‘Yasak kararını tanımıyoruz, 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz’

  • 12:40 29 Nisan 2024
  • Emek/Ekonomi
 
İSTANBUL - DEM Parti Emek Komisyonu ve İstanbul İl Örgütü İstanbul valisinin Taksim kararını tanımadıklarını belirterek, “İstanbul 1 Mayıs’ında Taksim’e yürüyeceğiz” dedi.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Emek Komisyonu ve DEM Parti İl Örgütü, Beyoğlu’nda bulunan il binalarında 1 Mayıs’a ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın metnini DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ okudu.
 
‘Yaşamlarımızı emeğimizi değerleştirdi’
 
Kapitalist sistemin yapısal krizleri savaş politikalarını derinleştirerek, baskıcı ve otoriter rejimleri daha fazla güçlendirdiğini ifade eden Sevtap,  “Dünyamızı savaş ve sömürü politikalarıyla cehenneme çeviren kapitalist sistemin Türkiye’de bekçiliğini yapan AKP, 23 yıllık iktidarında emeğimizi, yaşamlarımızı hiç olmadığı kadar değersizleştirdi. Ekonomi bir avuç yandaş ve sermayedar için büyürken yoksulluk hiç olmadığı kadar arttı. Bu yoksulluktan en büyük payı kadınlar, gençler, işçiler, emekçiler aldı” diye konuştu.
 
‘Yoksulluk daha da derinleşiyor’
 
Milyonların yoksullaştırıldığı ve mülksüzleştirildiğini belirten Sevtap, “Eğitimden sağlığa, enerjiden, ulaşıma ve barınmaya kadar her alanda, özelleştirmelerle başlayan kitlesel gasplar; resmi rakamlarla bile yüzde 68,5’a ulaşarak dünyada ülkemizi dördüncü sıraya yerleştiren yüksek enflasyonun yarattığı fahiş fiyatlar; yandaşlara peşkeş çekilen kamusal kaynaklar, yaşadığımız yoksulluğu daha da derinleştiriyor” şeklinde ifade etti.
 
‘Artık yeter diyoruz’
 
31 Mart yerel seçimlerini hatırlatarak değişim imkanının doğduğunu ifade eden Sevtap,  sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“İşçileri, emekçileri, emeklileri, gençleri; yoksulluğa, açlığa, işsizliğe, borç batağına ve güvencesizliğe mahkûm eden, ülkenin sırtında kamburlaşıp ağır bir yüke dönüşen bu sömürü düzenine artık yeter diyoruz.Sermaye ile el ele verip, işçi cinayetlerini ‘kader’e bağlayarak kendi sorumluluklarının üzerini örtenlere artık yeter diyoruz. Birlikte yaşam umudumuzu tehdit edenlere, vergilerimizle oluşturulan bütçe kaynaklarını, halklarımızı sonsuz bir şiddet ve yoksulluk sarmalına iten savaşlara harcayanlara artık yeter diyoruz.Hapishaneleri soran, sorgulayan, hak ve özgürlük talebini dile getiren on binlerce insanımız için toplama kampına çevirenlere artık yeter diyoruz.Barışı, umudu değil çözümsüzlüğü dayatan Kürt düşmanı bu harami düzenine artık yeter diyoruz.Tecride, cins kırımına dönüşen kadın katliamlarına ve doğanın talanına ÊDÎ BESE diyoruz.”
 
Taksim’e yürüyeceğiz 
 
Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarını hatırlatan Sevtap, valiliğin Taksim yasağına tepki göstererek şöyle konuştu: “1 Mayıs’ta Taksim’i yasaklamak, başta Kürt sorunu olmak üzere ülkenin tüm sorunlarını, şiddetle, baskıyla daha da derinleştiren iktidarın son hamlesidir.  Biz DEM Parti olarak sürecin başından itibaren emek ve meslek örgütleriyle birlikte Taksim’e çağrı yaptık. 1 Mayıs’ta Taksim’de olmak her işçinin, emekçinin hakkıdır dedik. Dolayısıyla İstanbul valisinin vermiş olduğu bu hukuksuz kararı tanımıyoruz. İstanbul 1 Mayıs’ında Taksim’e yürüyeceğiz.”
 
‘Omuz omuza kutlayalım’
 
Ardından DEM Parti İstanbul Eş Başkanı Murat Kalmaz söz aldı. 8 Mart, Newroz ve Wan’daki irade gaspına karşı gerçekleşen eylemleri hatırlatan Murat, “Emek sömürüsüne, yaşanan çatışmalara, tecride, işçi kıyımına karşı bütün halkımızı, emekçileri, 1 Mayıs günü Taksim’e davet ediyoruz. Gelin omuz omuza 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlayalım” diye belirtti.
DEM Parti İstanbul Eşbaşkanı Gonca Yangöz ise eşbaşkanlık ve eşit temsiliyet mor çizgileri olduğunu belirtti.  Savaş siyasetine karşı onurlu barışı savunmak ve cezaevlerindeki direnişi büyütmek adına alanlarda olacaklarını kaydeden Gonca, “Eşdeğer işe eşit ücreti talep etmeye devam etmek, engelli göçmen mülteci kadınlarla olan dayanışmayı büyütmek için ‘8 Mart'tan 1 Mayıs'a kadınların isyanı ile geliyoruz’ şiarıyla 1 Mayıs Saat 10.00'da Barbaros Bulvarı'nda bütün haklarımızı davet ediyoruz” diye konuştu.
 
‘Taksim sokakları bizi çok iyi tanıyor’
 
Son olarak DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu söz aldı. 1977 ve 1996 1 Mayıslarında katledilenleri anarak sözlerine başlayan Çiçek, “Taksim sokakları bizi çok iyi tanıyor. Biz hem 1 Mayısların yasaklı olduğu zamanlarda içi emekçilerle birlikte yürüdük; aynı zamanda Gezi Ayaklanmasının güçlü ve onurlu sesi hala kulaklarımızda hala AKP faşist rejimini korkutmaya devam etmektedir. Aynı zamanda kadın özgürlük mücadelesinin öznesi olan biz kadınlar Taksim’i çok iyi kuşatmış, Feminist Gece Yürüyüşünden 25 Kasım’a sesimizi, erkek egemenliğine karşı yükseltmiştik” diye konuşarak herkesi 1 Mayıs’ta sokakta olmaya çağırdı.