Nisêbîn'deki işkence faili komutan Kamil Aksoy hakkında suç duyurusu

  • 16:25 16 Temmuz 2024
  • Güncel
 
Öznur Değer 
 
MÊRDÎN - Geçtiğimiz günlerde Nisêbîn’e bağlı kırsal Marînê Mahallesi’nde çok sayıda yurttaşa işkencede bulunan ve kadınları cinsel taciz ve tecavüz tehdidine maruz bırakarak alıkoyan failin, Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan Vekili Kamil Aksoy olduğu öğrenildi.
 
Mêrdîn’in Nisêbîn ilçesine bağlı Marînê (Eskihisar) kırsal mahallesine 9 Temmuz sabahı yapılan ev baskınında jandarma ve polisler tarafından gerçekleşen işkence ile işkencenin detaylarını ajansımız açığa çıkarmıştı.
 
Ardından bölgeye giden Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Mêrdîn Şubesi, işkenceye maruz kalanlarla görüşmüş ve görüşme tutanaklarını kamuoyu ile paylaşmıştı. 
 
İşkenceye dair yeni detaylar
 
Aralarında 77 yaşındaki kadın da olmak üzere kadınların, evini basan jandarma ve polisler tarafından sözlü cinsel tacize, cinsiyetçi söylemlere, küfür ve hakaretlere maruz kalmaları, ölümle ve tecavüz ile tehdit edilmeleri, biri 15 yaşında çocuk olmak üzere toplam 4 kişinin fiziksel işkenceye maruz kalması ve 3 kadın ile bir çocuğun alıkonulması olayına dair yeni gelişmeler yaşandı.   
 
Fail Kızıltepe’den getirilmiş
 
İşkence talimatını veren ve kadınları cinsel taciz ve tecavüz başta olmak üzere çeşitli tehdit ve hakaretlere maruz bırakan, aynı zamanda baskını koordine eden failin Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan Vekili Kamil Aksoy olduğu öğrenildi.
 
ÖHD’den suç duyurusu
 
ÖHD Mêrdîn Şubesi adına Eşkaşkan Lokman Emen tarafından, işkence faili komutan Kamil Aksoy ve diğer failler hakkında Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığı’na “insanlığa karşı suçlar”, “işkence”, “hürriyetten yoksun kılma”, “cebir”, “kanun hükmü ve amirin emri”, “kasten yaralama”, “cinsel taciz”, “mala zarar verme”, “haberleşmenin gizliliğini ihlal”, “özel hayatın gizliliğini ihlal”, “nitelikli haller”, “hakaret”, “tehdit” olmak üzere TCK’nin toplam 13 maddesinden suç duyurusunda bulunuldu.
 
AİHS ilkeleri ihlal edildi
 
TCK’nin belirtilen maddeleri dışında fail komutan Kamil Aksoy ve diğer faillerin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile Anayasanın “işkence yasağı”, “hürriyet ve güvenlik hakkı”, “özel hayatın korunması”, “ayrımcılık yasağı”, “eşitlik ilkesi”, “maddi ve manevi bütünlük”, “ailenin ve çocukların korunması”, “özel hayatın gizliliği” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” maddelerini de ihlal ettiği vurgulandı.
 
Dilekçede darp raporu da yer aldı
 
9 sayfalık suç duyurusu dilekçesinde darp raporu, arama yapılan evin fotoğrafları ve işkenceye maruz kalanların beyanları da yer aldı. Yapılan suç duyurusunda yaşanan işkence anlatılarak 5237 (suçlar, ceza ve güvenlik tedbirlerinin türleri) sayılı TCK’nin birden fazla maddesi bakımından suç teşkil edecek söz ve eylemlerde bulunulduğu vurgulandı. Dilekçede belirtilen suçlar kapsamında failler hakkında ivedilikle soruşturma başlatılması ve tutuklanması talep edildi.
 
Valilikten faillerin bulunması istendi
 
Öte yandan ÖHD, Mardin Valiliği’ne gönderdiği bir yazı ile fail komutan hakkında idari soruşturma açılarak, diğer şüphelilerin de tespit edilerek soruşturma süresince görevden uzaklaştırılmalarını talep etti.
 
