KCDP Mayıs Raporu: 40 kadın katledildi, 20 şüpheli ölüm

  • 13:17 4 Haziran 2024
  • Şiddet Çetelesi
 
HABER MERKEZİ - KCDP, Mayıs ayı raporuna göre, erkekler Mayıs ayında 40 kadını katlederken, 20 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.
 
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Mayıs 2024 Raporu’na göre; Mayıs ayında erkekler 40 kadını katletti. 20 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. 40 kadından 14’ü boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesiyle, 2’si annelerinin baba hakkında tedbir kararı çıkarma bahanesiyle, 1 ‘i kızını korurken, 3’ü ekonomik bahanelerle katledildi. Kadınların 20’sinin ise hangi bahaneyle katledildiği tespit edilemedi.
 
Kadınların yüzde 38’i evli olduğu erkek tarafından katledildi
 
Katledilen kadınların isimlerinin de tek tek paylaşıldığı ve yaşam mücadelesi hikayelerinin de paylaşıldığı raporda,  40 kadının 15’inin evli olduğu erkek, 6’sının babası, 4’ünün birlikte olduğu erkek, 4’ünün tanıdığı biri, 3’ünün akrabası, 2’sinin eskiden evli olduğu erkek, 2’sinin eskiden birlikte olduğu erkek, 1’inin kardeşi, 1’inin oğlu, 1’inin tanımadığı biri tarafından katledildiği belirtildi. Bir kadının failinin yakınlığı ise tespit edilemediğinin kaydedildiği raporda, kadınların yüzde 38’inin evli olduğu erkek tarafından katledildiği vurgulandı.
 
Kadınlar en çok evlerinde ve ateşli silahla katledildi
 
Rapora göre; kadınların 25’i evinde, 6’sı sokakta, 2’si arabada, 2’si ıssız yerde, 2’si işyerinde katledildi. 3 kadının nerede katledildiği tespit edilemedi. Mayıs ayında katledilen kadınların yüzde 63’ü  evlerinde katledildi. 40 kadının 19’u ateşli silahla, 13’ü kesici aletle, 4’ü boğularak, 2’si yakılarak, 1’i yüksekten atılarak katledildi. Bir kadının ölüm şekli tespit edilemedi.
 
‘Hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz’
 
9’uncu Yargı Paketi’nin taslağındaki soyadı düzenlemesinin hukuksuz olduğuna vurgu yapılan raporda,  “Yıllardır verilen soyadı mücadelesi, kadınların kimlik mücadelesidir, var olma mücadelesidir. Kazanmak için uğraştığımız hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz” denildi. Taslakta ayrıca 6284’ü işlevsiz hale getirmeye çalışan düzenlemelerin bulunduğuna işaret edilerek, “Koruma kararlarını ihlal eden erkeklere verilen zorlama hapsine itiraz edilebileceği belirtiliyor. Hali hazırda uygulamasında eksiklikler olan zorlama hapsine itiraz yolu açılarak kadınların ve çocukların korunması engellenecek. Bu kadınların aleyhine bir düzenleme olup yaşamlarını riske atarken, şiddet faillerini cesaretlendirmektedir. 6284 kırmızı çizgimizdir. Asla dokundurtmayacağız” şeklinde ifadeler kullanıldı.