Gültan Kışanak için oy istediler

  • 13:21 18 Mart 2024
  • Hukuk
 
ANKARA - Kobanê Davası’nda yargılanan siyasetçiler, tutuk incelemesine karşı yaptıkları savunmada, tutsak DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Gültan Kışanak’a oy verilmesi çağrısı yaptı. 
 
DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçesiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 24’ü tutuklu 108 kişi hakkında açılan davanın tutuk inceleme duruşması görüldü. 
 
Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafında Sincan Kampüsü’ndeki mahkeme salonunda görülen duruşma, kimlik tespiti ile başladı. Tutuklular, tutuk incelemesine karşı savunma yaptı. 
 
‘Tanıkların yalan söylediği ortaya çıktı’
 
Duruşmada ilk olarak tutsak siyasetçi Ali Ürküt beyanlarda bulundu. Ali, karar aşamasına gelmiş bir dosyada tutuk değerlendirmesinin usulen yapıldığını, kendisinin de usulen bir şeyler söyleyeceğini belirtti. Ali, “Üç yıldır yargılamalar yapılıyor. Tanıkların yalan söyledikleri ortaya çıktı. İddia makamının iddialarının ne kadar boş ve ne kadar masa başı üretilen dosyalar olduğu net olarak ortaya konuldu. Tamamen siyasi saiklerle özgürlüğümüzden yoksun bırakılmışız. Gerekçe ise IŞİD’e karşı bir paylaşım yapmış, halkı duyarlı olmaya çağırmışız. Bu iktidara da Kobanê’ye duyarlı olmasını, Kobanê halkına uygulanan ambargoyu kaldırmasını istemişiz. Şimdi iddia makamı olayların üstünü örtmek ve çarpıtmak ve gerçek failleri görmezden gelmek istiyor. Bunu tarih kabul etmez, biz de kabul etmiyoruz. Şimdi biz de bu gerçek dışı iddiaları reddediyoruz” dedi. 
 
Oy verme çağrısı
 
Ardından savunma yapan bir diğer tutsak siyasetçi Alp Altınörs, duruşmaya katılanların Newroz’unu kutladı. Alp, şunları söyledi: “Tutukluluğumuzun dördüncü senesindeyiz. Üç satırlık bir tweet ve dört senelik tutsaklık. Bugün burada DEM Parti Ankara Büyük Şehir Belediye Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan aramızda. Sanırım Gültan hanım da bağlanacak. Her iki adaya da Ankara halkına bir seçenek sunduğu için çok teşekkür ederim. Ankara’daki tüm demokratları, tüm insanları Gültan Kışanak’a Öztürk Türkdoğan’a oy vermeye çağırıyorum. Ben kendim de zaten bu doğrultuda oyumu kullanacağım” diye belirtti. 
 
‘Yargılanan halkların dayanışması’
 
Daha sonra dava kapsamında savunma yapan Alp, “Burada yargılanan bizim çağrımız şahsında halkların dayanışmasıdır. Burada yargılanan bizim çağrımız şahsında IŞİD'in Kobanê'de yenilmiş olmasıdır. Bizim çağrımızın amaçları açıktır. Dayanışmacıdır ve son derece soyludur. Bizi burada tutuklu bulunduruyorsunuz. Bu çağrının hangi tarihi şartlarda yapıldığını net, yapılan bir demokratik protesto çağrısıdır. Bunu yaptık diye, siz de bize bunu reva görüyorsunuz. Bugün bu haksız tutukluluk sona erer umarım.  Bu arada Figen Başkan ile Gültan başkan da geldiler SEGBİS salonuna. Buradan onları selamlıyorum. Gülten Başkanı adaylığı için tebrik ediyorum; adaylığınız için başarılar diliyorum. Oyumuz sizindir. Ama sadece üç kişi oy kullanabiliyoruz. Maalesef diğer tutuklu arkadaşlarımızın oy hakları yok” şeklinde konuştu. 
 
‘Seçme hakkımız eliminden alındı’
 
Tutsak siyasetçi Ayla Akat Ata ise kendilerini yalnız bırakmayan herkesi selamlayarak konuşmasına başladı. DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı tutsak Gültan Kışanak’ın seçim kampanyasına değinen Ayla, “Gülten Başkan'ın seçim kampanyasına nasıl destek sunabiliriz diye epey yoğunlaşıyoruz. Bu konuda ciddi tartışmalarımız oluyor. Ancak şunu ifade etmek gerekir ki bir önceki seçimde oy kullanırken, 31 Mart yerel seçimlerde oy kullanma hakkımız engellendi. Yani bizler sadece cezaevlerinde tutularak seçilme hakkı elimizden alınmadı, aynı zamanda seçme hakkımız da elimizden alındı” dedi. 
 
‘yargı baskı aracı olarak kullanılıyor’
 
Ayla, şöyle devam etti: “Sayın başkan, bu tutukluluk incelemesini son bir buçuk yıldır yapıyorsunuz. Hiçbir arkadaşımızın tutuklu hallerinin gerekçesi değişmedi. Yani bizim tutukluk halimize dair söylenebilecek bir söz kalmamıştır. Tıpkı sizin bizi tutuklamak için, artık bir gerekçe üretemediğiniz, tutuklu yargılamak için bir gerekçe üretemediğiniz gibi. Nasıl sizin bir gerekçeniz kalmadıysa bize ifade edeceğiniz, bizim de sizin ortaya koymuş olduğunuz gerekçelere dair söyleyecek yeni bir sözümüz yok Sayın Başkan. Tanıkların yalanları çürütüldü. İlgili makamlarda gelen belgeler dosyaya konuldu ve onların tümü çürütüldü. Ama siz hala o çürütülen iddialar ve belgeleri bizim tutuk gerekçemiz yapmaya devam ediyorsunuz. Yargı sadece bir ideolojik aygıt değil bir baskı aracı olarak da kullanılıyor.”
 
‘Biz bu şiddete karşı mücadele yürütüyoruz’ 
 
Bir diğer tutsak siyasetçi Aynur Aşan ise “Biz kadınların toplum içinde yükü iki katından daha fazla ağırdır. Ancak siz bu yargılamalarınızla, bu cezaevi süreçleriyle, zindanlarla yükümüzü üç katına çıkarıyorsunuz. Dolayısıyla biz bu şiddete karşı bir mücadele yürütüyoruz. Bizi tahliye edin diyecek bir şeyimiz de kalmadı. Çünkü biz bunların tamamını söyledik. Gerçekten eğer sizin için bu sözün bir anlamı varsa, sözümüzün bir anlamı varsa ve böyle iyi bir niyetiniz varsa biz bunların tamamını zaten söyledik” diye belirtti. 
 
Duruşma, Gültan Kışanak’ın savunması ile devam ediyor. 
 

Etiketler:

kobanê dava