1 Mayıs gözaltılarına tepki: Tüm barikatları ortak mücadeleyle aşacağız

  • 20:33 5 Mayıs 2024
  • Güncel
 
İSTANBUL - 1 Mayıs’tan sonra yaşanan gözaltı operasyonlarına tepki gösteren İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” diyerek, birlikte mücadele vurgusu yaptı.
 
İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın ardından 38 kişinin tutuklanmasını ve sabah saatlerinde gerçekleşen ev baskınlarında 12 kişinin gözaltına alınmasını protesto etmek için Kadıköy'de bulunan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) 2 No’lu Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda kurum ve kişinin katıldığı basın toplantısında, “1 Mayıs tutuklanamaz. Taksim'e yürümek haktır, arkadaşlarımızı alacağız” pankartı açıldı. Toplantıda basın metnini Sosyalist Emekçiler Partisi (SEP) üyesi Demet Koca okudu.
 
‘Barikatların karşısında olacağız’
 
1 Mayıs’taki barikatların insanca ve onurlu yaşama talebinde bulunanlara karşı kurulduğunu ifade eden Demet, barıştan, emekten, demokrasiden yana olanların barikatların karşısında durmaya devam edeceğini kaydetti. 1 Mayıs’a katılanların İstanbul Valisi ve “yandaş” medya tarafından hedef gösterildiğinin altını çizen Demet, hedef gösterilen ve kriminalize edilmeye çalışılanın milyonların yaşamsal talebi olduğunu söyledi. Bu tür çabaların “nafile” olduğunu vurgulayan Demet, “Dün gece saatlerinde 38 arkadaşımız açıkça hak olan 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama iradesini gösterdiği için tutuklandı. Bu sabah 12 arkadaşımız ise evleri basılarak gözaltına alındı. Ev baskınlarınız, gözaltılarınız, tutuklamalarınız, 1 Mayıs’ta Taksim’e yürüyen iradeyi durduramaz. Yasaklamalarınız, saldırılarınız, milyonlarca insanı her gün açlığa ve sefalete mahkum eden bu düzene karşı mücadelemizi engelleyemez” ifadelerine yer verdi.
 
Ortak mücadele vurgusu
 
1 Mayıs’ta Taksim’e yürüme iradesine sahip çıkacaklarının altını çizen Demet, tutuklanan ve gözaltına alınan arkadaşlarının mücadelesini büyüteceklerini dile getirdi. Demet, devamla şunları kaydetti: “1 Mayıs günü nasıl omuz omuza, hep beraber direndiysek bu mücadeleyi de yine hep beraber sokaklarda, işyerlerinde, okullarda, meydanlarda büyüteceğiz. Halkın önüne kurulan tüm barikatları ortak mücadelemizle aşacağız. Taksim’e yürümek haktır. Asıl suç Taksim’i işçilere, emekçilere, kadınlara, öğrencilere kapatmaktır. 1 Mayıs alanı Taksim Meydanı’dır. 1 Mayıs direnişine katılmak onurdur, arkadaşlarımızı alacağız. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz.”
Basın toplantısı alkışlar eşliğinde sona erdi.