H.K.G davasında failler yeniden yargılanacak

  • 16:06 5 Mayıs 2024
  • Hukuk
Elfazi Toral
 
İSTANBUL- H.K.G'ye yıllarca cinsel istismarda bulunan Kadir İstekli ve H.K.G'nin ebeveynlerinin yargılandığı davada istinafın cezaları az bularak kararı bozmasının ardından sanıklar yarın yeniden yargılanacak.
 
İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin henüz 6 yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli'nin yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin yargılandıkları davada İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi 23 Ekim 2023 tarihinde tutuklu sanık Kadir İstekli'yi 30 yıl, babası Yusuf Ziya Gümüşel'e 20 yıl ve annesi Fatma Gümüşel'e ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi. 
 
Kararın ardından H.K.G.’nin avukatı, sanıkların avukat, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın avukatı ve Cumhuriyet savcısı dosyayı istinafa taşımıştı.
 
Yerel mahkemenin kararını değerlendiren Bölge Adliye Mahkemesi 20’inci Ceza Dairesi, faillere verilen cezanın arttırılması gerektiğini aktararak kararı bozmuştu. Kararda İstinaf Mahkemesi, fail Kadir İstekli’nin 2004-2013 yılları arası için "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı", 2020 yılı için ise "Eşe karşı nitelikli cinsel saldırı" suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi gerekirken, tek bir suçtan cezalandırma yapıldığını değerlendirilmiş ayrıca anne ve babanın cezasının ebeveyn olmaları nedeniyle yasa gereğince artırım yapılması gerektiğini belirtmişti. 
 
İstinaf, yeniden yargılama yapılması için dosyayı Anadolu 2’inci Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.
 
Yeniden yargılamanın yapılacağı H.KG davası yarın Anadolu 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.