
Marmara cezaevleri raporu: 3 ayda bin 249 hak ihlali tespit edildi
- 14:48 25 Nisan 2025
- Güncel
İSTANBUL – İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 3 aylık "Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu"nda 7’si Marmara bölgesi cezaevleri olmak üzere 15 cezaevinde 36 başvurunun yapıldığını, bin 249 ihlal tespit edildiğini duyurdu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 3 aylık "Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu"nu Beyoğlu'nda bulunan dernek binasında düzenlediği basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı. Toplantının yapıldığı salona “Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlali Raporu” pankartı asıldı. Toplantıya, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri’nin yanı sıra çok sayıda hapishane komisyonu üyeleri katıldı. Raporu İHD Hapishane Komisyonu üyesi Semiray Yılmaz Bilgin okudu.
Ocak, Şubat, Mart aylarında 7’si Marmara bölgesi cezaevleri olmak üzere toplamda 15 cezaevinden 36 başvuru yapıldığı belirtilen raporda, bu cezaevlerinden 8’inin Marmara dışında olduğu ifade edildi. Raporda, “Bu cezaevlerinde Marmara/Silivri CİK, Çorlu Karatepe CİK, Kandıra 1 ve 2 nolu F Tipi CİK, Tekirdağ 1 ve 2 nolu F Tipi CİK, Metris R Tipi CİK, Bakırköy Kadın Kapalı CİK, Silivri Açık CİK, Bodrum S Tipi CİK, Bafra T Tipi CİK, İzmir Aliağa Kadın CİK, İzmir Kırıklar F Tipi CİK, Artvin CİK, Kahramanmaraş Türkoğlu L Tipi CİK, Sincan F Tipi CİK, Kırşehir Yüksek Güvenlikli CİK olmak üzere bu rapor döneminde: 26’sı Marmara bölgesi hapishanelerinden olmak üzere Ocak ayında 13, Şubat ayında 15, Mart ayında 8 olmak üzere toplam 36 başvuru yapılmış olup, bu başvuruların 4’ü kadın, 32’ si erkek ve 5’i adli, 31’i politik nedenlerle hapiste olanlar mahpuslar tarafından gerçekleştirilmiştir” denildi.
Başvurulardan toplam ihlal sayısı bin 249
Basın taraması yolu ile tespit edilen raporda 308 ihlalin yanında, İHD’ye yapılan 36 başvuruda; Marmara Bölgesi cezaevlerinde Ocak ayında 355, Şubat ayında 438, Mart ayında 59 olmak üzere toplam 852 ihlal tespit edildiği kaydedildi. Raporda Marmara Bölgesi dışında cezaevlerinden gelen başvurularda ise; Ocak ayında 22, Şubat ayında 54, Mart ayında 13 olmak üzere toplamda 89 ihlal tespit edildiği aktarıldı. Rapora göre, başvurulardan toplam ihlal sayısı 941 olduğu ve basın yoluyla tespit edilen ihlal sayısı 308 olmak üzere, toplam da bin 249 ihlal yaşandığı paylaşıldı.
İhlal alanları
Raporda başvurulardan tespit edilen ihlallerde şunlar yer alıyor: “Beslenme ve temel ihtiyaçlara erişimi hakkı ihlali 49, iletişim hakkı ve tecrit ihlali 140, adalete erişim ihlali 26, sağlık hakkı ihlali 132, Haksız tutukluluk infazda eşitlilik ilkesine aykırılıklar ihlali 90, yaşam hakkı ihlali 4, işkence ve kötü muamele ihlali500.”
‘Yetkilileri sorumluk almaya çağırıyoruz’
Raporun okunmasının ardından söz alan İHD İstanbul Başkanı Gülseren Yolerix “Raporumuzda ayrıntılı bir şekilde ihlallere yer verdik. Bir yandan basın taramasından bir yandan da resmi verilerden yararlanıyoruz. Bizlere bu süreçte yaşanan sorunlara ilişkin raporumuzda açık bir şekilde yer verilmiş. Takip ettiğimiz ihlaller ve tabloya yansıyan sorunlarda, devletin adım atmadığını görüyoruz. Raporda hak ihlallerinin giderek artığını görüyoruz. Devletin tutuklama eğilimi açısından giderek arttığını görüyoruz. Tutuklama gerekçeleri olmamasına rağmen tutuklamalar söz konusu. Hapishanelerde yaşanan sorunların yaşamsal sorunların olduğunu her zaman söylüyoruz. Raporumuzda en çok işkence ve kötü muamelenin başlığı öne çıktığını görüyoruz. Mahpusların hücrelerine yönelik sürekli aramaların olduğu ve ciddi bir baskı aracına dönüştüğünü görüyoruz. Biz hapishane komisyonu olarak bütün bu sorunların çözülmesini istiyoruz. Bütün bu sorunların toplumu yakından ilgilendirdiğini söyleyebilir. Bizler hem yetkililere sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısında bulunuyor hem de mahpus ve yakınlarına derneğimize başvurması için çağrıda bulunuyoruz” dedi.
Raporun okunmasının ardından basın toplantısı sona erdi.