İçişleri Bakanlığı’na yazı gönderildi
 
İçişleri Bakanlığı’na da yazı gönderen ÖHD, fail komutan Kamil Aksoy hakkında ivedilikle idari soruşturma başlatılarak soruşturma süresince failin görevden uzaklaştırılması istendi. Jandarma Genel Komutanlığına da yazı yazan ÖHD, fail hakkında idari soruşturma başlatılarak görevden uzaklaştırılmasını talep etti.
 
Fail Komutan Kamil Aksoy kimdir?
 
Her ne kadar Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan Vekili olarak görev yapsa da Kamil Aksoy’un Mêrdîn’in Nisêbîn, Mehsert (Ömerli) ilçeleri başta olmak üzere birçok ilçesinde göreve çıktığı öğrenildi. Kamil Aksoy’un 27 Haziran 2018’de Kızıltepe Jandarma Özel Harekat Taburuna tayininin çıktığı ancak öncesinde Malatya il merkezinde karakol komutanlığı, Tunceli Bölük Komutanlığı, İzmir Bornova Bölük Komutanlığı görevlerinde bulunduğu öğrenildi.
 
Kızıltepe’den Suriye’ye asker uğurlamış!
 
Kamil Aksoy’un, Kızıltepe Jandarma Komutanı görevinde bulunduğu 7 Haziran 2021 tarihinde Gaziantep Jandarma Komando Tabur Komutanlığında konuşlanan 60'a yakın askerin “Fırat Kalkanı” operasyonu kapsamında Suriye’ye gönderilmesi töreninde de yer aldığı öğrenildi.
 
Kızıltepe Jandarma Komutanı olarak görevde bulunan failin farklı noktalara sıklıkla gitmesi ise dikkat çekti.
 
İlk işkencesi değil 
 
Fail komutan Kamil Aksoy'un 7 Eylül 2019 tarihinde Omeryan bölgesinde çıkan operasyon sonrasında Mehsert (Ömerli) ilçesine bağlı 15 köyden toplam 70 kişiyi işkenceye maruz bıraktığı öğrenildi. Operasyon sonrasında Ömerli İlçe Jandarma Komutanlığı’ndan aranan muhtarlara 13 Eylül günü saat 09.00’da köyde daha önceden örgüt suçlamalarından cezaevinde kalan, çocukları çatışmalarda yaşamını yitiren ve çocukları halen PKK içinde yer alan aileler ile birlikte karakola gitmeleri istenmiş, karakola gitmeleri istenen kişilerin isimleri tek tek sıralanmıştı. Köylüler evlerine baskın yapılması endişesi ile karakola gittikten sonra, 15 köyden yaklaşık 70 kişinin toplandığı karakol bahçesinde köylüler yaklaşık 2 saat güneşin altında tutularak, hakaretlere maruz kalıp darp edilmişlerdi. Yine bu işkencenin failleri arasında Kamil Aksoy’un yer alması dikkat çekti. 
 
Kamil Aksoy Mêrdîn’e işkence yapmak için mi gönderildi?
 
Köylülerden biri fail Kamil Aksoy’un ağır küfürler ettiğini ifade ederek işkenceyi şu sözlerle anlatmıştı: “Hakaretlere tepki gösteren bir genç yanımızda darp edildi. Daha sonra karakolun içine alındı. Orada ona neler yapıldığını bilmiyoruz. Sonra tepki gösteren 5 kişiyi daha dövdüler. Bir tanesinin boğazını sıkarak darp ettiler. Özellikle yasak ilan edilen köylerin muhtarlarına çok fazla hakarette bulundular. Anamıza, eşlerimize küfürler edip durdular. 90’lı yılların fotoğrafı gibiydi. Bizi bir çırılçıplak soymadıkları kaldı. Her türlü hakaret yapıldı. O günlerin işkenceleri gözlerimizin önüne geldi. Yüzbaşı Kamil ayağa kaldırdıklarına (çatışmada yaşamını yitiren HPG’lilerin fotoğraflarını göstererek), ‘sizin çocuklarınızı da bu hale getireceğim. Biz bunları nasıl leş ettik, sizlerin çocuklarınızı da leş edeceğiz’ diye bağırıp küfür ediyordu. Sonra her köye ajanını yerleştirdiğini söyledi. Bize dönerek, ‘ben zaten size güvenmiyorum. Bizden yana değilsiniz. Onlardan yana olduğunuzu biliyorum’ diyordu.”

Etiketler:

Okumadan geçme!