Rojhilat’ta sığınmaevi kapatılma tehdidiyle karşı karşıya

  • 11:00 29 Nisan 2024
  • Güncel
 
WAN - Batı Azerbaycan Eyaletinde bulunan Mehr Şems Afarid sığınma evi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kapatılma tehdidi altında. Sığınma evinin sorumlusu Fateme Babaxani dijital medya hesabında yaptığı paylaşımla duruma tepki göstererek, “Ülkenin refahı gelişmedikçe, sığınağımızı mühürleyip kadınları transfer edemezler” dedi.
 
Rojhilat Batı Azerbaycan Eyaletinde bulunan ve şiddete maruz kalan kadınların bulunduğu Mehr Şems Aferid adlı sığınma evi kapatılmayla karşı karşıya. 1999 yılından bu yana faaliyette olan ve şu ana kadar binlerce kadının kullandığı sığınmaevinin İran hükümetine bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından maddi gerekçelerle kapatılacağı öğrenildi.
 
Kadınlar ‘Acil durum merkezine’ götürülmek isteniyor
 
Kapatılmaya dair sığınmaevinin  sorumlusu Fateme Babaxani dijital medya hesabında yaptığı paylaşımda dış baskılar nedeniyle kapatılma ihtimali olduğunu belirtti. İki gün önce sabah saatlerinde sosyal yardımlaşmadan 8-9 görevlinin haber vermeden kurumun kapısına geldiğini belirten Fateme,görevlilerin kendilerini sorgular tarzda yaklaştığını belirtti. Fateme, “Sorgulama seansı gibiydi ve kurumun nasıl finanse edileceğini kontrol etmek istiyorlardı. Kurumun tüm mali belgeleri mevcuttu ve kendilerine verildi. Daha sonra güvenli evi ziyaret etmek istediğimizi söylediler ve hepimiz güvenli evin bulunduğu yere gittik. Geldiğimizde sosyal acil durumun kapıda olduğunu gördüm. Ben ihtiyacı olan bir kadını getirdiklerini sanıyordum. Soruşturduğumda, güvenli evde bulunan tüm kadınları alıp toplum acil durum merkezine nakletmek istediklerini öğrendim" dedi.
 
Kapatılma kararı protesto edilmiş
 
Fateme, gelen görevlilerin herhangi bir yazılı veya sözlü bir açıklama yapmadığı belirtilen açıklamasında “Bundan önce herhangi bir ihlalimiz olmadı ve bu konuda herhangi bir bildirimde yapılmadı. Ben de diğer kadınlarla birlikte merkezin bulunduğu üst kata gelip kapıları kilitledim. Yasal olarak bana bildirilinceye kadar bu kadınlardan hiçbirini yanınıza almanıza izin vermeyeceğimi vurguladım. Bu hasarlı kadınlar bizim oyuncağımız değil ve bugün burayı kapatmalı ve herkesi iradesi dışında acil servise nakletmelisiniz. Burası kapalıydı ve hepiniz sosyal acil servise gidiyorsunuz demek oyuncak değil ki bu kadınlar için kafes gibi bir yer, onların yaşadıklarını duymak yeterli. Personelden, güvenli evi yönetecek mali gücümüz olmadığı için vakaları sosyal acil servise teslim etmek istediklerini duydum. Maddi sıkıntılarımız varken, kişisel kredim ve gönül inancımla kurumu ve güvenli evi ayakta tuttuk" ifadelerini kullandı.  
 
‘Sığınağımızı mühürleyip, kadınları transfer edemezler’
 
Ziyaret gerekçesinin bahane olduğunu ve asıl amacın kurumu kapatmak olduğunu kaydeden Fateme, "Bu sözler bahanedir. Eyaletin sosyal yardım genel müdürü uzun zaman önce kurumu ve sığınma evini kapatmakla tehdit etmişti. Adli kararla barındırılan tüm kadınlar burada bulunuyor. Bu nedenle onların sorumluluğu bana aittir. Kadınlar mutfakta toplanıp ağladılar. Yaralanan, şiddete uğrayan, bize sığınan kadınlar. Dolayısıyla idari süreç tamamlanıp ülkenin refahı gelişmedikçe, sığınağımızı mühürleyip kadınları transfer edemezler" sözleriyle tepki gösterdi.
 
‘Her türlü hukuksuz davranışın karşısındayım’
 
Fateme, saldırıların daha öncede dijital medya hesabından yaptığı “Jin Jiyan Azadi” paylaşımlarına yönelik saldırılarla da gösterildiğini kaydederek, kadınların güvenliği nedeniyle paylaşımlarını kaldırdığını da söyledi. Sözlerini “Tabii ki yaralı kadınların kurtarılması benim için her şeyden önemliydi, hatta kuruma ve güvenli eve sorun yaratmamak için Instagram paylaşımlarımı bile sildim” diyerek sürdüren Fateme, “Uzun bir süre yıllık toplantı yapmamıza izin vermediler, ta ki Kasım ayında genel bir toplantı yapmaya karar verene kadar. Bu süre zarfında pek çok aşağılayıcı davranışa tanık oldum, bu yüzden hoşgörüyle davrandım. Ancak ne kadar sessiz ve hoşgörülü olursam olayım hiçbir etkisi olmadı ama bugün kendimin, çalışanlarımın ve mağdur kadınların haklarını göz ardı etmeyeceğim. Bugün merkeze yapılan, merkezin düzeninin bozulmasına neden olan, personel ve vakalarda panik yaratan her türlü hukuka aykırı ve usulsüz saldırının karşısındayım. Ve tabii ki korkunç ve yasa dışı davranışlar konusunda mümkün olduğunca fazla talepte bulunmaya devam edeceğim” tepkisini gösterdi.