Avrupa kentlerinde 1 Mayıs kutlamaları

  • 19:45 1 Mayıs 2024
  • Dünya
HABER MERKEZİ - 1 Mayıs’ta Avrupa kentlerinde işçiler meydanlara çıkarken, Kürtler de kendi renkleri ve talepleriyle kortejlerde yer aldı. 
 
Avrupa kentlerinde sendikaların çağrısıyla düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşlerinde emekçiler taleplerinin dile getirdi. 
 
Fransa
 
Fransa’nın Marsilya kentinde binlerce kişi Canabier Meydanı'nda 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutlamak için bir araya geldi. Kurdistan Demokratik Toplum Merkezi’nin de aralarında olduğu örgüt ve kurumlar kendi renkleri, pankartları ve flamalarıyla etkinliğe katıldı. 
Dağıtılan bildirilerde, tecrit ve saldırılara dikkat çekilirken, Türkiye’nin kapsamlı bir savaşa hazırlık yaptığına dair kamuoyu duyarlı olmaya çağrıldı.
 
Hennebont
 
Fransa'nın Hennebont kentinde işçi sendikaları, siyasi partiler ve derneklerin çağrısıyla kitle belediye meydanında bir araya geldi. Hennebont kentlerinde yaşayan Kürtler de kendi renkleriyle 1 Mayıs kortejinde yer aldılar.
 
Yapılan konuşmalarda,1 Mayıs'ın tüm işçilerin ve zulme karşı mücadele eden halkların dayanışma içinde birleştiği, ortak özgürlük arzusunu dile getirdiği gün olduğu vurgulandı. Rengi, dini, dili ve cinsiyeti ne olursa olsun tüm insanların adil, demokratik ve barışçıl bir dünya arzusunu ifade ettiği belirtildi. 1 Mayıs kutlaması sloganlar ve marşlarla sona erdi.
 
Almanya
 
Almanya'nın başkenti Berlin'de, Almanya Sendikalar Birliği (DGB) tarafından organize edilen "Daha Fazla Adalet için Sokağa Çıkın" şiarıyla 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleşti. Yürüyüş, Karl-Marx-Alle köşesi Pariser Kommune adresinde başladı ve Roten Rathaus (Kızıl Belediye) binasının önünde miting ile son buldu. Yürüyüşe çok sayıda sendika, siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve aktivist katıldı.
 
Yürüyüşte Kurdistanlı ve Türkiyeli sol kesim ve kurumlar da yer aldı. Özellikle Özgür Kurdistanlılar Meclisi (Nav Berlin), Dest Dan Kadın Meclisi, KKP, Aveg-Kon, Atif, TekoJIN ve TCŞ üyeleri yürüyüşe katılarak kendi renkleri ve sloganları ile yürüdü. TCŞ üyeleri, "Bijî 1 Gulan, Biji Rojava" pankartı ardında yürüdü. 
1 Mayıs etkinliğinin diğer bir adresi Mariannenplatz’da yapılan etkinlik oldu. Dest Dan Kadın Meclisi, Nav Berlin ve PYD-Berlin, etkinlikte stand açarak Kürt yemeklerini tanıttı.
 
Hamburg
 
Almanya’nın Hamburg kentinde 1 Mayıs coşkulu bir şekilde kutlandı. Binlerce insan Altona belediyesinin önünde bir araya geldi. Kentteki Kurdistanlılar da 1 Mayıs kortejlerinde yerlerini aldı. Sendikaları, siyasi partiler ve birçok kadın kurumunun katılım sağladığı yürüyüş Landesbrücken limanında son buldu.
 
Frankfurt
 
Almanya’nın Frankfurt Hauptwache'de bir araya gelen onlarca bileşen, sendika ve kadın kurumları 1 Mayıs için yürüdü. Yürüyüşe katılanlar arasında Amara Kadın Meclisi, Frankfurt Demokratik Kürt Toplum Meclisi, PJAK, KCR, KJAR ve onlarca Sol örgüt fraksiyonu yer aldı. Ayrıca Belçika devletinin Kürt medyasına ilişkin tutumu da açılan bir pankart ile protesto edildi.
 
