5 yılda örnek bir belediyecilik sergilendi

  • 09:04 18 Mart 2024
  • Siyaset
 
Dilan Babat
 
ŞIRNEX - Kayyımın bıraktığı borca rağmen 5 yılda büyük projelere imza atan Silopiya Belediyesi “halkçı belediyecilik” anlayışını pratikte hayata geçirdi.Yeni eşbaşkan adaylarına önerilerde bulunan Silopiya Belediyesi eşbaşkanı Adalet Fidan, “Kadınların, gençlerin, çocukların dinlenilmesi, sözüne kulak verilmesi gerekiyor” dedi. 
 
2015 yılında ilan edilen özyönetim süreçlerinin ardından Kurdistan kentlerine dönük baskı, talan, yağma politikaları hız kesmeden sürdü. Özyönetim süreçlerini bahane ederek, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HDP) yönetimindeki tüm belediyelere kayyım atanırken, kayyımlar kentleri enkaza dönüştürdü. Kayyımın en fazla tahribat yarattığı kentlerden biri de Şirnex oldu.  Bunun yanı sıra kente bağlı ilçe, belde ve köylerde kurulan karakol ve kalekollarla kent adeta cezaevine çevrildi. 
 
11 Eylül 2016 yılında kayyım atanan 24 belediyeden biri olan Silopiya ilçesi de kayyımın talan ve rantlarına kurban edildi. Diğer bölgelerde yapılan uygulamalar burada da uygulanırken, kadın ve kültür kurumları kapatıldı. 273 milyon lira borç bırakan kayyımın ardından 2019 yılında yerel yönetim seçimlerinde halk yeniden iradesini kayyımın elinde almayı başarırken, seçilen belediye eşbaşkanları Adalet Fidan ve Süleyman Şavluk, 5 yılda önemli projelere imza attı. Kayyımın bıraktığı borcu kapatan HDP’li yönetim, altyapı sorunlarından ulaşıma, kültür sanat faaliyetlerinden, kadınlar için açtığı alanlara kadar birçok hizmet sundu. 
 
Silopiya Belediye eşbaşkanı Adalet Fidan, kayyımın yarattığı tahribatlara karşı yaptıkları projelerini anlatırken yeni belediye eşbaşkan adaylarına önerilerde bulundu.
 
‘Belediye karakol gibiydi’
 
2016 yılında yerel yönetim seçimlerinin ardından belediyelere kayyım atandığını, Silopiya Belediyesi’nin de kayyımlardan nasibini aldığını söyleyen Adalet, 2019 yılında talan edilmiş bir belediyeyi devraldıklarını anımsattı. Belediyenin milyonlarca liralık borcu olduğunu anımsatan Adalet, “Hemen hemen tüm alanları hibe edilmişti. Kadın danışma merkezleri, kültür alanları, kısacası toplumun yararına olacak tüm alanlar belediyenin elinden çıkarılmıştı. Silopiya’nın 11 mahallesi var, bu mahallelerin hepsini bir şehir gibi inşa ediyorsunuz. Yıkılan tek bir mahalle yoktu. Ancak kayyımdan sonra toplumun sorunları üst üste geldi, belediye karakol gibiydi. Belediyenin etrafı beton duvarlar ve polisler tarafından kapatılmıştı. Halk kendi belediyesi olarak görmediği için belediyeye gelmiyordu. Kayyımın ardından büyük bir tahribatı devraldık”  dedi.
 
