Kadın ve gençlik projeleriyle çalışmaya başlayacaklar

  • 09:05 20 Nisan 2024
  • Güncel
 
WAN - Artemêt Belediye Eşbaşkanı Rabia Başak Koç, ilçeye dair projelerini tek tek hayata geçireceklerini vurgularken, başta kadınlar ve gençler olmak üzere herkesin belediyeden beklentilerinin karşılanacağını belirtti.
 
Wan’ın Artemêt (Edremit) ilçe belediyesi, 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde ciddi bir oy farkıyla Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM) kazandığı belediyelerden biri oldu. Halkın iradesine sahip çıkarak haklarını geri almak için gösterdiği iradeyle Rabia Başak Koç ve Cemil Komi Artemêt Belediye eşbaşkanı olarak seçildi. Eşbaşkan Rabia, hem Wan’ın merkez ilçelerinden biri olan hem de sahip olduğu doğa ile Wan’ın gözde ilçelerinden Artemêt’e dair projelerini JINNEWS’e anlattı.
 
‘Öncelik kadınların’
 
"İlk günlerini halkın bayram ziyaretleri ve yoğun ilgisiyle geçirdiklerini söyleyen Rabia, ilk olarak yeni personel atamalarını gerçekleştirdiklerini ve komisyonları belirlediklerini ifade etti. "Kendi birimlerimizi ve müdürlüklerimizi oluşturacağız. Projelerimizi hayata geçirmek için kurumlarımızı açmaya başlayacağız” diyerek kadın çalışmalarına öncelik vereceklerini belirten Rabia, "Kadın yaşam merkezlerini açarak daha önceki eşbaşkanların projelerine öncelik vererek adım atmayı düşünüyoruz. İlk başta kadınların ve halkın isteklerini karşılayacağız. Kadınların istekleri, söylemleri doğrultusunda projelerimizi hayata geçireceğiz" dedi. 
 
‘Kadınlar için iş alanları sağlayacağız’
 
"Erkek egemen zihniyetin kadınları eve hapsettiğine işaret eden Rabia, kadınların evlerde sürekli hizmet etmek zorunda bırakıldığını, kadınların hayatın her alanında yer alması gerektiğini vurguladı. Rabia şöyle devam etti: "Kadın yaşam merkezleri kurarak kadınları o dört duvarın arasından çıkarıp kendi yaşam merkezlerine, kendi hayatlarına ve topluma kazandırmak için mevcut projelerimizi hayata geçireceğiz. Kadınların kendilerine bir gelir sağlamak adına evlerinde el emeği ile yaptıkları ürünleri kadın yaşam ve destek merkezlerinde yapacaklar. Çocuklar için kreşler açacağız; birçok kadın, çocuklarına bakabilmek için çalışamıyor veya evden çıkamıyor. Böylece çocuklar da erkenden belli bir eğitim görerek kendilerini geliştirecekler. Kadınlar çocuklarını güvenli bir yere bırakarak kendi işleriyle ilgilenebilecekler. Kadınlara sadece maddi değil, manevi birçok imkan sunacağız. Seminerler düzenleyeceğiz, atölyeler kuracağız, kadınlar kendi işlerinde ve kendi istedikleri alanda çalışmaları için farklı alanlarda kurslar ile sertifikalar verilecek, okuma yazma kursları açılacak. Bu kurslarda eğitim alan kadınlar için kuracağımız ‘kadın emeği pazarlarında’ bir iş alanı sağlayacağız."
 
‘Özel insanlar için projelerimiz olacak’
 
"Engel demekten hoşlanmıyorum" diyerek kendi tabiriyle özel insanlar için de projeleri olduğuna işaret eden Rabia, "Özel insanlarımız için birçok projemiz var. Özel insanlarımız bizden çok şey istemiyor. Yanlarında olmamızı, onlara sevgi, güven vermemizi istiyorlar. Çünkü onlar için kurulmuş bir yaşam alanı yok. Yollara baktığımızda herkes kendi sistemi, kendi isteğine göre yol kurmuş. Özel insanların sahile gidip huzurla o doğayı görebilecekleri, huzurla oturabilecekleri bir ortam kalmamış. Bu sebeplerden dolayı özel insanlar için plaj projemiz var. Plajların yanı sıra ulaşım araçlarında çok fazla sorun yaşıyorlar, bu sorunları çözmeye yönelik projelerimizi hayata geçireceğiz. Görme engelli vatandaşlar için yol yapıp duraklara sesli sistemler kuracağız" şeklinde konuştu.
 
