Faile verilen haksız tahrik indirimi istinafta bozuldu

  • 09:39 20 Nisan 2024
  • Hukuk
 
Şehriban Aslan 
 
RIHA - Hasret Tutal'ı katleden Şervan Gülel'e indirim uygulayarak 15 yıl hapis cezası veren yerel mahkemenin kararı, istinafta bozuldu. Dava yeniden görülecek. 
 
Riha’nın (Urfa) Karaköprü ilçesi Akpıyar Mahallesi’nde 7 Ekim 2021 tarihinde Hasret Tutal'ı katleden Şervan Gülel'in yargılandığı davanın karar duruşması 27 Eylül 2023 tarihinde Urfa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme heyeti, fail hakkında “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, failin “duruşmadaki hareketlerini göz önünde bulundurarak” cezayı önce 18 yıla, “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimi de uygulayarak 15 yıla düşürdü.
 
Mahkeme verdiği haksız tahrik indirimine dair ise gerekçeli kararında failin, “dava boyunca sergilediği hareketler ve katliamı bir anlık hiddetle gerçekleştirdiğini” öne sürdü. Dosya, Hasret’in ailesinin avukatları tarafından Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşındı. 
 
İstinaf kararı hukuka aykırı buldu
 
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin uyguladığı “haksız tahrik indirimini” bozdu. İstinaf, “Maktulden sanığa yönelen haksız bir eylemin bulunmadığı olayda; sanığın cezasında şartları oluşmadığı halde TCK'nın 29. maddesi gereğince haksız tahrik indirimi yapılmak suretiyle eksik ceza tayin edilmesi... Sanığın ceza muhakemesinde savunmasını yapan avukatın sıfatının 5271 sayılı CMK'nın 2/1-c maddesi gereğince ‘müdafi’ olarak, katılan tarafı ceza muhakemesinde temsil eden avukatın sıfatının 5271 sayılı CMK'nın 2/1-d maddesi gereğince ‘vekil’ olarak gösterilmesi gerekirken gerekçeli karar başlığında bir kısım avukatın sıfatlarının ‘dava vekili’ olarak gösterilmesi… Hukuka aykırı ve istinaf başvurusunda bulunan sanık müdafileri, katılan vekilleri, katılan kurum vekili ve Cumhuriyet Savcısı’nın istinaf istemleri bu nedenle yerinde görüldüğünden CMK'nın 45/1-c, 51/1 ve 289/1-i maddeleri uyarınca hükmün bozulmasına” kararını verdi.
 
İstinaf mahkemesi bozduğu kararın ardından ilk duruşma, 17 Mayıs’ta Urfa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.