‘Yaşını Gösteren Kadınlar Yaşlanmanın Feminist Deneyimi’ kitabı çıktı

  • 11:33 25 Nisan 2024
  • Kültür Sanat
 
 
ANKARA - Bir grup feministin yaş deneyimleri üzerine yaptıkları çağrılar karşılığında gönderilen mektuplar 6 kadın tarafından kitap haline getirildi. “Yaşını Gösteren Kadınlar Yaşlanmanın Feminist Deneyimi” isimli kitap Dipnot yayınlarında çıktı.
 
Ankara’da bir grup feministin bir süredir çeşitli buluşmalarında yaş ve deneyimleri üzerine yaptıkları konuşmalar ve yaptıkları çağrıların ardından gönderilen mektuplar kitap haline getirildi. Hülya Üstün, Hatice Erbay, Gülsen Ülker, Dilek Alıcıoğlu Cömert, Bilgen Tümen ve Aynur Demirdirek’in hazırladığı, “Yaşını Gösteren Kadınlar Yaşlanmanın Feminist Deneyimi” kitap Dipnot yayınlarında çıktı. 
 
Feminist deneyime ışık tutuyor
 
Farklı şehirlerde bulunan yer yer internet üzerinden görüşme sağlayan 6 kadının bir araya gelerek, yaşlanmanın feminist deneyimi üzerine hazırladıkları kitap, feminist deneyime ışık tutuyor. 40 yaş üstünden 80 yaşa kadar ulaşmaya çalışan kadınlar, ulaştıkları kadınların deneyimlerini ise mektuplar üzerinden bir araya getirdi.
 
Kitabın hikâyesine yer verildi
 
Kitabın ilk sayfasında kitabın hikayesine yer verilirken ardından, feministlere yapılan ‘çağrı mektubu’na da yer veriliyor. Kitabın giriş kısmında ise “Yaşlılığın Feminizmi” başlıklı yazı yer alıyor. Kitapta, “Tartışacak, konuşacak çok şey var çünkü patriyarka, gençliğimizdekilere ek olarak farklı ezme, sömürü biçimleriyle  yaşlandığımızda da peşimizde. Kapitalizm ise yıkıcılığını daha derinden hissettiriyor, ayrımcılığı had safhada yaşatıyor bize. Tahakküm farklı biçimleriyle geliyor, şiddetin başka yüzlerini de görüyoruz. ‘yaşlanan’ kadınlar olarak” sözlerine yer verildi.