Bir mahalle haritadan silindi!

  • 09:33 14 Şubat 2023
  • Güncel
 
Dilan Babat-Elfazi Toral
 
MEREŞ - Depremin etkilediği yerlerden biri olan Nûrhaq’ta yüzlerce kişi yaşamını yitirirken, yıkımın en fazla olduğu Kullar Mahallesi ise adeta haritadan silindi. 
 
Mereş'in Bazarcix (Pazarcık) ilçesinde 6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 kenti etkileyen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerde, Mereş’in Nûrhaq ilçesinde de 200’den fazla kişi yaşamını yitirdi. Depremin ilk iki günü yolu açılmayan ve enkazın altında 150 kişinin kaldığı Kullar Mahallesi, neredeyse haritadan silindi. Mahallelilerin verdiği bilgiye göre; en az 120 kişi yaşamını yitirirken, enkaz altından ise 60’a yakın kişi sağ olarak çıkarıldı. Yine mahallede yüzlerce hayvan da enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi. Depremden önce 2 bin 500 kişinin yaşadığı mahallede, şu an kimsenin kalmadığı gerçeği de gözler önünde.
 
Kullar Mahallesi haritadan silinmiş vaziyette
 
Kullar Mahallesi’ne gitmek için sokak aralarına doğru yol alırken mahallenin neredeyse yerle bir olduğunu gördük. Gözümüze çarpan ilk şey ise yerle bir olan mahallenin enkazı altında çıkan dumanlar oldu. Arama kurtarma ekiplerinin mahalleye 3 gün sonra gelmesi sonucu birçok kişinin yaşamını yitirdiği mahallede, enkaz altında kalan yurttaşlardan birçoğu kendi imkanlarıyla enkaz altında çıkmayı başarmış olsa da bir kısmı hala enkaz altında. Arama kurtarma ekiplerinin mahalleye günler sonra ulaşmasından dolayı kurtulma şansı olan yurttaşlar da enkaz altında ya soğukta ya da çıkan yangından yaşamlarını kaybetti. Mahallenin her sokağına girdiğimizde neredeyse yıkılmayan evin kalmadığını görüyoruz. Yurttaşların enkaz başında yaşlı gözlerle çaresiz bekleyişleri ise içler acısı. 
 
Kendi çabalarıyla kurtardılar
 
Enkazların kaldırılmasını bekleyenler dışında kimsenin kalmadığı mahallede, insanlar mahalleyi boşaltarak başka kentlere göçtü. Depremin ilk iki günü mahalle yolunun kapalı olmasından dolayı hiçbir arama-kurtarma ekibi gitmezken, yurttaşlar enkazda kalanların büyük bir bölümünü kendi imkanlarıyla çıkardı. Su, elektriklerin olmadığı mahalleden göç etmek isteyen yurttaşlar, ellerinde kalan hayvanları da çok ucuza satmak zorunda kalıyor. Yurttaşlar günlerdir hayvanlara su ve yem bulamazken, mahalledeki hayvanları almak için ise tüccarlar adeta köye dadandı.
 
‘Erken müdahale edilseydi can kaybı olmazdı’
 
Eşini enkaz altında kaybettiğini söyleyen bir yurttaş ise olanları şöyle anlattı: “Bizim mahalle tamamen yerle bir oldu. Bir mahallenin tamamen yerle bir olduğu ve bu yerle bir olan mahallenin, enkazların altında çıkan dumanlar. Yıkılan evlerin yarısı ise yangında yok oldu.  Zaten burada enkaz altında kalan birçok kişi ise enkaz altında yangın çıktığı için kül oldular.  Şu an iki gündür enkaz çalışmaları yapılıyor.  Ev yandığını için, içindeki insanlar da kül olmuş durumda. İki gündür çalışmalar devam ediyor, fakat cenazelerine ulaşılamadı hala, çünkü kül olmuşlar. Arama kurtarma ekipleri mahallemize çok geç geldi. Depremin olduğu gün veya ikinci günü bize yardım edilseydi bu kadar insan ölmezdi.  Bizim evimiz de yıkıldı. Benim eşim enkaz altında kaldı, onu kendi çabalarımla kurtarmaya çalıştım fakat kurtaramadım. Saatlerce enkazı kazdım eşime ulaştığım zaman da maalesef çok geç kalmıştım. Eğer ki ilk gün yardım eli uzatılsaydı ne eşim ölürdü ne de bunca insan ölürdü. Maalesef ki kimse bizim imdadımıza koşmadı.  Günlerce biz mahalleli enkazları kazdık.  Ve depremden 3 gün sonra bizim köye geldiler.  Burada kimse kalmadı, mahallenin yarısı yaşamını yitirdi. Kalanlarda buradan göç edip gittiler. Biz de gideceğiz burada kalmayacağız. Hiç bir şeyimiz kalmadı burada. Bütün komşularımızı ve akrabalarımızı kaybettik.”
 
 
 
 
 

Etiketler:

Okumadan geçme!