‘Tecride son ver’ eylemleri: Tek çözüm Öcalan!

  • 16:27 10 Mayıs 2024
  • Güncel
 
HABER MERKEZİ - Tutsak yakınlarının birçok kentte gerçekleştirdiği “Tecride son ver” eylemlerinde “Tek çözüm Öcalan’dır” mesajı verilerek Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması talep edildi. 
 
Ttusak yakınları Wan, Adana ve Mersin’de “Tecride son ver” eylemleri gerçekleştirdi.  
 
Wan
 
Wan’da Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Derneği’nin, (TUHAY-DER ) Beşyol mevkiinde bulunan AKP il binası önünde “Tecride son ver” şiarıyla düzenlemek istediği açıklama, polis engeli nedeniyle Sanat Sokağı’nda yapıldı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Rêya Armûşû ilçe binası önünde bekleyen kitlenin önünü kesen polis eylemcilerin ilçe binasından çıkmalarını engellerken, eş zamanlı olarak Sanat Sokağı’nda bekleyen bir grup TUHAY-DER üyesi ise yine onlarca polisin sokağı ablukaya alması nedeniyle engellendi. Kitlenin uzun süren ısrarı sonucu açıklama Sanat Sokağı’nda yapıldı.
 
Kitlenin ısrarı ile açıklama gerçekleşti
 
Kitlenin Sanat Sokağı’na toplanmasının ardından başlayan açıklamaya çok sayıda tutsak yakını, Tevgera Jinên Azad (TJA) üyesi katılırken, DEM Parti İl Eşbaşkanları Gülşen Kurt ve Veysi Dilekçi, DEM Parti Milletvekili Mehmet Kamaç, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) üyeleri katıldı. Burada sık sık “Bijî berxwedana İmralı”, “Her yer İmralı her yer direniş”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganları atılırken, “Tecride son verin!” pankartı açıldı. 
 
Keyfi uygulamalara ‘son verin’ çağrısı yapıldı
 
Açıklamada TUHAY-DER yöneticisi Emin Şeker konuştu. Cezaevlerinde yaşanan, Türkiye ve Kurdistan’ın her yerine yayılan ihlallleri hatırlatan Emin, keyfi uygulamalarla baskıların cezaevinde kat be kat arttığını belirtti. 
 
Oturma eylemi
 
Ardından konuşan DEM Parti Milletvekili Mehmet Kamaç, “Yıllardır Sayın Abdullah Öcalan üzerinde tecrit var. Bu tecrit Türkiye’nin birçok alanına yayıldı. Buradan bir kez daha çağrı yapıyoruz; bu tecridi kaldırın. Şuan cezaevlerinde hasta tutsaklar var ve bu insanlar haklarına ulaşamıyor. Halkımızın tecrit konusunda duyarlı olması gerekiyor. Tecrit sadece cezaevlerinde değil tüm toplum üzerinde etkili oluyor. Bu ülkedeki sorunların çözülmesi ve Kürt-Kürdistan hakları için tek çözüm Sayın Öcalan’dır” dedi.
 
Adana
 
Adana'da tutsak yakınları, AKP binası önünde açıklama yapmak istedi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) binasından bir araya gelen tutsak yakınları polislerce engellendi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK), DEM Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER), Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) yöneticileri de tutsak yakınlarının eylemine katıldı. 
 
Polisle yapılan görüşmeler üzerine açıklama İnönü Parkı'nda yapıldı. "Tecrit insanlık suçudur" yazılı önlüklerin giyildiği eylemde, "Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartı taşındı. Kitle sık sık "Bijî berxwedana zindanan" sloganı attı. 
 
DEM Parti İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, "Çözüm sürecinin bitirilmesi sonrası Öcalan’a uygulanan insanlık dışı tecrit, ağırlaştırılarak mutlak hale getirilmiştir. Öcalan’a uygulanan tecrit, cezaevine sekretarya olarak gönderilen mahpuslara da en ağır biçimde uygulanmıştır. 5 mahpustan 2’sinin, 26 Aralık 2015 tarihinde İmralı Hapishanesi’nden gönderilmeleri sonrasında bile bu kişiler uzun bir süre aynı tecritle karşı karşıya kalmıştır" dedi. 
 
Abdullah Öcalan'a dönük tecridin siyasal, toplumsal ve ekonomik sorunları derinleştirdiğine dikkati çeken Seyfettin, "Öcalan’a uygulanan tecrit sistemi Kürt meselesinde çözümsüzlük, güvenlikçi bakış açısı ve Ortadoğu’da izlenen savaş politikalarının tercih edildiğini ortaya koymaktadır. Bir yönetim biçimine dönüştürülen İmralı tecridi ile ekonomik, yargısal ve hukuki sorunların yanı sıra toplumsal sorunlar da giderek derinleştirilmiştir. Oluşturulan bu tecrit rejimi özgürlüklerin kısıtlanmasını, cezaevleri başta olmak üzere tüm alanlarda insan hakları ihlallerinin artmasını, toplumun da adeta tecrit altına alınmasını beraberinde getirmiştir. Kürt meselesinde demokratik çözüm ve kalıcı bir barışın tesis edilmesi başta olmak üzere diğer tüm sorunların son bulması için tecridin son bulması hayati bir önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı. 
 
