Çadır kentler için salgın hastalık tehdidi!

  • 09:58 17 Şubat 2023
  • Sağlık/Spor
Dilan Babat
 
MEREŞ - Elbistan’da depremzedelere gönüllü sağlı hizmeti veren doktorlar, yetersiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklı ishal ve uyuz gibi salgın hastalıkların başladığını, temizlik, hijyen sorunlarının çözülmemesi durumunda kolera gibi hastalıkların da baş gösterebileceği uyarısında bulunuyor.  
 
Mereş'in Bazarcix (Pazarcık) ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu giderek ağırlaşıyor.  Mereş’in Elbistan ilçesinde, 7.7'lik ilk depremde 3 bin bina yıkılırken, 7.6'lık ikinci depremde ise 2 bin bina yıkıldı. İlçede ağır hasarlı olan ve acilen yıkılması gereken bina sayısı ise 565 olarak kayda geçti. İlçede halen enkaz çalışması yapılmayan binalar bulunuyor. İlçede bulunan 69 mahalle ve bağlı köy ve mezraların büyük bölümü depremden zarar gördü. Nüfusun 3’te 2’sinin göç ettiği ilçede neredeyse kimse kalmadı.
 
Bir odayı revire çevirdiler
 
İlçede, barınma, sağlık, ısınma, banyo ve tuvalet sorunları devam ederken,  kurulan çadır kentler ise insanların ihtiyaçlarını karşılamıyor. Çocuklarda ateşli hastalıklar başlarken, gönüllü olarak Elbistan’da sağlık yardımı yapan doktorlar ise Hacı Bektaş Cemevi’nin bir odasını revire çevirerek, sağlık hizmeti veriyor.
 
İlaç temin ediliyor
 
Sağlık ve Sosyal Emekçileri Sendikaları (SES)  üzerinden gönüllü olarak geldiklerini söyleyen Doktor Baran Kılıç, iki doktor olarak Elbistan’da sağlık hizmeti verdiklerini ifade etti. Baran, “Burada bir revir kurduk, başka sağlıkçı arkadaşlarımız vardı onlar da destek verdiler. Onlar bizlere devretti şimdi biz sağlık hizmeti veriyoruz. Kronik rahatsızlığı olanların, soğuk algınlığı ve ishal ile ilgili sorunları olanlara ilaçlar veriyoruz. Herhangi acil bir durum varsa müdahalede bulunuyoruz” dedi.
 
İshal ve uyuz salgını
 
Başvuruların daha çok ilaçları enkaz altında kalanlar tarafından yapıldığına dikkat çeken Baran, çadırda veya dışarıda kalanlarda solum enfeksiyonun başladığını ve bunları yaşayanlarında daha çok kendilerine başvurduğunu ifade etti. Baran, “Son zamanlarda ishal salgını da oluştu. İshal salgının oluşmasının sebebi beslenme ile ilgili oluşan bazı durumlardan kaynaklı. Şuan ishal durumunu atlattık iyi ondan kaynaklı ilaçlarını almaya geliyorlar. Çadır kentlerde kalan ya da toplu alanlarda kalan insanlarda uyuz salgını başladı. Kişinin yıkanması gerekiyor, yıkama ile ilgili sorunlar yaşıyoruz, İnsanlar yıkanamıyor, suya erişemiyor. Aynı zamanda elbiselerini yıkama da sorun oluyor. Bundan dolayı tedavi tam olarak olmuyor ve salgın devam ediyor” ifadelerini kullandı.
 
Kolera salgını uyarısı
 
Kendilerinin yaptığının halk sağlığı için bir uygulama olduğunu dile getiren Baran, ağır olan hastaları Elbistan Devlet Hastanesi’ne yönlendirdiklerini belirtti. Baran şunları söyledi: “Oraya genelde acil vakalar geliyor, burada daha çok halk sağlığını koruma amaçlı tedavi veriyoruz. Çadır kentler birbirlerine çok yakın ve temaslar var.  Beslenme ile ilgili problemler var. Dengeli beslenme ile ilgili sorunlar olduğu için vücut dengesinde bir düşüş oluşuyor. Bundan dolayı hastalığa yakalanma durumu daha fazla artıyor. Hemen tuvaletlerin düzenlenmesi lazım, bir tuvalet getirdiler kapalı ve gideri ile ilgili problemi var. Günler içinde o tuvaletlerde enfeksiyonlar başlayacak, salgın hastalıklar başlayacak. Tuvalet ve banyoların insanların erişebileceği bir şekilde açılması gerekiyor. Çadırlar çok soğuk soba yakılmasına rağmen ısınmıyor. Isınma ile ilgili problemler yaşanmaması lazım ve konteynırların gelmesi gerekiyor. İnsanların ellerinin yüzlerinin yıkanması için temiz suya erişim sağlanması lazım. Kanalizasyon sistemiyle ilgili sorunlar var çok acil düzenlenmesi lazım. Kolera salgını yaşanabilir. Kolera salgınlarında kanalizasyon bağlantılarında su kaynakları ile karıştığında çok ciddi ölümlü vakalar gerçekleştirilir” uyarısında bulundu. 
 
 
 

Etiketler:

Okumadan geçme!