AP kadına yönelik şiddet konusunda ilk AB yasasını onayladı

  • 16:11 25 Nisan 2024
  • Dünya
 
HABER MERKEZİ - Avrupa Parlamentosu, AB genelinde kadına yönelik şiddetle mücadeleyi güçlendiren yeni yasayı büyük çoğunlukla kabul etti. Yasa, kadın sünneti ve zorla evlendirme gibi suçları içeriyor ve tecavüz tanımını genişletiyor.
 
Avrupa Parlamentosu (AP) Avrupa Birliği (AB) genelinde ilk kez uygulanacak kadına yönelik şiddetle mücadeleyle ilgili yasa dün Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda 27’ye karşı 522 oyla kabul edildi. 72 milletvekili ise çekimser kaldı. Yasa AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek, üç yıl içinde de hayata geçmiş olacak.
 
‘Yasa AB genelinde uygulanacak’
 
BBC'nin haberine göre kadına yönelik şiddet ile aile içi şiddete karşı ağır cezalar içeren yasa yeni yasa, kadın sünneti ve zorla evlendirmeyi suç kapsamına alıyor. Düzenleme siber şiddete karşı daha güçlü mücadele, mağdurlara daha iyi yardım ve tecavüzü önlemeye yönelik adımları içeriyor. Yasa üye ülkelerde yeterince ele alınmayan, kadınları orantısız şekilde etkileyen belirli şiddet türlerini AB genelinde suç kapsamına alıyor. Ayrıca tecavüzün önlenmesi konusunda “rıza” kavramına kapsamlı bir açıklama getirilerek, internet ve sosyal medya üzerinden yapılan taciz de cezalandırılıyor.
 
Tecavüz ve ‘rıza dışı eylem’ tanımı genişletiliyor
 
Yasa kapsamında, tecavüz tanımı genişletilerek rıza dışı tüm cinsel eylemleri içeriyor. Korkutma, bilinç kaybı, sarhoşluk, uyku, hastalık, bedensel yaralanma veya sakatlık gibi savunmasız durumlar, “rıza dışı eylem” kapsamında değerlendiriliyor. Bununla beraber kadının sessizliği, sözlü veya fiziksel olarak direnmemesi, faille mevcut ya da geçmişteki ilişkisi gibi etkenlerin, “rızası varmış gibi” ele alınması yasaklanıyor. Yasada, bireyin rıza göstermiş olmasına rağmen rızasından vazgeçme hakkı da tanınıyor.
 
Aile içi şiddette ceza artırılıyor
 
Kadına Yönelik Şiddet ile Aile İçi Şiddetin Önlemesi Yasası, tecavüz ve şiddete ilişkin suçlarda 8 ile 10 arasında yıl hapis cezasını öngörüyor. Cinsel saldırı suçları için en az 3 yıl, suçun ağırlaştırıcı nedenler altında işlenmesi halinde ise en 5 yıl hapis cezası verilmesini emrediyor.
 
‘Ağırlaştırıcı nedenler listesi genişletildi
 
Yasada bu suçlara ilişkin ağırlaştırıcı nedenler listesi de genişletildi. Liste kapsamına, kamu görevlilerine, gazetecilere veya insan hakları savunucularına karşı işlenen suçların yanı sıra, suça maruz kalanların cinsiyetlerine, cinsel yönelimlerine, ten renklerine, dinlerine, sosyal kökenlerine veya siyasi inançlarına göre cezalandırma da yer alıyor.