Makbule Özer’den mesaj: Direneceğim

  • 09:06 2 Mayıs 2024
  • Güncel
 
Rojda Aydın
 
WAN - Makbule Özer ile en son gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde “Direneceğim” dediğini aktaran kızı Lorin Özel Yetiş, “‘Sadece benim için değil tüm hasta tutsaklar için sesinizi çıkarın” dedi. 
 
Wan’ın (Van) Artemêt (Edremit) ilçesinde “örgüte yardım ettiği” iddiasıyla yargılanan Makbule Özer (82)cezasının onanması ardından 9 Mayıs 2022 tarihinde tutuklandı.  Makbule’nin 7 Eylül 2022 tarihinde hastalıklarından dolayı cezası bir yıl ertelendi.  Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “cezaevinde kalabilir”  raporu vermesi ardından tekrar tutuklanan Makbule, 23 Nisan tarihinde Van T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Yaşı ve hastalıklarına rağmen ATK'nin Makbule hakkında verdiği karara başta kadınlar olmak üzere insan hakları kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından tepki yağdı. 
 
Makbule Özer’in kızı Lorin Özel Yetiş, annesinin durumunu ve cezaevinden gönderdiği mesajı paylaştı. 
 
ATK tercüman kabul etmedi
 
Aralık 2023’te annesini ATK’ye götürdüklerini söyleyen Lorin, ATK’nin “Cezaevi rehabilitasyon merkezinde kalabilir” kararı verdiğini, İzmir ve Elazığ olmak üzere iki seçenek sunulduğunu belirtti. İzmir’de akrabaları olduğu için orayı tercih ettiklerini belirten Lorin, ATK sürecini ise şöyle anlattı: “Tercih yaptıktan sonra bizi cezaevi rehabilitasyon merkezine R Tipi Cezaevi’ne gönderdiler. Annem uçağa bindikten sonra savcılık süreci tekrar değerlendireceğini söyledi. Bu süreçte 3 ay rapor bekledik, Mart ayında muayene istendi. Annemi bir kez daha İstanbul Adli Tıp Kurumu’na götürdük. İçeri girdiğimizde tercüman istedik. Kurdi-Der’den tercüman istedik, bize avukat Abdulsamet Yavuz’u gönderdiler. Bu kişi Adalet Bakanlığı’nın yeminli tercümanı. Ancak bu kabul edilmedi. Kendi memurlarını getirdiler. Rapordan da anlaşılıyor ki bu tercüman iyi Kürtçe bilmiyor. Raporda ‘Türkçe bilmediği için kulak testi yapılmadı’ yazıyor. Annemden ayağa kalkıp kendi başına hareket etmesi istenmiş. Ancak raporda ‘bilerek kalkmamış’ deniliyor. Birinin yardımı olmadan annem ayağa kalkamıyor. Bu yüzden de Adli Tıp Kurumu ‘cezaevinde kalabilir’ demiş. Ancak bu karar bize bildirilmedi. Annem ATK’de lavaboya gittiğinde tekerlekli sandalyeden kalkmaya çalıştığında yere düştü ve dizini incitti.”
 
Tutuklanma kararı aileye bildirilmedi
 
Annesinin tutuklanma sürecini anımsatan Lorin “Kardeşim arabamız yok getiremeyiz dedi bunun üzerine onlar da biz gelip alırız dediler. Jandarmalar kapıya geldiğinde annemin tutuklanacağını hissettik. Sorduğumuzda jandarmalar bize bir şey demedi. Annemi adliyeye götürdüler ve orada öğrendik ki annem hakkında tutuklama kararı verilmiş. Haberimiz olmadan tutuklamışlar. Avukatın da bundan haberi yoktu. Annem psikolojik olarak da iyi değildi. Annemizle vedalaşamadık. Annem tepki gösterdi ve ben ne yaptım dedi. Bu yaşımda ne yapabilirim dedi” ifadelerini kullandı. 
 
‘Tüm hasta tutsaklar için ses çıkarın’
 
Annesi ile gerçekleştirdikleri en son ki telefon görüşmesinde kendilerine “direneceğim” dediğini paylaşan Lorin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bir yıllık süreç içerisinde annemin psikolojisi iyi değildi. Bir yıldır zaten cezaevi psikolojisi yaşıyordu. Tutuklayacaklar psikolojisindeydi. Telefonda konuştuğumuzda morali iyiydi. Annem ‘sadece benim için değil tüm hasta tutsaklar için sesinizi çıkarın. Benim şahsımda diğer tutsaklar için de faydalı olur’ dedi. Ben annemin şahsında tüm tutsaklara özgürlük istiyorum.”
 
Hasta tutsaklar için adım atılsın
 
Adalet Bakanı’na seslenen Lorin, yaşı ilerlemiş hasta tutsaklar için adım atılmasını ve  hasta tutsakların serbest bırakılmalarını istedi. Kürt halkına yönelik baskılara dikkat çeken Lorin,  “Annem ve babam suçsuz yere tutuklandı. Adalet raydan çıkmış” dedi. 
 
Tutuklamaya itiraz
 
Artık annesinin ATK’ye sevk edilmeyeceğini ifade eden Lorin, şunları söyledi: “Artık ATK’ye inancımız yok. Ev hapsinde kalması için başvuru yapacağız. Avukat, annemin tutuklanmasına itiraz etti. Ev hapsinde yanımızda olmasını istiyoruz. Oradaki arkadaşlara yük oluyor ve içeride kalamaz. Bir kişi kendi başına lavabo, banyo ihtiyaçlarını karşılayamıyorsa muhtaç demektir. Annemin cezaevinde kolu kırıldıktan sonra banyo yapamıyor tek başına. Annem lavabodan çıktığında dönmek istediğinde arkadaşların elinden çıkıyor ve kolu kırılıyor. Oradaki arkadaşlar çok fedakâr. Anneme iyi bakıyorlar buna inanıyoruz. Annem çıktığında hep onları anlatıyordu.”
 
Sözler tutulmadı
 
ATK’ye gittiklerinde gördükleri tablonun çok üzücü olduğunu belirten Lorin, “Birçok hasta tutsak vardı. Bu durum insanı çok üzüyor. İnsan ‘bu insanlar nasıl cezaevinde kalabilir’ diye binlerce kez kendine soruyor. Biz bu ülkenin adaletine şaşırıyoruz. Katliam, saldırı, baskı, Kürt halkına karşı sürekli yürütülüyor. Ancak hasta tutsaklar bardağın son damlası. Tüm hasta tutsaklar için adalet  devreye girmeli. Hasta tutsaklar için verilen sözler tutulmadı. Hasta tutsakların bir an önce özgürlüklerine kavuşmaları umuyoruz. Cezaevi koşullarında tedavi edilemiyorlar. Tutsaklarımızı bıraksınlar biz bakalım” ifadelerini kullandı.