Tarihi anı izleyenler: Barış ve umudun vesilesi olacak

  • 09:05 12 Temmuz 2025
  • Güncel
Nazlıcan Nujin Yıldız-Rabia Önver 
 
WAN – Tarihi silah bırakma törenini büyük bir heyecanla izleyen Wanlı kadınlar, “PKK adımını attı, artık sıra devlette” diyerek barış sürecinde somut adım beklentilerini dile getirdi.
 
"Barış ve Demokratik Toplum Grubu", Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın yaptığı çağrı üzerine Güney Kürdistan’ın Silêmanî kırsalında bulunan Şikefta Casenê bölgesinde silahları imha töreni düzenledi. Tören için dünyanın dört bir yanından heyetler ve gazeteciler Silêmanî’ye geldi. Diğer yandan gazeteciler, töreni izlemek için Dukan'da bulunan otel önünde yer aldı. 15 kadın ve 15 erkekten oluşan 30 gerillanın katıldığı tarihi törene KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat ve Nedim Seven öncülük etti.
 
Tarihi adım atılırken Kürdistan, Türkiye ve dünya halkları töreni büyük bir heyecanla ekranlardan takip etti. Wan’ın Artemêt ilçesinde bulunan Süphan Mahallesi’nde bir araya gelen ve töreni izleyen kadınlar, görüntülerin ardından duygularını paylaştı. Kadınlar, görüntülerin kendilerini duygulandırdığını belirterek, bu törenin barış için çok önemli olduğunu ifade etti.
 
Kadınlar, görüntüleri izlerken yaşadıkları duyguları JINNEWS’e anlattı. 
 
Fatma Turgut: Bu durum barışın ve umudun vesilesi olacak. Umuyorum ki barış sağlanacak, bizler de amacımıza ulaşacağız. Umuyorum, Önderliğimiz de bizim aramıza gelir, biz de diğer dünya halkları gibi yaşarız, dilimiz, okullarımız serbest olur. Biz de herkes gibi yaşarız.  
 
Ayşe Turgut: Biz de barış istiyoruz, biz de kimliğimizi istiyoruz, serbest olmak istiyoruz. Önderlikten de haber aldık. Barış olacak, biliyoruz. 
 
Porê Çetin: Silahların imha edilmesini izlerken üzüldüm ama barış istiyoruz. Bir adım atıldı, artık sıra devlette. 
 
Hediye Koç: Yürütülen bu süreci değerli buluyoruz. Herkes bu süreci esas almalı. Bugün silahları imha etme grubunda bulunan herkesi kutluyorum, büyük bir yük taşıyarak bugünlere geldiler. Atılan bu adım, 50 yıllık mücadelenin adımıdır. Bu adımdan sonra artık devlet de somut adım atsın. Barış için artık herkes bir olsun. 
 
Hatice Akdoğan: Bugün çok başka bir gün. Tek isteğimiz, bu adımın artık barışa vesile olmasıdır. Bizler evlatlarımızı kaybettik, onun acısı var ama başka evlatlar yaşamlarını yitirmesin diye artık barış olsun. PKK bugün silahlarını imha etti, evet, artık adım atma sırası devlette. 
 
Meryem Tuncer: İzlediğimiz görüntüde hem sevindik hem üzüldük hem de gözyaşlarımıza hakim olamadık. PKK adım attı ama ben hâlâ devlete güvenmiyorum çünkü barış için hâlâ bir adım atmamış. Çok duygu dolu geçen bir gündü. Bu barış, çocukların geleceği için olsun. Önderimize güveniyoruz, devletten de artık adım bekliyoruz. 
 
Xurşe Turgut: Bugün tarihi bir gündü. Ağladık da, zılgıt da çektik. PKK silahını bıraktı, adımlarını attı, devlet de bunları görüp adım atsın. Gerilla bugün silahını bıraktı, barış istediğini gösterdi, bizler de onları görünce mutlu olduk. PKK’nin attığı adım küçük bir adım değildir, yılların mücadelesi var bu adımda. Gerillalar silahlarını imha etti, bugünü kimse unutmasın. Gözümüz artık devlette.