Turnuva ile hedef zihniyet değişimi

  • 09:04 2 Haziran 2024
  • Sağlık/Spor
 
 
RIHA - 10 Haziran’da başlayacak olan Gülistan Doku Futbol Turnuvası'na ilişkin konuşan DEM Parti Gençlik Meclisi üyesi Berivan Kocaoğlu, “Aslında asıl amacımız kadınların turnuvalara katılımıyla toplumdaki zihniyeti, bakış açısını değiştirmektir” dedi.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Gençlik Meclisi’nin “Li di jî şerên taybet, tekoşînek bi heybet” (Özel savaşa karşı görkemli bir direniş) şiarıyla, 5 Ocak 2020’de Dêrsim’de kaybettirilen hala akıbeti bilinmeyen Gülistan Doku adına ilki Dêrsim’de başlatılan futbol turnuvası birçok kentte sürüyor. Riha’da da “Özel savaşa karşı gençler sahada” diyen Gençlik Meclisi 10 Haziran’da başlayacak olan turnuvanın hazırlıklarına devam ediyor.
 
DEM Parti Gençlik Meclisi üyesi Berivan Kocaoğlu, turnuvanın kadın ve gençler açısından önemini değerlendirdi.
 
‘Gülistan Doku şahsında yaşananlara dikkat çekmek istedik’
 
Turnuvaya ilişkin değerlendirmede bulunan Berivan, turnuvaya özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Turnuvada, Gülistan Doku şahsında yaşananlara dikkat çekmeyi amaçladıklarını söyleyen Berivan, DEM Parti Gençlik Meclisi olarak her yıl düzenli olarak böylesi turnuvalar düzenlediklerini söyleyerek, “Bu sene ki turnuvamızın ismi ‘Gülistan Doku Futbol Turnuvası’. Aslında bunu Gülistan Doku şahsında bütün katledilen, ezilen, öldürülen kadınlara atfederek bu yönlü gençliğin dikkatini çekmek için düzenleyerek, bu yönlü çalışmalarımızı sürdürdük ve çok olumlu etkiler yarattı” dedi.
 
‘Özel savaş politikalarına karşı tepkimizi ortaya koyduk’
 
Berivan, turnuvayı düzenlemedeki bir başka amaçlarının da özel savaş politikalarına tepki göstermek olduğunu belirterek, “Bu turnuvamız iki ayı aşkındır sürüyor. Son başvuru tarihimiz 21 Mayıs’tı. 21 Mayıs itibariyle de birçok şehir ve ilçeler de turnuva çalışmalarımız başladı. Bu konuda gelen başvuru ve taleplerin yoğunluğu aslında bize direnişteki görkemliliğini, azmini gösterdi. Biz özel savaş politikalarına karşı bizim için asıl önemli olan gençliğin tepkisi, çalışma ve ortaya koyduğu pratiklerdir. Ve bizler bunu gelen başvurularda gördük. Zaten biz bu turnuvamızı ‘ Li diji şeren taybet, tekoşinek bi heybet’ şiarıyla yaptık. Yani özel savaşa karşı görkemli bir direniş. Bu temeldeki başvurular dediğim gibi çok fazla oldu” diye konuştu.
 
‘Önceliğimiz kadın ve gençlerimizdir’
 
Turnuvanın ilk olarak startının Dêrsim’de verilmesinin nedeni Gülistan’ın akibetine dikkat çekmek olduğunu aktaran Berivan, şunları söyledi: “Bizim öncelik tanıdığımız genç kadın ve genç arkadaşlarımızın olmasıydı. Birçok il ve ilçe de çalışmalarımız başladı. Öncelik olarak turnuvamızın startını Dersim’de verdik. Çünkü biliyorsunuz Gülistan Doku orada kayboldu ve bine aşkın gündür hala bulunamadı. Devletin de bu temeldeki araştırma ve çalışmaları da pek de aktif değil. Bu yüzden bizler aslında çoğu kez kadınlar şahsında olan bu baskı ve eğilimlerin karşısında durmak amacıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz, turnuvamızın asıl amacı da budur. Bu turnuvamızla da bunu amaçlamak istedik. Çok güzel olumlu sonuçlar da aldık özelde gençlerin ve genç kadınların katılımları çok fazla oldu. Tüm hızıyla turnuvalarımız devam ediyor ve iler ki süreçlerde de artarak devam edecektir.” 
 
‘Kadınlara yönelik bu katliamlara dikkat çekmek istedik’
 
“Kadınların turnuvalara katılımını sağlamadaki amacımız toplumdaki zihniyeti, bakış açısını değiştirmektir” diyen Berivan, turnuvada kadına yönelik şiddete de dikkat çektiklerini ifade etti. Berivan, “Biz bu turnuvaya Gülistan Doku şiarıyla başladık. Urfa gençliği olarak da bu çalışmalara özelde fazlasıyla yoğunlaştık. Çünkü Urfa toplumunda kadınlara karşı farklı bir zihniyet oluşturulmuş ve kadınlar üzerinde yıllardan gelen bir baskı var. Bu Urfa özelinde çevre illerde de var olan bir durumdur. Aslında bizim bu turnuvalarla asıl olarak amaçladığımız kadınların bu turnuvalara katılarak sosyalleşmesi, örgütlenmesidir. Bu kapsam da aslında kadınların turnuvalara katılımıyla toplumdaki zihniyeti, bakış açısını değiştirmektir. Kadınlardaki bu sosyalleşme, örgütlenme zihniyetini geliştirmektir. Dahası toplumdaki kadına karşı bu kapalı, baskıcı zihniyeti, aile ve çevre de olsun bu zihniyeti kırmaktır. Bilindiği gibi hem Urfa da hem de çevre illerde o kadar kadın cinayetleri oluyor, biz Gülistan Doku şahsında belki bu turnuvayı düzenledik ama o kadar çok katledilen kadın var ki, bizler bunlara dikkat çekmek istedik” açıklamalarında bulundu. 
 
‘Özelde kadın arkadaşların katılmasını bekliyoruz ve önem veriyoruz’
 
Urfa genelinde turnuvaya katılımların çok fazla olduğunu söyleyen Berivan, “Sanki gençlik bu tür kampanyaların olmasını bekliyormuş gibi. Bu yönlü çok güzel bir kampanya olacağına kanaat getiriyoruz. Urfa’da kadın arkadaşların turnuvaya olan katılımları aslında buradaki o feodal ve baskıcı zihniyetin ortadan kalkmaya başladığının göstergesidir. Kampanyamıza olan başvurulara çok yoğun oldu ve daha da artmasını istiyoruz bu yönde. Kadın arkadaşlarımızın bu turnuvaya katılmasıyla aslında toplumdaki bu zihniyeti değiştirme, kendini sosyalleştirme adına güzel bir çalışma olacağına inanıyorum. Bu temelde özelde kadın arkadaşların katılmasını bekliyoruz ve önem veriyoruz. Çünkü bu politikaların kadın ve gençliğin üzerinden özelde ilerlediğini biliyoruz. Kürdistan’ın bel kemiği gençliktir ve bu kemiğin kırılmaması için, bu temelde gerçekleştirilen kirli politikaların olumlu gelişmemesi ve olumlu bir yanıt alınmaması için bizler genç kadın arkadaşlarımıza ve gençlerimize çağrı da bulunduk.  Katılımların daha da artacağına inanıyoruz, şimdiden teşekkürler” şeklinde konuştu.