‘Kadınların çığlığı bütün sınırları ortadan kaldırıyor’

  • 21:07 7 Mart 2024
  • Kültür Sanat
AMED - Amed’de kadınlar, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Amed Şehir Tiyatrosu’nda “Qîrîn” adlı resim sergisinde bir araya geldi.
 
Tevgera Jinen Azad (TJA), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Amed Şehir Tiyatrosu’nda resim sergisini kadınlarla buluşturdu. Sergiye TJA aktivistleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, milletvekili Adalet Kaya, kültür emekçileri ve çok sayıda kadın katıldı.
 
Sergide Ressam Beyan Bahmanî’nin “Qîrîn” ismini verdiği sergisi gösterime sunuldu. Sergide, İran’da katledilen Jina Emîni ve onun şahsında şiddet gören, katledilen kadınların acılarını yansıtan tablolar yer aldı.
 
‘‘Jin jiyan azadî’ dünyayı etkisi altına alan çok önemli semboldü’
 
Serginin açılışında konuşan Tülay Hatimoğulları, direnişin sembolü haline gelen ‘Jin, jiyan, azadÎ’ çığlığının dünyada yankılandığını söyledi. Beyan Bahmani’nin sergisinde yer alan sembollerin, erkek egemen şiddetin kadına yönelik yaklaşımını yansıttığını söyleyen Tülay, “İran’da katledilen Jina Mahsa Amini’nin direnişi sadece İran’da değil, bölgede erkek egemen otoriter rejimler altında yaşamak zorunda kalan birçok kadının sesi oldu. O görünen saç teline yapılan saldırı ve ölümle neticelenmesi kadınların Ortadoğu’da çektiği acıların çok temel bir sembolüydü. Baskılara karşı bir direnişin sembolü ve onun çığlığı, ‘jin jiyan azadî” çığlığı sadece İran’da değil Türkiye ve dünyanın dört bir yanını etkisi altına alan çok önemli bir direniş ve semboldü. Bugün erkek egemen sistemi, her alanda kadınların mağduriyetini oluşturuyor” dedi.
 
‘Kadınlar sınır tellerini paramparça ediyor’
 
Ortadoğu’da kadınların savaş ve çatışmaların arasında yaşam sürdüğünü hatırlatan Tülay, “Ortadoğu’da kadınlar en ufak bir isyanda tacize ve tecavüze uğruyor. Ortadoğu’da devem eden savaş ve çatışmalardan dolayı kadınlar göç yolunu tutuyor. O göç yolunda sınır telleri arasında kadınlar telleri paramparça ediyor. İşte o erkek egemen devlet anlayışının içselleştirdiği şiddet tam da bu sergide zuhur etmiştir” diye konuştu.
 
Resim sergisinden sonra sadece kadınlara özel oynanan ‘Mirina Jeanne D’Arce Ya Din ‘ tiyatro oyunu sergilendi.   
 
Etkinlik alkışlar ve ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganları  eşliğinde sona erdi.