Hayata geçirilen projeler
 
Belediyeyi devraldıklarında halkla birlikte belediyeyi yönetecekleri iddiasını taşıdıklarını ve bu iddialarını yerine getirdiklerini ifade eden Adalet, ilk işlerinin 11 mahallede toplantı almak olduğunu kaydetti. Adalet, “Kentin sorunları nedir, bizden istedikleri nedir, hangi projeleri bizden bekliyorlar? üzerine yaptığımız toplantıda projelerimizi oluşturduk. Kadınlarla aldığımız toplantıda ise kadınların ilk istedikleri Kadın Danışma Merkezleri’nin yeniden açılmadı, kadınlar için emek pazarlarının kurulması, anadil ile hizmet veren çocuk kreşlerin açılması oldu. Kapatılan kültür alanları yeniden açıldı. Park alanları açıldı. Biz ilk olarak Kadın Danışma Merkezleri’ni açtık. Kadın politikalar müdürümüz işten çıkarılmıştı, 100’e yakın kadın belediye işinden çıkarılmıştı. Kadın Politikalar Müdürülüğümüzü açtığımızda buna bağlı olarak, ekonomi ve şiddete yönelik birimler kurduk. Kadın danışma merkezlerimizi açtığımız gibi her hafta mahalle, köy, beldede eğitimlerimizi aldık. Madde bağımlılığı üzerine, istismar ve çocuk istismarı üzerine her hafta eğitim verildi. Kadın emeği pazarını açtık. 11 dükkan bir kafe ve bir kurs açtık. Kadınların yalnızca bir erkeğin yönetimi altında çalışabileceği anlayışı yaygındı. Bizim açtığımız yerde ihaleye sadece kadınlar katılabiliyordu, böyle olmadığı durumda sözleşmeyi feshediyoruz. Belediyeyi almadan önce tüm belediye çalışanları erkekti ancak biz bu durumu değiştirdik. Erkek belediyecilik anlayışına karşı eşit temsiliyeti getirerek, kadın sayısını çoğaldık. Fen işlerine bir kadın arkadaşımızı görevlendirdik. Park ve sokaklardan, imar planına kadar birçok alanda kadınlar yer aldı” diye belirtti. 
 
Kültürel alanda yapılan projeler
 
Kayyımların rant ve talan dışında bir diğer icraatlarının toplumun kültürünü yok etmek olduğuna dikkat çeken Adalet, “Buna karşı Mir Celalet Ali Bedirxan ismiyle bir kütüphane kurduk. Eyşe Şan Kültür Merkezi’ni açtık. Bunlar gençlerin ve kadınların isteğiydi. İlk toplantımızı aldığımızda çocuklar toplantımıza katılarak havuz ve kreş istediler. Seçimden sonra bunların açılışını gerçekleştireceğiz. Kreşlerde anadil üzerine eğitimler verilecek. Doğamız her gün katlediliyor. Hem bu doğa katliamına karşı hem de Silopiya’nın coğrafyasından kaynaklı çok fazla sıcak ve tozlu. ‘Kadınlarla bir fidanla yaşamı kuruyoruz’ kampanyası başlatarak köylerde ve kent merkezinde 300’e yakın fidan diktik. Kadın spor kompleksi projemiz var bunun ihalesine katılacağız eğer biz katılamasak bile yeni gelecek olan arkadaşlarımız bu projeyi hayata geçirecektir. Yurttaşların bir diğer isteği taziye evinin kurulmasıydı. Taziye evleri her zaman erkeklerin kullandığı bir alan oldu ama hayata geçireceğimiz bu projede hem kadınların hem erkeklerin kullanabileceği alan olacak ve son projemiz ise çocuk parkı oldu. Hangi çalışmaları yapmışsak halktan aldığımız öneriler ile yapıldı. 8 Mart Kadın Parkı’nı açacağız, Sanat Parkı’nın da en kısa zamanda açılışını gerçekleştireceğiz. Bu parkı da tüm kadınlara armağan edeceğiz.”
 
'Karar mekanizmalarına halkın tamamı dahil edilmeli'
 
Her kentin, ilçenin, ilin birbirinden farklı olduğuna vurgu yapan Adalet, tüm belediye adaylarına karar mekanizmalarında halkın tamamının dahil edilmesi çağrısında bulundu. Adalet, “Silopiya halkı için ne gerekiyorsa, buradaki halk bilir. Diğer bölgeler için de bu geçerli. Eşbaşkanlık gibi çok değerli bir sistemimiz var. Her dönemde fermuar sistemini hayata geçirdik ve bu sistem hem belediyelerimiz için hem de halk için büyük bir şans. Kadınların, gençlerin, çocukların dinlenilmesi, sözüne kulak verilmesi gerekiyor.Kadın projelerinin ayrı bir şekilde çıkarılması gerekiyor. Bir park, ev inşa edildiğinde kadınların ve gençlerin önerilerinin alınması gerekiyor. Halk ile birlikte karar alındığında o kente göre projeler zaten ortaya çıkıyor. Belediyeler, yol, kanalizasyon gibi şeyleri zaten yapıyor ama bizler doğayı, kültür alanlarımızı düşünmeliyiz. Kurdistan coğrafyası uzun bir süredir yakılıyor, talan ediliyor. Dilimiz, kültürümüz ortadan kaldırılmak isteniliyor. Bu duruma karşı bizim belediyelerimiz karşı durabilir” ifadelerini kullandı.