Riha’da 8 Mart’a giderken müzik şöleni

  • 15:25 7 Mart 2024
  • Kültür Sanat
 
RIHA - Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Rihalı kadınlarla müzik şöleni gerçekleştirdi. Şölende konuşan Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği yönetim kurulu üyesi Şevreş Yazar, “Kadınlar özgürleşmeden toplum özgürleşemez” dedi.
 
Riha’da (Urfa) Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Riha Barosu Tahir Elçi Konferans Salonunda müzik şöleni gerçekleştirdi. Çok sayıda kadının katıldığı şölenin yapıldığı salona “Jin, jiyan, azadî”, “Kadın dayanışması yaşatır”, “Vardık, varız, var olacağız” yazılı pankartlar asıldı.
 
‘Kadınlar özgürleşmeden toplum özgürleşemez’
 
Şölenin açılış konuşmasını yapan Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği yönetim kurulu üyesi Şevreş Yazar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün tarihçesine değindi. Şevreş, “Bugün, kadınların kendilerini bağımsızlık, özgürlük için politik ve ekonomik haksızlıkların giderilmesi, cinsel ayrımcılığın sona erdirilmesi için uygulanan her türlü şiddetin önlenmesi, saygın yaşam ve insan onuruna yaraşır çalışma koşullarının sağlanması için verdikleri mücadelenin simgesi olan bir gün. Her 8 Mart’ta politikadan sanata, iş hayatına kadınların önemi gözler önüne seriliyor ve gündem böylece geçiştiriliyor. 8 Mart geldiğinde yılda bir kez değil, sorunların çözülene kadar tartışılması gerektiğini söylüyoruz. Eşitsizlik bütün sorunların kaynağını oluşturuyor. Yaşamın her alanında eşitlikçi politikalar oluşturulmadığı sürece hiçbir sorun çözülemez. Kadınlar özgürleşmeden toplum özgürleşemez” şeklinde konuştu.
 
Açılış konuşmasının ardından Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği’nin “Müziğin Ruhunda Buluşan Kadınlar” müzik grubu ulusal kıyafet ve erbaneler eşliğinde sahne aldı. Kürtçe, Türkçe çok sayıda ezginin seslendirildiği müzik şöleninde kadınlar halay çekerek, zılgıt çaldı.
 
Müzik şöleni halay ve “jin, jiyan, azadî” sloganlarıyla son buldu.