Öncelikleri kadınlar ve gençler olacak

  • 09:05 21 Nisan 2024
  • Siyaset
 
Rabia Önver
 
COLEMÊRG - Gever Belediye Eşbaşkanı Şadiye Kırmızıgül, kayyımın büyük borç ve tahribatlarla bıraktığı belediyeyi halkla birlikte yöneteceklerini ve önceliklerinin kadın ve gençler için projeler hayata geçirmek olacağını söyledi. 
 
31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Colemêrg’in (Hakkari) Gever (Yüksekova) ilçe belediyesini yüzde 78.75 oyla kazandı. Gever Belediyesi Eşbaşkanları Şadiye Kırmızıgül ve Şoreş Diri aldıkları rekor oyla 4 Nisan’da mazbatalarını alıp göreve başladı. Göreve başlayan eşbaşkanlar, ilk işleri kayyumun kayyım yönetiminde olan belediyenin 4 Nisan itibarıyla güncel borcunun 988 Milyon 70 bin TL olduğu bilgisini paylaşmak oldu. 
 
Gever Belediye Eşbaşkanı Şadiye Kırmızıgül, kayyımın belediyede yarattığı tahribat ve nasıl bir yol izleyeceklerine ilişkin konuştu.
 
Tamamı DEM Partili olan meclis üyelerinin 7’si kadın
 
Türkiye ve Kurdistan kentlerinde tarihi bir seçim geçirdiklerini belirten Şadiye, Gever’de iyi bir oranla zafer elde ettiklerini belirtti. Gever halkının yaklaşık yüzde 80'inin sandık başına giderek iradesine sahip çıktığını ifade eden Şadiye, “Belediyemizde tek bir AKP'li encümen olmadan 25 kişiyle beraber belediyemizi kazandık. 25 encümenden 7’si kadın. Belediyemiz 8 yıl boyunca adeta bir erkek egemen aklı ve mantığıyla yönetiliyordu. Erkek egemen sistemiyle yönetilen belediyeye hiç bir şekilde kadınların elinin değmediği apaçık görünüyor. Kadınlar belediyeden ve çalışmalarından uzak tutulmuş” ifadelerini kullandı.
 
‘Düzenli ve özverili çalışma sistemi için kadınlar aktif rol almalı’
 
Kadınların barış, özgürlük ve demokraside önemli rol sahibi olduğunu söyleyen Şadiye, 8 yıllık erk egemen zihniyete karşı kadın kazanımlarını arttırmaya yönelik, kadınların belediye çalışma koşullarına ve olanaklarına çok dikkat edeceklerini söyledi. Her kurum ve birimde düzenli ve özverili çalışma sisteminin yaratılması için kadınların aktif rol alması gerektiğini ifade eden Şadiye, “Halka hizmetin önemli adımı kadınların öncülüğünden geçer. Belediyeler ise halka hizmet için var olan bir argümandır. Halka hizmet alanı olan belediye, 8 yıldır kayyım tarafından hizmet yapılmadan borç batağına sürüklenerek yönetilmiş durumda” dedi.
 
‘Hizmetin adı var fakat icraatı yok’
 
Belediyeye ilk gittiklerinde yaptıkları araştırmalar sonucunda devasa bir borçla karşılaştıklarını dile getiren Şadiye, borç karşısında belediye kasasında sadece 559 bin 664 TL olduğunu vurguladı. Katrilyonlarca para harcanmasına rağmen Gever halkına hiçbir hizmet yapılmadığını dile getiren Şadiye, “Kayyım istese de istemese de bu halka hizmet etmek zorundaydı. Hizmetin adı var fakat icraatı yoktu. Bizler 3 ay boyunca seçim çalışmalarında halkla iç içeydik kayyımın halk için neredeyse hiç bir şey yapmadığını çaldığımız kapılardan evlerine misafir olduğumuz ailelerden dinledik. Halkın söylediği şikayet ettiği her şeyi tek tek not aldık. Bizler de 5 yıl boyunca halkın şikayetçi olduğu her şeyi elimizden geldiği kadar gidermeye çalışacağız” ifadelerini kullandı. 
 
Öncelikleri kadınlar ve gençler
 
“İlk gün dediğimiz gibi kadınlar, çocuklar ve gençler için ne gerekiyorsa yapacağız. Bizim tek derdimiz gençler ve kadınların geleceği” diyen Şadiye, öncelikli projelerini kadınlar ve gençler için hayata geçireceklerini vurguladı. Seçimden önce söz verdikleri gibi öğrenciler için ders çalışabilecekleri kütüphaneler, çocuklar için Kürtçe dersler verilecek kreş alanları inşa edeceklerini belirten Şadiye, “Gençleri 2016 yılından sonra uyuşturucu kullanımı ile bitirdiler. Bunlara son verilmesi için gerekli kurumlarla bir olup bunun önünü keseceğiz” dedi.
 
‘Halk için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız’
 
Belediye bünyesinde Kürtçe derslerin verileceği kurslar açılacağını söyleyen Şadiye, “Bizler buraya halkımıza hizmet vermek için geldik. Burada olduğumuz sürece de hizmet vereceğiz. Bu belediye halkın belediyesidir. 8 yıldır halkın belediyesini işgal etmişlerdi. Halk kayyım dönemi boyunca belediyeye gelememiş ve sorunlarına çözüm bulamamış. Belediyeyi aldığımız günden beridir halkın sıcak karşılaması ve bizleri yalnız bırakmaması buraya geldiklerinde yüzlerindeki heyecan ve mutluluğu hissedebiliyoruz. Bunun tek sebebi de belediyenin kayyımdan alınıp özgürleşmesidir. Bizler de bu halka layık olmak için hizmet vereceğiz. Halk için ne gerekiyorsa hepsini yapmaya hazırız” diye konuştu.