
‘Eğitim sistemi demokratik ve kadın özgürlükçü olmalı’
- 17:04 6 Temmuz 2025
- Güncel
AMED- “Çocuklar Özgür Toplumun Geleceğidir” şiarıyla düzenlenen çocuk çalıştayının sonuç bildirgesinde, “Eğitim sisteminin demokratik, çevre dostu ve kadın özgürlükçü olmalıdır” dedi.
Peyas Belediyesi tarafından “Çocuklar Özgür Toplumun Geleceğidir” şiarıyla düzenlenen ve "Çocuklar için yapılan çalışmaların geçmişi ve edinilen deneyimler", "Okul öncesi eğitimin mevcut durumu", "Uluslararası örnekler ve modeller", "Çok dilli ve çok dilli eğitim ve ailelerin rolü", "Farklı müfredat, eğitim araç ve gereçlerinin oluşturulması ve kullanımı", "Doğalcı, demokratik ve kadın özgürlükçü bir sistemin öğretmenleri" konuların tartışıldığı 2 günlük çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı.
Sonuç bildirgesi Kürtçe’nin Kırmançki ve Kırmanci lehçelerinde okundu.
Anadil vurgusu
Bildirgede “Eğitim hakkı, en temel hakların başında geliyor. Belediyelerde, farklılıkların özgünlüklerine göre eğitim alanlarını açan kurumların başında gelir. Çocukların eğitimi sadece çocukları ilgilendiren bir durum değildir. Tüm toplumu ve kurumları ilgilendiren bir şeydir. Türkiye’de hala tek dilli eğitim dayatılıyor. Yaşanan yok sayma ve asimilasyona karşı daha çok eğitime önem vererek bu durumu aşabiliriz” denildi.
Çalıştaya yaklaşık 80 öğretmen, politikacı, avukat, psikolog, sosyolog, çevreci, aktivist, araştırmacı ve yazarın katıldığını aktarılırken, 2 gün süren çalıştayın sonucunda ortaya çıkan değerlendirmeler şu şekilde sıraladı:
“*Yerel yönetimler, Kürdistan'ın tüm kentlerinde ve Kürtlerin yaşadığı kentlerde ortak eğitim çalışmalarının yürütülebilmesi, atölye çalışmaları ve grupların oluşturulabilmesi, çerçeve ve planların belirlenebilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlarla genel koordinasyon sağlamalıdır.
* Dünya örnekleri ve eğitim modelleri iyi bilinmeli, Kürt eğitimi doğru değerlendirilmeli, geçmiş deneyimlerden yola çıkılarak hazırlanan model ve müfredat demokratik toplum sistemine uygun olarak güncellenmelidir.
*Özellikle öğretmenler ve okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan tüm eğitmenler, eğitim sürecinde kullanılacak zihniyet, sistem, müfredat, yaklaşım, yöntem ve teknikler doğrultusunda eğitilmeli ve sürekli iç eğitimler sağlanmalıdır.
*Tüm çok dilli ve çok dilli okul öncesi eğitim kurumlarında kullanılmak üzere materyaller, ekipmanlar ve araçlar geliştirilmelidir. Bu amaçla materyal geliştirme komisyonları kurulmalı ve atölyeler düzenlenmelidir.
* Peyas Belediyesi Huzurevleri, Quça ve 500 Evler gibi imkânı olmayan mahallelerde oyun merkezleri ve anaokulları açmalı.
*Anaokuluna kabulde, Kürtçe bilen çocuklara pozitif ayrımcılık yapılmalıdır.
*Eğitimin başarılı olabilmesi için ailelerin bu sürecin en önemli unsurlarından biri olarak aktif katılımı sağlanmalıdır.
*Demokratik bir ulus ve özgür bir gelecek yaratmak için, eğitim sisteminin demokratik, çevre dostu ve kadın özgürlükçü halk eğitim sistemine dayalı olması gerekir.”