Şemzînan’dan seslendiler: Tutsakların talepleri kabul edilsin

  • 15:08 10 Mayıs 2024
  • Güncel
 
COLEMÊRG - Şemzînan’da açıklama yapan tutsak yakınları, tecridin kaldırılması ve tutsakların taleplerinin kabul edilmesi çağrısında bulunarak, “Eylemlerimiz sonuç alana dek sürecek” mesajı verdi. 
 
Colemêrg’in (Hakkari) Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde tutsak yakınları, siyasi tutsakların "Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyası kapsamında 27 Kasım’da başlattıkları açlık grevini 4 Nisan’da mahkeme ve görüş boykotuna çevirmesine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şemzînan ilçe örgütü, İnsan Hakları Derneği (İHD) Colemêrg şube üyeleri, tutuklu aileleri ve çok sayıda yurttaş katılım sağladı. 
 
DEM Parti Şemzînan ilçe örgütü önünde yapılan açıklamada ilk olarak konuşan İHD Colemêrg Şube üyesi Pınar Yılmaz, cezaevlerinde süren açlık grevi ve beraberinde gelişen eylemlere değinerek, “Tutsak yakınlarının, çocuklarından haber alınmamasından kaynaklı kaygıları sürüyor. İHD olarak, Adalet Bakanlığı’na sesleniyoruz. Biran önce tutsakların talebi kabul edilmeli, tecrit son bulmalı, hasta tutsaklar bırakılmalı. Eylemler sürdüğü müddetçe bu tür eylem ve etkinliklerimiz sürecek” dedi.
 
'Tutuklularımız haksız hukuksuz bir şekilde sürgün ediliyorlar'
 
Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, hukuksuzluklar, tecrit, beraberinde başlayan açlık grevleri ve süren çeşitli eylemlere ilişkin toplandıklarını söyleyen tutsak yakını Fahir Geylani, “Bir aydır cezaevindeki yakınlarımız ile hiçbir iletişim kuramıyoruz, haber alamıyoruz. Cezaevlerinde neler yaşanıyor, sağlık ve fiziki durumları ile ilgili bilgi sahibi değiliz. Hukuksuz bir şekilde çok uzak illere sürgünler, tek kişilik hücreler, işkenceler kabul edilir şeyler değildir. Tutuklu ve hükümlü aileleri olarak bu durumdan son derece tedirgin olduğumuzu buradan sizlerin aracılığı ile ilgili kurumlara bildirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
'Cezaevinde ki tutukluların talebi bizim talebimizdir'
 
Cezaevlerinde yıllardır hak ihlallerinin devam ettiğini söyleyen Fahir, cezaevlerinde çok sayıda hasta tutsak olduğunu hatırlatarak “Ailelerin ve tutsakların insani taleplerin bir an önce yerine getirilmesi gerekir. Üç yıldır kesintisiz bir şekilde devam ettirilen tecrit sistemini asla kabul etmiyoruz. Cezaevlerinde başlatılmış olan eylemlerin tecritten kaynaklandığını biliyoruz. Cezaevindeki yakınlarımızın her türlü talebi bizlerin de talebidir. Sonuna kadar destekçileri olacağız. Yaşanan ve bundan sonra yaşanacak olan her türlü olumsuzlukların sorumlusu, 'tecrit yoktur' açıklaması yapan Adalet Bakanlığı’dır. Adalet Bakanı böylesi asılsız bir açıklamayı yaparak kamuoyunu yanıltmaktadır” diye konuştu.
 
'Eylemlerimiz sürecektir'
 
Yetkili kurumlara seslenen Fahir, tecride ve cezaevlerinde dayatılan hukuksuzluklara derhal son verme çağrısında bulundu. Fahir, hasta tutsakların serbest bırakılması, siyasi tutsakları da kapsayan bir "genel affın" çıkarılmasının ülkenin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel bağlamda gelişmesine vesile olacağını belirterek, “Ömürlerini demir parmaklıklar arasında geçiren yakınlarımızın özgürlüklerine kavuşmasını talep ediyoruz. Bu taleplerimiz tamamen insanidir. Ülkemizin demokratikleşmesi ve yaşanabilir bir ülke olması için mücadele ediyoruz. Eylemlerimizi süreklileştireceğimizi ve sonuç alıncaya kadar devam ettireceğimizi, siz değerli katılımcıların ve basın emekçilerinin huzurunda gerekli kurumlara bildiriyoruz” dedi.