İstanbul’da 7’nci Kürt Böreği festivali

  • 13:54 15 Eylül 2024
  • Kültür Sanat
 
İSTANBUL- KAYY-DER tarafından 7’ncisi düzenlenen Kürt Böreği festivali'nde, Kürt Böreği ismi üzerinden “faşizan”  bir oyun oynandığı belirtilerek, “Kürt Böreği emekçileri asla buna izin vermeyecek” mesajı verildi.
 
Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY-DER) tarafından Kürt Böreği Festivali'nin 7'ncisi Beykoz’da bulunan Mimoza Park’ında gerçekleştirildi. Parkın alanına Kürtçe ve Türkçe “KAYY-DER Peri Vadisi’nin kültürünü geleceğe taşıyor” ile “Bingöl’de yangına, talana karşı doğayı ve yaşam alanlarımızı savunuyoruz” pankartı asıldı. Festivale Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dersim Milletvekili Ayten Kordu, İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Amed Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, DEM Parti İstanbul il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.
 
Festival ilk olarak katılımcılara Kürt Böreği ikramıyla başladı. Ardından yurttaşlar davul zurna eşliğinde halaya durdu. Sonrasında Dengbej Divanı sahne aldı ve klamlarını yurttaşlarla beraber seslendirdi. Devamında Dilan Govend Grubu sahneye çıktı, yoğun ilgi gören grup halaylarını büyük coşkuyla çekti.
 
‘Bereketin simgesi Kürt Böreği’
 
Ardından festival tertip komisyonu konukları selamladı. Festival Tertip Komisyon Başkanı Aziz Enül burada bir konuşma gerçekleştirdi. Kürt Böreği’nin tarihine ve halkın inancındaki yerine değinen Aziz, “Bereketin simgesi olarak dağıttığımız hayır lokmamız, memleketimizin yağlı kömbesi, Hızır lokması niyazımız, Rengo Mehmet’in bereketli ellerinde yoğrulan Kürt Böreği bugün gastronomide bir sektör olmuştur” sözlerine yer verdi.
 
‘İzin vermeyeceğiz’
 
Mezopotamya halklarının her zaman çok kültürlülükten, dil, din ve anane mozaiğinden beslendiğini belirten Aziz, “Bu uğurda ağır bedeller ödedik. Fakat bizler hep sömürülen, asimile edilmeye zorlanan taraf olduk. Bunun en çarpıcı örneği aşımız, işimiz, değerimiz olan Kürt Böreği’nin ismi üzerinde oynanan faşizan söylem ve oyundur. Biz Kürt Böreği emekçileri asla buna izin vermeyeceğiz” dedi.
 
Festival sahne alan sanatçı gruplar ve yurttaşların halayları eşliğinde devam etti.