Kampanya ile kadın kırımının önünü alacaklar!

  • 09:08 30 Nisan 2024
  • Güncel
Medya Hawar 
 
ŞENGAL - Şengal’de başlatılan “Kadın kırımına karşı özsavunmanın sesi ol” kampanyasına ilişkin konuşan TAJÊ Sözcüsü Riham Hico, “Hamle tüm Êzidî kadınlar ve dünyadaki kadınlara sahip çıkmak içindir. Kadınların birliği ve ittifakı tüm kırımların önünü alır” diyerek herkesi kampanyaya destek vermeye çağırdı. 
 
DAİŞ’in Şengal’e yönelik saldırıları ve katliamlarına yönelik Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalardan biri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde “Kadın kırımına karşı özsavunmanın sesi ol” şiarı ile başlatılan ve fermanın 10’uncu yıldönümü olan 3 Ağustos’a kadar sürecek  kampanyadır.
 
TAJÊ Sözcüsü Riham Hico, başlattıkları hamleye ilişkin JINNEWS’e konuştu.  
 
Başlattıkları kampanyanın amacına dikkat çeken Riham, “Hamlemiz ‘Kadın kırımına karşı öz savunmanın sesi ol’ şiarı ile 8 Mart’ta başlatıldı. Hamlenin amacı Êzidî kadınların katledilmesinin jenosid ve kırım olarak kabul edilmesi. Êzidî toplumuna karşı fermanların önünün alınması ve kadınların buna karşı korunması” diyerek kampanyanın amacını dile getirdi.  
 
Kağıt üzerinde jenosidin kabulü
 
Jenosidi kabul eden devletlerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini söyleyen Riham şunları belirtti: “Şengal’de jenosid gerçekleştirildiğini kabul eden devletler pratikte bir şey yapmadı. Söylemleri sadece kağıt üzerinde kaldı. Bir sonuç ortaya çıkmadı. Bu gün toplum kırımı sürüyor. Günlük olarak Türk devletinin Şengal’e hava saldırıları oluyor. Bu Êzidî toplumunda korku yaratıyor. Her gün korku içerisinde yaşıyorlar. Bu Êzidî toplumuna karşı şiddet anlamına geliyor. Her gün insansız hava uçakları Şengal semalarında uçuyor. Bunlar Türk devletinin uçakları. Bu toplum içerisinde tedirginlik yaratıyor. Jenosidi kabul eden devletlerin bu saldırılara karşı tutum alması gerekir. Halk içerisindeki bu saldırı korkusu bitirilmeli ve Şengal semalarında insansız hava uçaklarının dolaşması yasaklanmalı. Êzidî halkına karşı göç ettirme ve Şengal halkının iradesinin tanımama politikaları devam ediyor.”
 
‘Bu yara nasıl sarılır?’
 
Toplumun  birçok zorlukla karşı karşıya olduğunu dile getiren Riham, kadınların iki kat daha fazla zorluk yaşadığının altını çizdi. “Bu gün Türk devleti Êzidî toplumuna saldırdığında en çok Êzidî annelerin ciğeri yanıyor. En çok kadınlar zorluk yaşıyor” diyen Riham, “Kamplarda her şeyi yaşıyorlar. Şimdi de hala binlerce Êzidî kadının akıbeti bilinmiyor. Esir alınan birçok kadın var. Êzidî toplumunun yaraları acaba nasıl sarılacak? Jenosidin kabul edilmesi, katliamı gerçekleştirenlerin DAIŞ’e yol verdiklerini, para, lojistik yardım yaptıkları reklamını yaptıkları anlamına geliyor. Bunların tümünün yargılanması gerekiyor. Bu yapılmalı ki Êzidî toplumu ve Êzidî kadınların yaraları sarılabilsin" ifadelerini kullandı. 
 
‘Êzidî kadınların iradesi tanınmalı’
 
Kampanyanın içeriğine ilişkin bigi veren Riham, şöyle konuştu: “Özsavunma hamlesinden bahsettiğimizde, her açıdan önsavunmadan bahsediyoruz. Özel savaşa karşı kendimizi koruyoruz, dış savaşa karşı kendimizi koruyoruz. Şengal’de kırım ve kadına yönelik şiddete karşı bu hamleyi başlattık. Bu temelde seminerler yapıyoruz. Seminerlerde hem hamlenin amacı dile getiriliyor hem de bu gün yaşanan saldırılar tartışılıyor. Erdoğan’ın Irak’a yaptığı ziyaret Êzidî toplumuna karşı başka bir ferman anlamına geliyor. Hamlemizin bir amacı da Êzidî kadınlara yönelik jenosidin kabul edilmesi. Fermanı yapanların yargılanması, Êzidî kadınların iradesinin toplumsam, bölgesel ve uluslararası alanda kabul edilmesi içindir.”
 