‘Gençlik geleceğimizdir’
 
Gençlerin yaşadığı zorluklara işaret ederek uyuşturucu kullanım yaşının her geçen gün daha da düştüğünü söyleyen Rabia gençlere yönelik projelerini, "Mahallelerde önü alınamaz bir halde uyuşturucu ticareti yapılmakta, gençlerimizi kurtarma adına kuracağımız gençlik merkezlerinde psikolog desteğiyle gençlerimizi tekrar kazanacağız. Gençleri uyuşturucudan uzak tutabilmek adına kuracağımız gençlik merkezlerinde spor, kültür gibi alanlar sağlayarak onları uyuşturucudan uzaklaştırarak yeni alanlara yönlendireceğiz. Gençlere dair projelerimize de öncelik vereceğiz. Gençlik geleceğimizdir" sözleriyle anlattı.
 
Gençler için çalışmaları olacak 
 
İş imkanlarının kısıtlı olmasından dolayı şehir dışına çalışmaya giden gençlere değinen Rabia, şu ifadeleri kullandı: "Şu an üniversite mezunu ve asgari ücret dahi almadan çalışan birçok genç var. Wan genelinde iş imkanları çok kısıtlı, gençlerimiz iş imkanı için biraz olsun maddi gelir elde etmek için ailelerinden uzakta batı illerine gidip inşaatlarda çalışıyorlar. Daha sonra birçok gencimizin acı haberini alıyoruz. Biraz zaman alacak ama bunun önüne geçeceğiz. Bugün üniversite mezunu, mesleğini eline almış bir insanın işini yapamaması ve gidip başka şehirlerde inşaatlarda çalışması, diplomalarının çürümesi gençlerin hayata dair olan inançlarını, güvenini kırıyor. Bu sorunlara dair çalışmalarımız olacak."
 
‘Halkı bir sahile sıkıştırmak istemiyoruz’
 
Artemêt’in turizmin yanı sıra toprağının verimli olduğunu, tarım ve hayvancılık için elverişli bir ilçe olduğunu kaydeden Rabia, "Wan’a gelen insanlar Edremit’ten Van’a giriyorlar. Yeşilliğiyle, doğasıyla, gölüyle ve sahiliyle bilinen bir yerdir. Çok tahrip edildi. Bizim en çok istediğimiz yeşil alanları griye boyamışlar, betonlaştırmışlar. Halka ait birçok alan satıldı, çok şeyin önünü kapattılar. Mutlaka bunların önüne geçeceğiz ve tekrar halka ait olanı halk için hayata geçireceğiz. Biz insanların sadece bir sahil yoluna bağlı kalmasını istemiyoruz. Evet, sahilimiz güzel ama ailelerin Pazar günleri gelip birlikte keyifli vakit geçirebilecekleri piknik alanları olmalı. Van'ın birçok ilçesinde yaşayan vatandaşlar izin günlerinde vakit geçirmek için Edremit'i tercih ediyor. Ne yazık ki alan yetersiz. Yoğunluk o tarafa yönelince trafik kilitlenme noktasına geliyor. Merkeze yarım saat uzaklıkta olan yol o trafikte 2 saati buluyor. Biz hem yol açısından hem de Edremit'e piknik alanları, yaşanabilir, özel insanlarımız başta olmak üzere herkese alan açmak istiyoruz. Tüm halkı bir sahile sıkıştırmak istemiyoruz" sözlerini kullandı.
 
‘Birçok mahallede evleri su bastı’
 
İlçenin başlıca sorunlarından da söz eden Rabia, "Edremit'e dair birçok projemiz var evet, sorunlarımız var: yol, su, altyapı uzun süredir zaten birçok yere dokunulmamış, doğalgazın gitmediği yerler var. Bayram öncesi yağan yağmurlarda birçok mahallede evleri su bastı. İnsanlar bayramlarını ev temizlemekle ve akşamları dışarıda kalarak geçirdiler. Yapılması mümkün bunca şeyi bu kadar bekletip halkımızı mağdur etmek doğru değil. Bir saatimizi ayırıp hayata geçirebileceğimiz bir çalışmayken üstelik. Bayram olduğu için çok fazla müdahale edemedik ama sabaha kadar halkımızla beraberdik" dedi.
 
‘Belediye halkın belediyesidir’ 
 
Rabia son olarak, "Belediye halkın belediyesidir. Biz de halkın temsiliyeti olarak elimizden gelen her şeyi yapacağımıza söz veriyoruz" diye ekledi.