Qaqizman'ın sorunlarını çözmekte iddialı

  • 09:09 19 Mart 2024
  • Siyaset
 
 
QERS - DEM Parti Qaqizman Belediye Eşbaşkan Adayı Güner Hatay, halkın özellikle de kadınların büyük bir heyecanla DEM Parti’yi beklediğini söyledi. Güner, ilçe için özellikle kadın odaklı projelerini ve ilçenin şimdiki sorunlarını çözeceklerini vurgularken, “Halkımız için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi. 
 
Yerel seçimlerin yapılacağı 31 Mart yaklaşırken siyasi partiler tüm kentlerde seçim çalışmalarını hızlandırıyor. Qers’in (Kars) Qaqizman (Kağızman) ilçesinde de tüm kentlerde olduğu gibi seçim çalışmaları hız kazanmış durumda. Toplamda 10 siyasi partinin aday çıkardığı Qaqizman’da Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), eşbaşkanlık sistemiyle tek başına diğer tüm partilerin karşısında duruyor. 2 dönemdir Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) yönetiminde olan belediye halkı bezdirmiş durumda. DEM Parti seçim çalışmaları kapsamında mahalle, sokak ve evleri gezerken halktan büyük bir ilgi gördüğünü belirtiyor. Özellikle kadınlar ve gençlere yönelik projeleri ile herkesin gönlünde yer ediniyor. Qaqizman’ın DEM Partili belediye Eşbaşkan Adayı Güner Hatay, ilçenin aslında şu an ki haliyle resmen bir hiçlik ilçesi olduğunu belirtirken halkın sorunlarına çözüm bulmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
 
‘İktidar’ın Kürt karşıtı politikalarından dolayı kendimi mücadelenin içerisinde buldum’
 
1971 yılında Qers’de doğan ve yaklaşık 30 yıldır siyasi mücadelenin içinde olduğunu belirten Güner Hatay, yayınlanmış iki kitabının olduğunu ve son yıllarda çalışmalarının tamamen Kürt dili üzerine olduğunu söyledi. Onlarca yıldır iktidarın Kürtlere yönelik politikalarından dolayı kendini bu mücadelenin içerisinde bulduğunu anlatan Güner, “Bir Kürt neferi olarak bizim de kendimizi ifade edebileceğimiz, demokrasinin işleyebileceği tek parti olarak gördüğüm ve bildiğim için DEM Parti’deyim” dedi.
 
‘Yoklar ilçesi Qaqizman’
 
Qaqizman’ın coğrafik konumu açısından da sosyal durumu açısından da bölgenin gözbebeği denilebilecek bir ilçe olduğunu söyleyen Güner,  Dört tarafı dağlarla çevrili ve bir derenin kenarında yer alan bir ilçe olan Qaqizman, rakımı düşük olduğu için çok fazla meyve çeşidinin yetişebildiğini dile getiren Güner, “Maalesef şu an Qaqizman sistemin unuttuğu ya da unutmak istediği bir ilçe. Halkın emeğinin sömürüldüğü, yetiştirilen meyvenin çok ucuz fiyata satıldığı bir bölge. Büyük firmaların sezon sonlarında gelip düşük fiyatlara aldığı, halkın ekonomik olarak hiçbir şekilde yararlanamadığı bir yer” olduğunu kaydetti. Son yıllarda hem ekolojik bozukluktan hem su kaynaklarının azlığından kaynaklı bahçelerin kurumakla yüz yüze olduğunu ifade eden Güner, “İlçenin içerisinde çok geniş bir havza ile Eraz (Aras) nehri geçiyor ama bahçeler hiçbir şekilde bu nehirden faydalanamıyor. Sadece devletin üzerine gelir elde edebilmek için kurmuş olduğu üç tane barajdan ibarettir. Suyumuz bize tekrar para ile satılıyor” dedi. Qaqizman’ın şu anda yoklar ilçesi olduğunu vurgulayan Güner, “İçme suyu yok, yol yok, kanalizasyon yok, çöpler alınmıyor, halk çok mağdur durumda. İnsanlar çocuklarını okula götürebilmek için kilometrelerce yolu yürüyor. Annelerin günlerinin üçte biri çocuklarını okula götürüp getirmekle geçiyor. Servis yok, otobüs yok” şeklinde konuştu.
 
‘Halkımız için elimizden geleni yapacağız’
 
DEM Parti’nin gelmiş olduğu belediyecilik geleneğinden kaynaklı tecrübeleri olduğunu ifade eden Güner, “Belediye bünyesi altında halkımız için elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışacağız. Özellikle kadın eksenli çalışmalarımız çok fazla olacak. Kooperatifleşme ile halkın ürününün değeri ile değerlendirilebilmesi için çalışmalarımız olacak. Kadınlar için bir tarafında ürünlerini satabilecekleri, bir tarafında oturup sosyalleşebilecekleri mor kafeler açacağız. Köylerden gelen kadınları düşündüğümüzde ilçeye geldiklerinde oturup dinlenebilecekleri bir yer bile yok. Erkeklerin oyun oynadıkları kahvehaneleri var, ama kadınların öyle bir alanı olmadığı için onlar bu tarz alanlar yaratacağız” diyerek kadınlara yönelik projelerinin bir kısmını anlattı.
 
Kadınlar büyük bir heyecanla DEM’i bekliyor
 
Projelerini anlattıklarında kadınlarda büyük bir heyecan oluştuğunu gözlemleyen Güner, “Kadınlar bizi hayretle ve büyük bir merakla bekliyorlar. Kadın pazarlarının, kadın emeğinin ekonomiye katkı sunabileceğine dair projelerimizi anlattığımız zaman büyük bir heyecanla bizlerin de sokaklara, alanlara, meydanlara çıkıp kendimizi ifade edip ya da kendi ürünlerimiz satabileceğimiz, kendi gelirimiz elde edebileceğimiz fikri bile büyük bir heyecan uyandırıyor” ifadelerini kullandı.
 
Qaqizman için bazı projeler
 
İlçeye yönelik projelerinden bahseden Güner, “Spor tesisleri, atölyeler, el işi kursları, eğitim kursları, dil kursları gibi birçoğu projemiz var. Sistemin uyguladığı politikalarla son zamanlarda korkunç bir asimilasyon ile karşı karşıyayız. Kürtçe unutturulmak istenen bir durumda. Bu sebeplerden kültür sanat etkinliklerimiz olacak. Aslında kadının da erkeğin de gençlerin de kendilerini ifade edebilecekleri birçoğu sanat etkinliklerine imza atmak istiyoruz” şeklinde kaydetti.
 
‘Sistemin kirli politikalarına karşı halkımız uyanık olmalı’
 
Sistemin kirli politikalarına karşı halkın uyanık olması gerektiğini ve mümkün mertebe ilçe dışında olan herkesin bulunduğu yerde DEM Parti’ye ulaşarak taşımalı seçmen sistemiyle sandıklara oy kullanmaya gelmeleri gerektiğini vurgulayan Güner, “Çok fazla kirli oyunlar oynanıyor. İktidar kazanabileceğimizi bildiği il ve ilçelere dışardan seçmen taşıyor. Halkımızdan ricamızdır seçim günü herkes sandık başına gelsin ve oyunu kullansın” çağrısında bulundu.