‘Kendimizi nasıl savunacağız?’
 
Birçok farklı çalışma yürüttüklerini dile getiren Riham, “Birçok çevre ve örgüt hamlemize desteğini açıkladı. Birçok Avrupa ülkesi, kadın örgütleri açıklamalarla hamleye destekğini dile getirdi. Özellikle hamlemizi uluslararasılaştırmak istiyoruz. Êzidî kadınlar olarak bir dereceye kadar mücadelemiz var. İçerde çalışmalarımız Şengal’de sürüyor. Ancak isteseniz de istemeseniz de bu tek başına yeterli değil ve her şeyi yapamayız. Her şeyi yapabilmemiz için dünya çapında destek olması gerek. Sadece Êzidî kadınlar için değil, bu gün Êzidî kadınlar katlediliyor yarın başkaları, başka uluslardan kadınlar katledilir. Orta Doğu, Afrika, Avrupa’da kadınlar katlediliyor ve katledilir de. Bu hamle hem Êzidî kadınlara sahip çıkmak hem de dünyadaki kadınlara sahip çıkmak için başlatılan bir duyarlılık hamlesidir. Tüm dünyayı nasıl koruyabiliriz? Nasıl birbirimize sahip çıkabiliriz? Dil, inanç vb. farklı olabilir ancak bizim için önemli olan kadın. Bu Şengal’de olsun, Başûr’da olsun, Rojava’da olsun, Avrupa, Türkiye, İran’da olsun bir şekilde katleliyorlar. Eğer hamleye destek verilirse koruma da olur. Kadınların birliği ve ittifakı tüm kırımların önünü alabilir”  ifadelerini kullandı.  
 
‘Kapsamlı bir planlamamız var’
 
Riham, kampanyanın dünyaya da yayıldığını kaydederek, şunları dile getirdi: “Hamlenin içeriği anlaşılıyor. Amacı anlaşılıyor. Bu hamle 3 Ağustos’a kadar sürecek. Hamle kapsamında paneller, toplantılar yapılacak.  online olarak Avrupa’dan şahsiyetler katılacak. Önümüzde kapsamlı bir planlama var. 3 Ağustos’a kadar dedik ama sonuna kadar da devam edecek. Êzidî kadınlara yönelik kırım kabul edilinceye kadar, Êzidî kadınlar korununcaya kadar, Êzidî toplumu haklarına kavuşuncaya kadar bu hamle devam edecek.” 
 
Devletlerin çıkarları
 
"Guney Kurdistan ve Avrupa’da kadınlar Êzidî kadınların acılarını kendi acıları gibi görüyor" diyen Riham, “Ama tüm kadınlar irade sahibi ve bağımsız değil. Eğer bir bağımsızlıkları olsa ve özgür olsalardı durum farklı olurdu. Devletlerin, partilerin ve örgütlerin çıkarlarından dolayı sorunlar yaşıyorlar ve bizler de bu sorunlarla yüz yüze kalıyoruz. Ancak yüzde 80 biz Êzidî kadınların davasına destek var. Şimdi bizim tartışmalarımız, görüşmelerimiz devam ediyor. Açıklamalarımızla da bunu duyuruyoruz” dedi.  
 
'Genç Kadınlar Birliği hamleye sahip çıktı'
 
Genç Kadınlar Birliği’nin kampanyaya verdiği desteğe değinen Riham, “Genç kadınlar, Êzidî toplumuna güç veriyor. Genç kadınlar Êzidî toplumunun geleceği. Genç kadınlara yönelik özel savaş yürütülüyor. Kapitalizm en çok  gençleri hedef alıyor. Fermanda en çok genç kadınlar acı çekti. Özellikle 14-35 yaş arası kadınlar acı çekti. Bu yüzden de genç kadınlar sahip çıkıyor ve saldırıları kendilerine karşı görüyor” şeklinde konuştu. 
 
Kadınlara çağrı
 
Riham, son olarak şunları dile getirdi: “Bizler Rojava, Bakur, Başûr, Ermenistan, Rusya, Avrupa’daki Êzidî kadınlara çağrı yapıyoruz. Nerede olurlarsa olsunlar hamleye sahip çıksınlar. Kadın kırımına karşı ayağa kalksınlar. Avrupa’da kadınlar katlediliyor, şiddete, tecavüze maruz kalıyorlar ve hakları ihlal ediliyor. Avrupalı kadınlara da hamlemize katılım çağrısı yapıyoruz.”