Saraçhane’de binler polis saldırısına direndi: Yaşasın 1 Mayıs!

  • 13:43 1 Mayıs 2024
  • Güncel
İSTANBUL - Polis saldırısı ve ablukaya rağmen binlerce kişi Saraçhane’de Taksim’e yürümek için direndi. Kitle birçok defa polisin müdahalesine rağmen uzun süre alandan uzaklaşmadı.
 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Diş Hekimleri Birliği ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde binlerce işçi ve emekçi sabahın erken saatlerinde Saraçhane'de bir araya geldi. 
 
Plastik mermi ve gazlı saldırı 
 
Alana toplanan on binlerce kişi, polislerce ablukaya alınan Saraçhane surlarından Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Ancak kitleye polis plastik mermi ve tazyikli su ile saldırıda bulundu.  Polisin saldırısı sırasında baygınlık geçirenler oldu, ilk müdahaleyi eylemciler yaptı.
 
 
‘Her yer direniş’
 
Kitle Taksim’e yürümede ısrar ederken, polis gazlı ve tazyikli su ile saldırdı. Saldırı sonrası kitle tarihi surlar önünde tekrardan bir araya geldi. Ellerinde bayrak ve flamalarıyla polislere karşı direnen kitle, sık sık alkış ve zılgıtlarla polis müdahalesini protesto etti.  
 
Ellerindeki bayraklarla polise karşılık veren kitle, “Her yer direniş her yer Taksim”,  sloganlarını atarak, tepkisini gösterdi. Kitle, polise “Simit sat, onurlu yaşa” sloganı ile tepkisini gösterdi. Polisin gazlı müdahalesinden gazeteciler de etkilendi.
 
 
En az 6 kere polisin biber gazlı ve tazyikli sulu saldırısına rağmen, binlerce kişi “Yaşasın 1 Mayıs”, “ Direne direne kazanacağız”, “Biji yek gulan”,  sloganlarını attı. Polisin ablukaya aldığı surların önünde ise pankart ve dövizleri ile bekleyen binlerce kişi, polis barikatlarını zorladı.
 
 
DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB'den oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi Saraçhane'deki 1 Mayıs eylemini sonlandırdığını duyurmasının ardından, binlerden oluşan kitle buradaki bekleyişini uzun süre sürdürdü. Kitle daha sonra alandan ayrıldı.
 
Kitlenin alandan çıktığı an çok sayıda kişi polislerce gözaltına alındı.