Yürüyüşün ön kortejinde “Hoch die interationale Solidarität" (Yaşasın Halkların Dayanışması) pankartı taşınırken, ayrıca "Bîjî Yek Gûlan”, “Özgür Kürt Basını Susturulamaz” pankartları dikkat çekti. Sık sık “Jin jîyan azadî” sloganının yükseldiği 1 Mayıs yürüyüşü Römerplatz meydanına kadar sürdü. 
 
Duisburg
 
1 Mayıs Almanya'nın Duisburg kentinde coşkuyla kutlandı. Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından organize edilen etkinlik, Duisburg-Hamborn semtindeki Belediye binası önünde başladı. Miting alanında çeşitli kurum ve sendika temsilcileri ile gençler, hak taleplerini içeren konuşmalar yaptı. Alman-Türkiyeli ve Kürdistanlı kurumlar arasından Alman MLPD, ATİF ve KON-MED adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalardan sonra kitle, yaklaşık 3 kilometre yürüyerek mitingin yapıldığı Landschaftopark-Nord Meydanı'na ulaştı. 
 
Mannheim
 
Almanya’nın Mannheim kentinde sendikalar ve örgütlerin katılımıyla gerçekleştirilen bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüş, Gewerkschaftshaus Meydanı'ndan başlayarak merkezin en işlek sokaklarında devam etti. Merkez Marktplatz'da ise çeşitli kurumlar tarafından yemek ve bilgilendirme standları açıldı. Kutlama etkinlikleri saat 15:00'e kadar devam etti.
Yürüyüş sırasında Kurdistanlılar sık sık "Bijî 1Gûlan" ve "Bijî Serok Apo" sloganları attı. Yürüyüşte, Kürtçe, Türkçe ve Almanca yazılı büyük pankartlar ile Rojava bayrakları, TJK-E flamaları ve Paris’te katledilenlerin fotoğrafları taşındı. 
 
Stuttgart
 
1 Mayıs Almanya'nın Stuttgart kentinde büyük bir yürüyüşle kutlandı. Her halktan, her renkten ve her meslekten işçi, emekçi ve kadın direnişçilerin bir araya geldiği eylemde, Marktplatz'da toplanan Kürt halkı ve dostları, saat 10.30 civarında yürüyüşe başladı ve miting alanı olarak seçilen Marktplatz'a kadar yürüyüşlerini sürdürdüler. Yürüyüşte PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın büyük bir posteri de açıldı. 
 
Finlandiya
 
Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de, 1 Mayıs Dünya İşçi Bayramı dolayısıyla bir yürüyüş düzenlendi. İşçi ve çalışanların sendika ve örgütleri, farklı bloklar altında bir araya gelerek ortak bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kürtler NCDK’nin öncülüğünde, birçok sol ve anarşist örgütün oluşturduğu "Genel Grev" bloğunda da yer aldı. Bu yürüyüşteki genel grev bloğunun teması, genel grev çağrısı yapmak ve Finlandiya'nın mevcut sağcı hükümetinin politikalarına karşı işçilerin gücünü göstermekti. Son zamanlarda Finlandiya'da hükümetin politikalarına karşı grevler düzenleniyor ancak mevcut hükümet bu konuda yanıt vermiyor ve sendikalarla müzakerelere girmiyor.
1 Mayıs yürüyüşü, şehir merkezindeki Oodi Kütüphanesi'ne kadar devam etti. Burada yapılan açıklamalarda sağ hükümetin politikaları eleştirildi ve genel grev çağrısı yapıldı.
 
Kıbrıs
 
Kıbrıs'ın Limasol kentinde binlerce kişi, 1 Mayıs işçi bayramını kutlamak için bir araya geldi. Kıbrıs'ın en büyük işçi sendikası olan PEO ve Teofilos Kürt Kültür Derneği gibi kurumlar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları da etkinlikte yer aldılar.
 
Yürüyüş sırasında Teofilos Kürt Kültür Derneği, kendi pankartları ve Abdullah Öcalan'ın posterleri ile yürüyüş kortejinde yer aldı. "Abdullah Öcalan'a özgürlük" sloganları etkinliğe damgasını vururken, yürüyüş esnasında "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm" kampanyasına ilişkin bildiriler dağıtıldı.