz 2021 tarihinde boşandığı Nihan Atay’ı kesici silahla katletme girişiminde bulunarak ağır yaralayan Ramazan Uygur’un yargılandığı davanın karar duruşması Kayseri 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme heyeti, faile “boşandığı eşini kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Ardından eylemin teşebbüs aşamasında kaldığı gerekçesiyle cezayı 16 yıla düşürdü, “iyi hal” indirimi de uygulayarak 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı. Failin tutukluluğunun devamına karar veren heyet, faile “hakaret” suçundan da 2 ay 27 gün hapis cezası verdi.
 
* Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde boşandığı Fatma Abracı’yı katleden Yasin Tatay’ın yargılandığı davanın karar duruşması Kayseri 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davada iddia makamı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etse de mahkeme heyeti yalnızca müebbet hapis cezası verdi.