Futbolun ötesinde bir turnuva

  • 09:05 10 Mayıs 2024
  • Güncel
 
Rozerin Gültekin
 
İSTANBUL - Gülistan Doku adına gerçekleştirilecek  futbol turnuvasına dair konuşan DEM Parti Genç Kadın Koordinasyonu üyesi Senem Eriş, “Eril sporun karşısında gençliğin dinamik halini spor ile buluşturmayı amaçlıyoruz. Gençleri de mücadeleye ve özel savaş politikalarını boşa düşürmeye çağırıyoruz” dedi.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Gençlik Meclisi, 5 Ağustos 2023’te DEM Parti Gençlik Meclisi tarafından başlatılan “Li dijî şerê taybet têkonîşek bi heybet / Özel savaş politikalarına karşı görkemli direniş” kampanyası kapsamında “Savaş politikalarına karşı: Lexe (Vur)” şiarıyla futbol turnuvası düzenleyecek. Bu seneki turnuva 4 yıldır kayıp olan Gülistan Doku adına düzenlenecek. Turnuvaya katılmak isteyenler için son başvuru tarihi ise 21 Mayıs. 
 
DEM Parti Genç Kadın Koordinasyonu üyesi Senem Eriş,  özel savaş politikalarına ve turnuvanın amacına dair konuştu. 
 
Özel savaşa karşı duran iki kimlik: Kadın ve gençlik
 
İktidarların uzun yıllardır uyguladığı özel savaş politikalarını değerlendiren Senem, özel savaşın sadece kadın bedeni üzerinden yürütülmediğini, yaşamın tamamını etkisi altına almayı hedeflediğini belitti. Senem, “Kürt toplumu uzun yılları aşan bir direniş ve mücadele geleneğine sahip. Direnişçi kimliklerinden dolayı sürekli saldırılara maruz kalmış bir halk. Buna karşı devlet de farklı yöntemlerle saldırı gerçekleştiriyor. Kürdistan’da özel ve psikolojik savaş yürütüyor. Halkın en dinamik olan iki kimliğinden biri kadın biri de gençlik. Onun için daha çok bu iki kimlik üzerinde gerçekleşen özel savaş politikaları var. Tarihi, kültürü, aktaran; yozlaşmaya karşı duruş sergileyen iki kimliği hem devlet hem de kapitalist modernite tehdit olarak gördüğü için ‘yumuşak’ yöntemlerle saldırıyor. Özel savaşın neden kadın ve gençleri hedef aldığını iyi irdelemek gerekiyor. Kürdistan’da derinleşen fuhuş, uyuşturucu ve mafyalaşma özel savaş politikalarıdır. Toplumun en küçük hücresine kadar özel savaş kendine yer bulmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.
 
‘Topyekün saldırıya karşı topyekün bir direnişimiz var’
 
“Topyekün saldırıya karşı topyekün bir direnişimiz var”  diyen Senem, direniş alanlarından birinin de gerçekleştirecekleri futbol turnuvası olduğunu dile getirerek, “Özel savaş elemanlarının Kürdistan’da, Rojava’da  kadına yönelik saldırısını görüyoruz. 'Kürt kadını' şahsında Kürt toplumu düşürülmek isteniyor. Kapitalist modernite karşısında örmeye çalıştığımız demokratik modernite perspektifimiz var. Bunu eril ve cinsiyetçi olan futbola karşıda örmeye çalışıyoruz. Turnuvaya Gülistan Doku’nun adını bu nedenle verdik. Toplumsal cinsiyetin kendini en çok var ettiği alanlardan biri olan futbol, bugün devletin kendini var ettiği alanlardan bir tanesi ve buralarda özel savaş politikaları derinleştiriliyor. Eril sporun karşısında gençliğin dinamik halini, spor ile buluşturmayı amaçlıyoruz. İktidar özel savaş yöntemlerini değiştiriyorsa biz de ona karşı mücadelemizi geliştirip, değiştiriyoruz” dedi.
 
‘Geçen sene yapılan başvuruların sayısını aşmış durumdayız’
 
İstanbul, Adana, Mersin, Dêrsim, Qars, Wan, Dilok, Riha, Elih, Amed gibi birçok kentten gençlerin turnuvaya yoğun  ilgi gösterdiğini ve başvuru gerçekleştirdiğini aktaran Senem, gençlerin başvuru amacının sadece eğlence olmadığını vurguladı. Senem, “Bazı yerlerde ön maçlar gerçekleştiriliyor ve gençlerle bir araya geliniyor. Gençlerle bir araya gelişlerde özel savaşı tartışıyoruz. Gülistan Doku’nun, 13 kurşunla katledilen Uğur Kaymaz’ın, zırhlı araçlarla katledilen çocukların, Önderlik şahsında tecrit altına alınan Kürt halkının durumunu  tartışıyoruz. Geçen sene yapılan başvuruların sayısını aşmış durumdayız” şeklinde konuştu.
 
‘Gençleri mücadeleye çağırıyoruz’
 
Son olarak gençlere çağrıda bulunan Senem “Devletin Kürdistan’da derinleştirdiği özel savaş politikalarına, belleksizleştirmeye karşı bütün gençleri mücadeleye ve özel savaş politikalarını boşa düşürmeye çağırıyoruz" sözlerini kullandı.