‘Kadın katliamları cinskırıma dönüştü’

  • 20:16 28 Nisan 2024
  • Güncel
MUĞLA - Marmaris Kadın Kolektifi, Marmaris’te İlknur Çetin’in katledilmesi ve artan kadın katliamlarına dair basın açıklaması gerçekleştirdi. 
 
Marmaris Kadın Kolektifi, İlknur Çetin’in katledilmesi ve artan kadın katliamlarına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Marmaris Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirilen açıklamada kadınlar “Kadın yaşam özgürlük”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır” yazılı dövizler taşırken sık sık “Kadın cinayetleri politiktir”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır” sloganlarını attı. Basın metnini kolektif adına Halime Şaman okudu. 
 
‘Bizlere yaratığınız hapishaneye girmeyeceğiz’
 
Her gün 3 kadının katledildiğini söyleyen Halime, gelinen noktanın bir cinskırım olduğuna dikkat çekerek “Kadın cinayetleri, erkek egemen siyasetin gölgesinde gerçekleşiyor. Erkeğin egemen olduğu bir iklimde isteniyor ki kadının adı olmasın. Bir erkeğin karısı olsun, bacı olsun illa da korunması gerekiyorsa çiçek olsun. Saygıyı ise ayaklarının altında cennet olan bir anne olduğunda hak etsin. Bize reva gördüklerinizi kabul etmiyor, reddediyoruz. Öte dünyaları beklemeden buradayız, varız ve eşit yurttaşlar olarak var olmaya devam edeceğiz. Kimsenin anası, bacısı, karısı olmadan sadece kadınız. Saçımız, giyimimiz, kahkahamız, gebeliğimiz üzerinden ürettiğiniz günah ve namus söylemlerinizle bizlere yaratığınız hapishaneye girmeyeceğiz” dedi. 
 
‘Kadın cinayetleri politiktir’
 
Kadınların üzerinde uygulanmaya çalışılan sistemli ve bilinçli politikaların farkında olduklarını belirten Halime, “O nedenle kadın cinayetleri politiktir ve günde üç kadının ölümüyle sonuçlanan bir noktaya gelmesi sebebiyle bir cinskırıma dönüşmüştür. Kadınlar öldürülüyor; kadının giydiği giymediği, konuştuğu konuşmadığı, sustuğu susmadığı, evet dediği hayır dediği, seviştiği sevişmediği her şey haksız tahrik indiriminin mezesi haline geliyor. İster sokakta, ister işte, ister evde giyiminden gülüşüne her hareketine müdahale edilecek bir ilişkiler ağı içinde kadınlar yaşamaya değil sağ kalmaya çalışıyor” şeklinde konuştu. 
 
İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenler katliamlardan sorumlu 
 
Kadına yönelik şiddetin ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasında devletin ve iktidarın sorumluluk üstlenmesi gerektiğini vurgulayan Halime, “İstanbul Sözleşmesi feshini iki oy uğruna siyasetin çıkarına alet eden, bu yönde söz söyleyen, imza atan herkesin cinskırıma dönüşen kadın cinayetlerinde dahli vardır. İlknur 35 yaşında, güya onu seven bir erkek tarafından vahşice katledildi. Sevginiz batsın!” diye ifade etti.
 
Açıklama sloganlarla sona erdi.