Hiranur Vakfı’ndaki tecavüz davası ertelendi

  • 14:32 5 Haziran 2023
  • Hukuk
 
İSTANBUL - Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını evlendirerek, sistematik bir şekilde tecavüze uğramasıyla ilgili dava ileri bir tarihe ertelendi. 
 
İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızı H.K.G.'yi “müridi” Kadir İstekli ile “evlendirmesi” ve sistematik bir şekilde tecavüze uğramasıyla ilgili davanın 4’üncü duruşması İstanbul’daki Kartal Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli’nin tutuklu, anne Fatıma Gümüşel’in ise tutuksuz yargılandığı davada karar çıkmazken, mahkeme duruşmayı 17 Temmuz’a erteledi.
 
‘Kimse kendisini yalnız hissetmesin’
 
Duruşma öncesi Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) adliye önünde açıklama yaptı. Kadınlar adına açıklamayı yapan Ömür Kargın, 6 yaşından itibaren tecavüz edilen H.G.K. için bir araya geldiklerini söyledi. Ömür, “’Neye göre çocuk? Kime göre çocuk?’ söylemleri çocuk istismarını teşvik etmek anlamına gelir. Kadınlar, kız çocukları, alınıp satılacak ‘sahiplenecek’ bir meta değildir. Buna karşıyız. Bu yolda kadınların ve çocukların yanındayız. Kimse kendisini yalnız hissetmesin" diye belirtti. 
 
‘Çocuklar güvende değil’
 
Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca ise, görülen davayı işaret ederek, “6 yaşında bir çocuğun tarikatlar eliyle evlendirilmesi demek bu ülkede hiçbir çocuğun güvende olmadığını gösteriyor. Bu tarikatlar, ele geçirdikleri olanaklarla kadınları, çocukları tehdit eder hale geldiler. Bugün yeni Meclis kuruldu. AKP bütün bu karanlık güçlerle işbirliği yaptı. Biliyoruz ki bu Meclis, çocuk istismarlarını aklamak isteyen bir Meclis. H.G.K. yalnız değildir” dedi.