Kazancı Yokuşu’nda açıklama: 1 Mayıs’ta Taksim’e yürüyeceğiz

  • 13:06 28 Nisan 2024
  • Emek/Ekonomi
 
 
İSTANBUL- DİSK ve KESK'e bağlı sendikalar 1 Mayıs’ta katledilen işçileri anmak için Taksim Kazancı Yokuşu’nda açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 1  Mayıs'ta Saraçhane ve Beşiktaş Meydanı’nda toplanarak Taksim Meydanı’na doğru iki koldan yürüyüşe geçeceklerini duyurdu. 
 
 Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyon (DİSK) Kadın Komisyonu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyon (KESK) Kadın Meclisi, Türkiye Mühendisler ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İKK Kadın Komisyonu, Türk Tabipler Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlık Kolu ve Türkiye Bilişim Derneği (TDB) 1 Mayıs 1977’de katledilen işçiler için Taksim Kazancı Yokuşu’nda açıklama gerçekleştirdi. “Yaşasın 1 Mayıs” pankartının açıldığı ve ellerde kırmızı karanfillerin taşındığı açıklamaya çok sayıda sendika üyesi ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Çiçek Otlu katıldı.
 
Açıklama öncesi Taksim Meydanı’nda yürüyüş gerçekleştiren kitle sık sık “Yaşasın 1 Mayıs”, “Her yer Taksim her yer 1 Mayıs”, “1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür” sloganlarını attı.
 
Taksim’e Beşiktaş ve Saraçhane’den yürünecek
 
Yürüyüşün ardından Kazancı Yokuşu’nda basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Taksim’in özgürleşmesi için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi. Arzu, “Dünyanın her yerinde sınıf kardeşlerimiz ile taleplerimizi birleştirmek için alanda olacağız. 1 Mayıs’ta alanda olmak bu düzenin çarklarını durdurmak için irade ortaya koymaktır, kemer sıkma ile krizin yükünü halka yüklemelerine dur demektir, gençlerimiz iradesini büyütmek,  kadınların mücadelesini büyütmektir o yüzden meydanda olacağız. 1 Mayıs'ın simgesi var o da Taksim Meydanı. Taksim Meydan’ı yüreğimizdeki yara ve hasrettir. Taksim  Meydanı’nda olmak için mücadelemizi sürdürüyoruz.  Taksim’de olmak memlekete sahip çıkmaktır. İşçi sınıfını engellemek hukuk tanımazlık olur. Bu sene iki kol olacağız TMMOB, DİSK, TDB Saraçhane’de; KESK, TTB ve diğer sınıf kardeşlerimizle birlikte Beşiktaş Meydanı’nda toplanarak Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçeceğiz” diyerek 1 Mayıs’a çağrı yaptı.
 
‘Anayasa haklarına sahip çıkmak için işçiler Taksim’de olacak’
 
Ardından söz alan KESK Genel Başkanı Ayfer Koçak, “Umudumuzun büyüdüğü süreçten geçiyoruz ama yoksulluğun da diz boyu olduğu dönemde yaşıyoruz. Yoksulluk sebeplerini iktidar manipüle ediyor ama yoksulluğun sebebi yolsuzluk,  rant ve  iktidarını savaş üzerine kuran siyasal iktidardır. Taksim hafızadır. Anayasa haklarına sahip çıkmak için işçiler Taksim’de olacak” dedi.
 
‘Savaşa ayrılan kaynak hepimizi doyurur’
 
Türk Tabipleri Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise şöyle konuştu: “Bu topraklarda mendillerimiz hep kanlı. Kapitalizmin yolu için bizim katlimiz vacipti. Biz bir daha katliam olmaması için mücadele verenleriz. 1 Mayıs’ta birlik içinde olmayı sürdürüyoruz. Bu meydanın 1 Mayıs için tescillenmesi gerekiyor. Savaş politikalardan vazgeçmek, düşmanlaştırmanın karşısında olmak için mücadelemizi sürdürüyoruz. Dünyanın her yerinde savaşa ayrılan kaynaklar hepimizi doyuracak kadar. Onun için mücadele söz veriyoruz. Yaşasın 1 Mayıs. Biji yek Gulan.”
 
Şişhane Parkı'nda anma
 
Konuşmaların ardından kitle katledilen işçileri anmak için Şişhane Parkı’na doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından parka karanfil bırakıldı. Buradaki konuşmalarda da 1 Mayıs’a çağrı yapıldı. Anma “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları ile son buldu.