Açıklama oturma eylemiyle son buldu.
 
 
Mersin
 
Mersin'de tutsak yakınlarının öncülüğünde "Tecride son ver" sloganıyla AKP Mersin İl Başkanlığı önünde açıklama yapılmak istendi. Tutsak yakınları, "Tecride son ver" yazılı pankart ile "Bijî berxwedana zindanan" sloganları ve alkışlarla AKP binasına doğru yürüyüşe geçti. Tutsak yakınlarına; Çukurova Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER), DEM Parti il ve ilçe yöneticileri ile DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan da destek verdi. AKP binasına yürüyen kitlenin önü polislerce kesildi. Bunun üzerine kitle oturma eylemine geçti.
 
‘Barışın adresi İmralı’
 
DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, AKP'ye sorumluluklarını hatırlatmak için  AKP il binasına gitmek istediklerini belirterek, Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözülmesi gerektiğini ve çözüm adresinin ise İmralı’da olduğunu vurguladı. Tecrit ağırlaştıkça kronik sorunların daha da derinleştiğini belirten Reşat, "çözüm süreci" dönemine işaret ederek, tecridin son bulmasını istedi. Barış Anneleri’nden Emine Eren de, kan ve gözyaşının son bulmasını istedi. Emine, ülkeye barış gelmesi için Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü talep etti.
 
Oturma eylemi sonrası açıklama son buldu.
 
Mêrdîn
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununa demokratik çözüm talebiyle Barış Anneleri ve tutsak yakınlarının başlattığı Adalet Nöbeti eylemlerinin ardından başlatılan “Özgürlüğe Ses Ver” eylemleri kapsamında Mêrdîn’de ilk eylem gerçekleştirildi. Barış Anneleri, MED-TUHADFED, DEM Parti, DBP ve TJA’nın çağrısıyla Artuklu ilçesinde bulunan Mezopotamya Parkı’nda bir araya gelen kitle, AKP Mêrdîn İl binasına yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Yürüyüşe Belediye Eşbaşkanları ve Meclis üyeleri de katıldı. 
 
“Tecride Son Ver” pankartı eşliğinde yürüyüşe geçen kitlenin önü parkın çıkışında çevik kuvvet polisleri tarafından kesilirken, AKP il binasının önünde de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Polisim yürüyüşe izin vermeyeceklerini belirtmesine “Bijî berxwedana zindana”, “Tecride son ver adaleti uygula” sloganları ile karşılık veren kitle, bekleyişini alkış ve zılgıtlarla sürdürdü. Yapılan müzakereler sonucunda çevik kuvvet polisleri çekilirken, kitle cadde üzerinde açıklama yaptı.
 
‘Tecrit savaş ve çatışmadır’
 
MED-TUHADFED adına açıklama yapan Fettah Tekin, Abdullah Öcalan üzerinde mutlak bir tecridin devam ettirildiğini dile getirerek, cezaevlerinde tutsakların da eylem amaçlı telefon ve aile görüşlerine çıkmadığını, avukatları ile görüşmeyerek, mahkemelere çıkmadığını hatırlattı. Tutsakların da kendilerinin de taleplerinin bu zulmün sona ermesi yönünde olduğunu ifade eden Fettah, “Tecrit, savaş ve çatışmadır. Tecrit annelerin gözyaşıdır. Tecrit annelerin yüreğinin yakılmasıdır. Tecrit bugün Türkiye’nin ekonomisinin kötü olmasının sebebidir. Türkiye’nin Ortadoğu ve diğer ülkelerle arasının iyi olmamasının sebebi tecrittir. Buradan bir an önce bu yanlıştan dönmeye ve tecridi sona erdirmeye, hukuku uygulamaya çağırıyoruz. Aksi halde bu halk her zaman sokaklarda olacak. Bizler eylemimizden vazgeçmeyiz. Bu eylemimiz sonuç alıncaya kadar devam edecek. Bu zulüm cezaevlerinin üzerinden kalkmadığı sürece alanlarda, sokaklarda olacağız” dedi. 
 
‘Bu zulme son verin’
 
Halkın Abdullah Öcalan’ın sağlık durumundan haberdar olmak istediğini kaydeden Fettah, şüphelerinin arttığını belirterek, ailesinin ve avukatlarının Abdullah Öcalan ile bir an önce görüştürülmesi gerektiğini söyledi. Öcalan’ın da her tutsak gibi hakları olduğunu söyleyen Fettah, “Artık yeter, bu zulme son verin. Bedeli ne olursa olsun biz hazırız” dedi. 
 
‘Her şeyimizle adalet istiyoruz’
 
Ardından söz alan Barış Annesi Halime Kaya da, her zaman sokaklarda olmaya devam edeceklerinin altını çizerek, “Adalet istiyoruz. Savaşlara, ölümlere yeter artık. Önlüklerimizle adalet, dilimizle adalet, her şeyimizle adalet istiyoruz. Öcalan ve tüm tutsaklar serbest olmadan durmayacağız, her gün talebimizi dile getireceğiz” ifadelerini kullandı. 
 
 Açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirilirken, açıklama alkış ve sloganlarla sona erdi.