Krizin kaynağı iktidar: Çözüm doğru seçim yapmada!

  • 09:02 7 Şubat 2023
  • Emek/Ekonomi
WAN – Ekonomik krizin iktidarın bütçeyi savaşa aktarmasından kaynaklı olduğunu, iktidarın gitmesi gerektiğini belirten kadınlar “Çözüm doğru seçim yapmaları” mesajı verdi. 
 
 AKP-MHP iktidarının savaş politikalarının sonucu halk günden güne yoksullaşırken bundan en çok etkilenen kesim ise kadınlar oluyor. Wan’daki öğrenci ve esnaf kadınlar yaşanan ekonomik krize ilişkin konuştu. 
 
 ‘Krizin düzelebilmesi için iktidarın gitmesi gerek’
 
Yaklaşık 15 yıldır esnaf olan Halk Pazarı’nda kozmetik ürün dükkânı işleten Hanife Güzel, yıllardır esnaflık yaptığını bu yıl yaşadığı zorlukları daha önceki yıllarda yaşamadığına vurgu yaparak şöyle konuştu: “15 yıldır esnaflık yapıyorum. Geçen 15 yıl içerisinde hiç bu yılki kadar zorluk yaşamadım. Bu yıl benim için en zor geçen yıl oldu. Ekonomik kriz bazında çok ciddi zorluklar yaşadım. Her ay kiraya zam geliyor. İki yıl önce kiraya 100 TL veriyordum. Şu an ise bin TL kira veriyorum. Faturalara gelince ben elektrik faturasına 40 TL ödüyordum şu an 350 TL ödüyorum. Kat kat zam gelmiş. Yani gidişat gerçekten çok kötü. Tek çözümü ise iktidarın gitmesi gerekiyor ki düzelebilsin.”
 
‘İktidar giderse rahat bir nefes alabiliriz’
 
Yirmi yıldır iktidar koltuğunda oturanların önümüzdeki seçimden sonra gitmesi gerektiğini söyleyen Hanife, artık rahat bir nefes almak istediklerini belirtti. Yirmi yıldır yokluk ve sefalet içinde yaşadıklarının altını çizen Hanife,  geçen son yirmi yılda yoksulluğun ve ayrımcılığı her boyutuyla yaşadıklarını söyledi. Hanife, “Çözümün olabilmesi için ilk başta bu savaşı durdurmaları gerekiyor. Savaş devam ettikçe bütçe savaşa gider. Bütçe savaşa gittiği için de halk aç susuz kalıyor. Savaşa harcanan bütçe halkın üretim yapması için harcansa bu zorluklar yaşanmaz. Yurttaş bu kadar yoksul olmaz. Savaş bu ülkeye sadece kan ve annelerin gözyaşlarını beraberinde getiriyor başka da bir şey getirmiyor” dedi.
 
‘Çalışmak zorunda olduğum için derslerimden geri kalıyordum’
 
Kıbrıs’ta Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü’nü okuyan Ceylan Aşkan da, öğrencilikle birlikte çalışmaya başladığını, bitirdikten sonra da bir kafede işletmeci olarak çalıştığını kaydetti. Ekonomik krizden dolayı öğrenciyken de zorluklarla karşı karşıya kaldığını belirten Ceylan, “Üniversiteyi bitirmek benim için zor oldu. Türkiye’deki ekonomik kriz herkesi derinden etkilediği gibi beni de çok etkiledi. Ben hem okuyordum hem de staj yapıyordum. Aynı zamanda üç ayrı yerde çalışıyordum. Kendi harçlığımı çıkarmak için ayrı ayrı işlerde çalışmak zorundaydım. Çoğu zaman derslerimden geri kalıyordum ekonomik şartlardan ötürü. Bir yandan aileye destek olmakla meşguldüm bir yandan da kendi yaşamımı idame ettirmeye çalışıyordum” şeklinde konuştu.
 
‘Boşuna mı okudum?’
 
Ceylan, “Şu an bir kafede işletmeci değil de kendi mesleğimi yapmam gerekiyordu. Ekonomik kriz birçok şeyin önünü kapatıyor. Okuduğum bölüm üzerinden kendi işimi yapmam gerektiği yerde şu an kafede çalışıyorum. Burada kazandığım parayla birkaç kitap almak istiyorum KPSS’ ye hazırlanmak için. Fakat maddiyat konusunda tabi bu pek mümkün görünmüyor. Kendi mesleğimi yapmak istiyorum. Çünkü aldığım eğitimi yani dört yılımı boşuna mı vermiş oluyorum? Bu eğitimin karşılığı bu şekilde olmamalı. Fakat yaşanılan bu ekonomik kriz birçok şeyin önünü kapatıyor” diye konuştu.
 
‘Herkesin bir adım atması gerekiyor’
 
Kendisinin ve kız kardeşlerinin daha rahat bir yaşam sürebilmeleri için çaba sarf ettiğini söyleyen Ceylan, ekonomik krizin buna engel olduğunu vurguladı. Ceylan, “Bizlerin artık bunun önünü almamız gerekiyor. Ekonomik krizin bizim hayallerimizin, isteklerimizin, yaşamak istediğimiz hayatın önüne geçmemesi gerekiyor. Yani bu gün kullanabildiğimiz bir oy olabilir, söyleyebildiğimiz bir söz olur yani herkes bir adım atarsa ekonomik kriz de başka sorunlar da ortadan kalkar. Bunun için de bizlerin halkın bir şeyler yapması gerekiyor” dedi. Ceylan, bir şeylerin düzelebilmesi için herkesin birlikte gidişata “dur” demesi gerektiğini ifade etti.  
 
‘Çözüm doğru seçim yapmakta’
 
Tüm halkın ciddi ekonomik kaygılar yaşadığını dile getiren Ceylan, “Tek çözüm doğru seçim yapmaları” diye belirtti.