Çand MA çocukları müziksiz bırakmıyor

  • 09:02 18 Nisan 2024
  • Kültür Sanat
 
Pelşin Çetinkaya
 
AMED - Geçen ay Sûr’da açılan Çand MA’da bir yandan Sûr’da özel savaş politikalarından en çok etkilenen çocuklar için anadillerinde kurslar verilirken, bir yandan da yürüttükleri kampanyalar ile çocukların kitap, enstrüman gibi ihtiyaçlara erişimini amaçlıyor. 
 
Amed’in Sûr ilçesinde 17 Mart’ta çocuklar için “Newroz müjdesi” olarak açılan Çand MA,  açıldığı günden bu yana geçen bir aylık süre içerisinde çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Sûr’da yaşanan sokağa çıkma yasakları sürecinden ve iktidarın sürdürdüğü özel savaş politikalarından en çok etkilenen çocuklar için açılan kuruma hem çocukların hem de ailelerin ilgisi büyük. Sadece açtıkları kurslarla ve verdikleri eğitimlerle kısıtlı kalmayacaklarını ifade eden MA Müzik yöneticilerinden Evin Tiryaki, Çand MA’ya dair konuştu.
 
‘Onlar gelemiyordu bizler onlara geldik’
 
Çand MA’yı özelde Sûr’da devletin yürütmüş olduğu asimilasyon politikalarıyla dil, kültür ve sanatlarından uzaklaştırılan çocukları tekrardan kendi kültürleriyle buluşturmak, asimilasyon politikalarını boşa çıkarmak için kurduklarını dile getiren Evin, “Maalesef ki Sûr’da çocuklar üzerinde çok kirli bir asimilasyon politikası yürütülüyor ve elimiz buradaki çocuklara uzansın istedik. Diclekent’te iki şubemiz var ama Sûrlu çocuklar buradaki şubelerimize gelemiyorlardı. Bundan kaynaklı bizler onlara geldik. Zaten sloganımız da bu temeldedir. Taş üstünde taş kalmasa da biz çocukları müziksiz bırakmayacağız” sözlerini kullandı.
 
Çand MA’daki kurslar
 
Çand MA’nın 17 Mart’ta açılışını yaptıklarını ve bu açılışta çocukların yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını hatırlatan Evin, “Başlangıçta sanatçılık, doğanın ritmi açılışları oldu. Daha sonra drama, oyun, halay ve resim atölyelerimizin açılışını yapacağız. Devamında ise tek tek çocuklara özel dersler şeklinde atölyelerimizi yapacağız” şeklinde konuştu.
 
‘Çocukların ve ailelerin Çan MA’ya ilgisi büyük’
 
Evin, çocukların kuruma çok büyük ilgi gösterdiklerinin altını çizerken, “Başlarda yürütülen kirli asimilasyon politikalarından kaynaklı çok fazla rağbet göremeyebiliriz diye düşünmüştük. Fakat gerçekten de çocuklar sabah gelip akşama kadar kalıyorlar. O heyecanla derslere katılıyorlar, çalıyorlar, söylüyorlar. Ayrıca uzun yıllardır Sûr’da kültür ve sanat alanına dair hiçbir kurum olmadığı için başta aileler tedirgin yaklaştılar. Fakat gidip geldikçe aileler de güven duyup, çocukları kurumumuza getiriyorlar” sözlerine yer verdi.
 
İktidar politikalarından çocukları korumak için Çand MA!
 
Sûr’a dönük politikalardan en fazla çocukların etkilendiğine işaret eden Evin, devamında şunları kaydetti: “Birkaç yıl önce burada bir savaş vardı. Hem aileler, hem gençler hem de çocuklar üzerinde ciddi bir savaş politikası yürütüldü. İster istemez kalıntıları hala mevcut. Örneğin çocuklar buraya geldiklerinde diğer çocuklar ile aralarındaki farkı her açıdan görebiliyoruz. Psikolojik olarak yansımasını, oynadıkları oyunlarda, ellerine aldıkları oyuncaklarda (silah ve savaş oyuncakları genelde) görebiliyoruz. Fakat biz kurum içine çocukların bu oyuncaklarla girmesine izin vermiyoruz. Psikolojileri üzerinde oluşan bu etkiyi kurum içerisinde farklı aktivite ve uğraşlarla bertaraf etmeye çalışıyoruz. Zamanla pedagoji dersleriyle de bu oluşan korku ve psikolojik etkileri kaldırmayı hedefliyoruz.”
 
Kampanyalara destek çağrısı
 
Evin, Çand MA’da bulunan 8 bin kitap kapasiteli Ehmed Hüseynî Kütüphanesi’ne kitap bağışında bulunmak isteyen yurttaşları kuruma beklediklerini de sözlerine ekledi. Evin son olarak Çand MA bünyesinde 2 bin Sûrlu çocuk için tembur kampanyası başlattıklarını ekleyerek, yurttaşlara bu kampanyaya destek çağrısında bulundu. Evin, bu temburları 2025 yılının 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nda çocuklara ulaştırmayı amaçladıklarını ekledi.